Végső figyelmeztetés érkezett az szja-bevallások benyújtásáról

Vágólapra másolva!
Lassan lejár a személyijövedelemadó-bevallások benyújtásának határideje. Alig valamivel több mint egy hét maradt hátra május 21-ig, ameddig retorziók nélkül adhatók be ezek a dokumentumok. Összefoglaltuk, milyen módokon tehetnek eleget az adózók ennek a kötelezettségüknek.
Vágólapra másolva!

Az idei évben a május 20-ra eső pünkösdi ünnep miatt kissé módosult a személyijövedelemadó- (szja) bevallások leadásának határideje. Az adózók május 21-ig módosíthatják, nyújthatják be a tavalyi adóévre vonatkozó szja-bevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Az adóhatóság által elkészített tervezetek március 15. óta online elérhetők, azonban akinek szükséges, május 21-éig a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is kérheti az adóbevallási tervezetük kinyomtatását is – emelte ki Bagdi Lajos adószakértő a Mandinernek.

Sok esetben abból sincs probléma, ha valaki elfelejti az adóbevallását, a NAV által elkészített tervezet ugyanis a határidő lejárta után automatikusan érvényes bevallássá válik.

 A Niveus Consulting Group adótanácsadója szerint azonban az egyes adókedvezmények ellenőrzése szempontjából mindenképpen ajánlott átnézni a bevallástervezetet még azoknak is, akik kizárólag magyar munkáltatótól vagy kifizetőtől származó és Magyarországon adóztatható jövedelmet szereztek.

Idén is vannak szja-kedvezmények

A tavalyi adóévre vonatkozóan az alábbi adóalap-kedvezmények érvényesíthetők az szja-t illetően, amelyek az adóalapból a következő sorrendben vonhatók le:

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
  • 30 év alatti anyák kedvezménye,
  • személyi kedvezmény,
  • első házasok kedvezménye,
  • családi kedvezmény.

Nemcsak a magánszemélyek esetében ketyeg május 21-ig az óra. Az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett adószámos magánszemélyek is felhasználhatják a NAV által készített bevallási tervezetet, ám bevallási tervezetük a közreműködésük nélkül a bevallási határidő letelte után nem válik automatikusan adóbevallássá. Esetükben a tervezetet beküldés előtt ki kell egészíteni a tavaly szerzett jövedelmek adataival. Fontos tudni, ha egy mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele tavaly nem haladta meg az 1 millió 392 ezer forintot, akkor az őstermelői tevékenységéből származó bevételéből nem kell sem jövedelmet megállapítania, sem bevallást beadnia - teszi hozzá a Világgazdaság.

szja
bevallas
Az adózók május 21-ig módosíthatják, nyújthatják be a tavalyi adóévre vonatkozó szja-bevallásukat 
Fotó: Havran Zoltán/Mediaworks

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek, akik eddig elmulasztják a módosítást, kiegészítést, vagy saját maguk nem készítenek, és nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmüket a hiánypótlásra.

Újdonságok a kitöltő programban

Nincs nehéz dolguk azoknak sem, akik a fentiekben megadott határidőig maguk készítik el szja-bevallásukat. A 23SZJA személyijövedelemadó-bevallást támogató webes kitöltő program ráadásul több újdonsággal is szolgál. Ahogy az Origo megírta, 

a legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról elérhető szolgáltatással az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők

A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun keresztül nyújtja be bevallását.

Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és a bevallás kitöltőjére szabott felületet kínálnak az idei évben. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami, úgymond tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes témaköröket.

Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.

Ha valaki sem a NAV tervezetét, sem a webes kitöltést nem akarja segítségül hívni, a bevallási kötelezettség az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával vagy papíron kitöltött 23SZJA bevallás benyújtásával is teljesíthető május 21-ig. A papíralapú kitöltéshez az üres bevallási nyomtatvány és a kitöltési útmutató a NAV honlapján [23SZJA - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)], illetve a NAV ügyfélszolgálatain érhető el.