Így vehet fel készpénzt ATM-ből bankkártya nélkül

Vágólapra másolva!
Egyre több magyar banki ügyfélnek van lehetősége ATM-ből készpénzt felvenni akkor is, ha például véletlenül otthon felejtette bankkártyáját. Ehhez arra van szükség, hogy a kiválasztott készpénzkiadó automata rendelkezzen a mobiltárca funkcióval.
Vágólapra másolva!

2023-ban már körülbelül minden ötödik bankkártyát (18 százalék) hozzárendelték valamelyik mobiltárca-alkalmazáshoz (például a Google Wallet-hez vagy az Apple Wallet-hez). A mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma tavaly év végére elérte az 1,2 milliót, ami óriási, majdnem félmilliós növekedés egyetlen év alatt – derül ki a Bankmonitor összefoglalójából.

A magyarok által végrehajtott bankkártyás fizetések mintegy 14 százaléka mobiltárcával, érintés mentesen, pusztán a mobiltelefon használatával valósul meg. Ez az arány szintén jelentősen nőtt a korábbi évekhez képest. A magyarországi elfogadóhelyek szinte mindegyikén lehet érintés nélkül fizetni, így a magyarok egyre nagyobb számban már csak a mobiltelefonjukat veszik elő a bankkártya helyett.

Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, abban az esetben, ha az adott banki ATM képes erre.

image

Ha mobiltárca használatával kíván valaki az ilyen ATM-ekből készpénzt felvenni, akkor ugyanúgy kell eljárnia, mintha a fizikai bankkártyát használná, azzal a különbséggel, hogy

amikor a gép bankkártyát kéri érinteni, a mobilkészüléket kell odatartani.

S persze nincs szükség arra, hogy a bankkártya fizikailag kéznél legyen, hiszen azt korábban már a mobiltárcába kellett regisztrálni.

Ilyenkor nagyrészt azokat a szolgáltatásokat lehet elérni az ATM-en, mint hagyományos bankkártya használatával, bár a pénzbefizetés ezen a módon még csak korlátozottan érhető el.

Fontos ugyanakkor, hogy a PIN kódra mobiltárca esetén is szükség van, hiszen az ATM-eken nem lehet például ujjlenyomattal azonosítania magát a felhasználónak.

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő. 

Az ingyenesség az érintésmentes készpénzfelvételre is vonatkozik, vagyis emiatt nem kell a valós kártyánkat használni.

Ahogy az Origo megírta, a 150 ezer forint összeghatárig terjedő ingyenes készpénzfelvételt épp a napokban terjesztették ki a postai POS-terminálokra is, vagyis 2025. január 1-jétől az ATM-ből való készpénzfelvétel szabályai szerint lehet forint folyószámláról pénzt felvenni.