Háromezren ünnepelték a magyar jégkorongozókat

Krakkó, 2015. április 26.
A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepenek, miután 2-1-re legyőzték a házigazda lengyel csapatot a krakkói jégkorong divízió I/A világbajnokság zárómérkőzésén 2015. április 25-én. A magyar válogatott feljutott a világ 16 legj
Krakkó, 2015. április 26. A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepenek, miután 2-1-re legyőzték a házigazda lengyel csapatot a krakkói jégkorong divízió I/A világbajnokság zárómérkőzésén 2015. április 25-én. A magyar válogatott feljutott a világ 16 legjobbja közé. (MTI/PAP/Stanislaw Rozpedzik)
Vágólapra másolva!
A városháza előtti teret megtöltve, mintegy háromezer szurkoló ünnepelte a Krakkóban A-csoportba jutott magyar jégkorong-válogatott tagjait és a szakvezetőket Székesfehérváron.

A színpadra egyesével szólított játékosok közül Rajna Miklós, Kóger Dániel és Sofron István mellett a torna előtt honosított két kanadai játékos, Andrew Sarauer és Frank Banham kapta a legnagyobb tapsot és ovációt.

Eszméletlen nagy élmény

Sofron István a színpadon állva kiemelte, nemcsak a játékosok, hanem a drukkerek érdeme is a feljutás. Kóger Dániel szerint "eszméletlen nagy élmény" volt Krakkóban jégre lépni és a szurkolók minden meccsen kihozták a csapatból a maximumot.

Benk András hangsúlyozta, nincs még egy olyan csapat, amelyiket olyan lelkes szurkológárda segít mérkőzésről mérkőzésre, mint a magyar jégkorong-válogatott. Frank Banham hozzátette: "csodálatos utazás részese" lehetett az elmúlt hét napban, és egy nagyszerű közösség tagjaként, kiváló közönség előtt bizonyíthatott.

A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepelnek a lengyelek legyőzése után Forrás: MTI/PAP/Stanislaw Rozpedzik

Jó volt magyarnak lenni

A rendezvényt megelőzően a városházán Cser-Palkovics András polgármester fogadta a válogatott tagjait és vezetőit. Beszédében kiemelte: jó volt magyarnak lenni az elmúlt napokban, ami a jégkorongozóknak köszönhető. Emlékeztetett rá, hogy hosszú-hosszú küzdelem árán jutott el idáig a válogatott, amely "nyitott pályákról indulva sokszor csodának számító eredményeket ér el."

Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a válogatott megérdemelte a feljutást, mert a torna minden percében megdolgozott érte. Reményét fejezte ki, hogy a mostani sikert követően "az eddigi zötyögős útról" letérhetnek a magyar klubok, amelyeknek felnőtt csapatai szinte kivétel nélkül komoly anyagi gondokkal küzdenek, miközben életben maradásukhoz százmilliós nagyságrendű támogatások elegendőek lennének.

Multifunkciós aréna épülhet

Jelezte, kevés a komoly nemzetközi esemény megrendezésére is alkalmas pálya Magyarországon, s bízik benne, hogy Székesfehérváron hamarosan elkezdődhet a multifunkciós aréna megépítése. Az osztrák bajnokságban is szereplő Fehérvár AV19-ről elmondta: fontos tényező lehet külföldi játékosok szerződtetésekor az A-csoportos tagság, de az igazi előrelépéshez komoly anyagi források is kellenek, ami Krakkó után talán valóság lesz.

A magyarok szombaton Krakkóban, 2008 után másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.