Ultramodern hulladékudvarok nyílnak az országban

Vágólapra másolva!
Május 9-től várja a lakosságot a MOHU legmodernebb elvárásoknak is megfelelő új, szolgáltatási színvonalat növelő hulladékgyűjtő udvara Esztergomban. A MOHU a következő 10 évben további 82 új hulladékudvart épít országszerte, melyek közül idén 3-4 kivitelezése kezdődhet meg.
Vágólapra másolva!

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. Esztergomban átadott új hulladékudvara az önkormányzatok által jóváhagyott területen, zöldmezős beruházásban épült. A lakosságbarát kialakítású új létesítményben hétfőtől péntekig 08.00-20.00 között, szombaton 08.00-16.00 között, egyszerűsített ügyintézéssel szolgálja ki a lakosságot. A hulladékudvar-rendszer fejlesztésével növelhető az újrahasznosítás és csökkenthető a lerakás aránya, amely környezetünk és a magyar gazdaság számára is előnyös. 

Az Esztergomban most megnyílt új lakossági hulladékudvar a MOHU országos hulladékudvar-építési programja keretében felépült első létesítmény.

 A hulladékudvar mérete, kapacitása és korszerű kialakítása lehetővé teszi, hogy nem csak Esztergom városát, hanem az egész térséget, összességében több mint 60 ezer embert kiszolgálhasson. 

Esztergomban megnyílt a MOHU első, modern lakossági hulladékudvara
Esztergomban megnyílt a MOHU első, modern lakossági hulladékudvara
Fotó: MOHU Zrt.

Hogyan folytatódik a program? 

A MOHU tájékoztatása szerint a program célja, hogy a következő 10 évben az 5000 főt meghaladó népességű magyarországi településen mobil vagy fix hulladékudvart, a 10.000 főnél nagyobb lakosságszámú településeken és a 25.000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesítsen. Ezért a MOHU összesen 83, évente átlagosan 10 új lakossági hulladékudvart épít azokban a városokban, illetve térségekben, ahol korábban nem volt elérhető ilyen szolgáltatás. 

A tervek szerint 2025 végéig újabb 9 udvar jöhet létre, melyek közül idén 3-4 kivitelezése kezdődhet meg.  

A veszélyes hulladékot is átveszik

Az új hulladékudvarok kialakítása és üzemeltetése során maximálisan betartják a környezetvédelmi és biztonsági előírásokat, ügyelve egyebek mellett a veszélyes hulladékok megfelelő átvételére, tárolására, és a szállításukat lehetővé tevő feltételek kialakítására, azért, hogy ezek semmiképp ne kerüljenek ki a környezetbe.  

Az esztergomi hulladékgyűjtő udvar kategóriájában az egyik legnagyobb. 

A MOHU a tervek szerint a legtöbb esetben 2000 négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat épít, de a rendelkezésre álló lehetőségektől, illetve az igényektől függően bizonyos helyszíneken 1000 és 4000 négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek. Funkcióiban, szolgáltatásai tekintetében ugyanakkor valamennyi új hulladékudvar ugyanazt magas színvonalat fogja nyújtani az ügyfeleknek. 

Bútor hulladékot helyeznek el a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarában az átadása napján Esztergomban 2024. május 8-án. A hulladékudvarban a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján.
Bútor hulladékot helyeznek el a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarában az átadása napján Esztergomban 2024. május 8-án. A hulladékudvarban a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján.
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Azáltal, hogy egy fejlett informatikai rendszer országos szinten is pontosan láthatóvá teszi az egyes hulladékfajták hulladékudvarokban leadott és onnan hasznosításra átadott mennyiségét, a begyűjtő, kezelő, illetve újrahasznosítási kapacitás fejlesztésére vonatkozó tervek is célzottabban dolgozhatók ki. 

Ezért az így nyerhető adatok kulcsfontosságúak a fenntartható, körforgásos hulladékgazdálkodás kialakításához, a hazai újrahasznosítási ipar támogatásához. 

Az új hulladékudvarokban a korábban megszokottakhoz képest egységes és sokkal szélesebb a leadható anyagok köre. 

Egy lakcímkártya elegendő

A MOHU már a koncesszió indulásakor egyszerűsítette a hulladékudvarokban történő hulladékleadás menetét, 

így lakcímkártya felmutatásával immár minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait.    

A vállalat országszerte összesen 83, az esztergomihoz hasonló modern hulladékudvar megnyitását tervezi
A vállalat országszerte összesen 83, az esztergomihoz hasonló modern hulladékudvar megnyitását tervezi
Fotó: MOHU Zrt.

A MOHU által irányított hulladékudvar-építési programmal, az új, egységes rendszerrel, valamint szemléletformálással az újrafeldolgozás aránya érdemben növelhető és a lerakókba kerülő hulladék mennyisége, illetve az illegális hulladéklerakás pedig csökkenthető. A program így elősegíti azoknak az Európai Unió által kijelölt, Magyarországra is érvényes célkitűzéseknek az elérését, melyek szerint a jelenlegi több, mint 30 százalékról 2035-ig 65 százalékra kell növelni a települési hulladék újrahasznosítását, a lerakás arányát pedig 50 százalékról 10 százalékra kell csökkenteni. 

A MOHU nem csak hulladékudvarokkal, hanem textilgyűjtő konténerek telepítésével is segíti a hulladékkezelést a feleslegessé vált ruházati hulladék leadhatóságával. 

A fémhulladék leadhatóságáról ebben a cikkünkben talál bővebb információkat.