Hamisított márkás ruhákat és parfümöket csempésztek egy román teherautóban

Vágólapra másolva!
Barcelonába tartott román, csomagokat szállító furgon amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az M5-ös autópályán félre állítottak az autót és ellenőriztek. A csomagok átvizsgálásakor több száz hamis ruhát, cipőt és parfümöt is találtak.
Vágólapra másolva!

Az autó sofőrje és utasa azt állították, hogy nem szállítanak illegális terméket, csak azt ami a fuvarlevélen szerepel. Ennek ellenére a NAV járőrei fekete zsákokban és nejlonnal körbetekert dobozokban 

562 darab Gucci, Boss, Tommy Hilfiger, Burberry, Louis Vuitton  pólókat, nadrágokat, cipőket, táskákat, és 174 üveg hamis parfümöt találtak. 

Fotó: NAV

Több csomagból pedig összesen 270 doboz zárjegy nélküli cigaretta és 267 liter ismeretlen eredetű, műanyag palackokba töltött alkoholos ital is előkerült. A szakértők elmondták, hogy a ruhák és parfümök hamisak voltak, amiket engedély nélkül hoztak volna forgalomba.

A járőrök a közel kétmillió forint értékű alkoholt és dohányterméket lefoglalták, jövedéki törvénysértés miatt indítottak eljárást. 

A hamis ruhákat szintén lefoglalták, ezzel a csalók mintegy húszmillió forint kárt okoztak.

Az elkövetőnek iparjogvédelmi jogok megsértése és csalás miatt is felelnie kell – írták. 

Tavaly júnisban pedig az M7-esen csaptak le a hamis ruhákra a NAV emberei.

Az autó rakterét zsúfolásig pakolták különböző márkajelzésű (Guess, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Gucci) pólókkal, tunikákkal és övekkel. A sofőrrel együtt utazó édesanyja elmondta, hogy az összes zsák, az azokban lévő divatárukkal együtt az ő tulajdona, amit a családjának vásárolt. A pénzügyőrök megállapították, hogy az 

eredeti márkajelzéshez hasonló logók és feliratok gyenge minőségű hamisítványok,

amit később szakértő is megerősített.

De vannak akik bátrabbak, és a hamisítványokat a piacon is képesek árulni. Így történt ez tavaly májusban Tolnán is, ugyanis mintegy négymillió forint értékű hamis ruhát találtak egy Tolna vármegyei piacon áruló nőnél. A pénzügyőrök a piactér kínálatának ellenőrzésénél megállapították, hogy

egy nő használt termékként kínált luxus márkajelzésű ruhákat, pólókat, pulóvereket és zoknikat.

Szakértő is megvizsgálta a ruhákat, amelyekről egyértelműen kiderült, hogy nemcsak újak, de hamisak is.

A több száz, használtként kínált, mintegy négymillió forint forgalmi értékű hamis ruhát lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárás indult.

A hamisított termékek kiszűrése a piacról azért fontos, mert azok a vásárlókra nézve egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, és a gazdaság szereplőinek is jelentős károkat okoznak.