Vágólapra másolva!
Különböző okok miatt nem volt gól kedden egyik Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn sem. A Liverpool-Bayern München meccsen az egyik nem akart, a másik a nagy erőlködés ellenére sem tudott gólt szerezni, ráadásul kapura is csak mindössze hármat lőttek. Az Olympique Lyon-Barcelona helyzetekben bővelkedett, de amit Marc-André Ter Stegen kapus kivédett hátul a katalánoknak, azt a pocsékul játszó Luis Suárez nem rúgta be elöl.

„Kétlem, hogy 0-0 lesz a vége" – mondta Niko Kovac, a Bayern München edzője a meccs előtt. A nyolcaddöntő egyik legkiélezettebb párharcától mindenki látványos és szórakoztató játékot várt, ehhez képest állóháborút kaptunk, kevés helyzettel és nulla góllal.

A Bayern megkapta, amiért jött Forrás: AFP/Oli Scarff

Nem volt jó meccs

A németek taktikáján érezni lehetett, hogy nekik jó a 0-0, amit nem az egy kaput eltaláló lövés bizonyít elsősorban, hanem, hogy Manuel Neuer kapusnak háromszor annyi passza volt a 90 perc alatt, mint Robert Lewandowskinak, és hogy a meccs második leggyakoribb passzkombinációja a Niklas Süle-Manuel Neuer volt (magyarul, Süle 24-szer tette haza a labdát). A Bayern csak nagyon ritkán merészkedett előre, és olyankor is próbálták lövéssel befejezni a támadást, hogy a Liverpool ne kontrázhassa le őket.

Szavazzon!

Mit szól ahhoz, hogy a keddi két BL-meccsen sem esett gól?

A Liverpool ezúttal is magasan letámadott, de a megszokottól eltérő módon most csak a védők megzavarása volt a céljuk, nem a labda megszerzése. Az intenzitás hiányából fakadt, hogy nem volt annyi megnyert párharcuk a Bayern térfelén, ezáltal

pozíciós játékra kényszerültek,

így csak akkor tudtak helyzetbe kerülni, ha valaki hibázott az ellenféltől. Neuernek mindössze egyszer kellett nagyot védenie, akkor is egy bal oldali beadást követő fejesnél, ami nem a Liverpoolra jellemző játékelem.

Összesen három kaput eltaláló lövés volt a meccsen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Az edzők véleménye

„A magunk dolgát nehezítettük meg azzal, hogy folyamatosan elhibáztuk az utolsó passzokat. Rengeteg ígéretes támadás ment el ezen – ismerte el a hibákat Klopp. – Az első félidőben nekünk voltak nagyobb helyzeteink, a másodikban nem is emlékszem, hogy lett volna bármelyik kapu előtt is. Az az igazság, hogy nem sok minden történt a 90 perc alatt.

A védekezésünk rendben volt, Virgil Van Dijk nélkül lehoztuk kapott gól nélkül a meccset, erre szerintem kevesen számítottak előzetesen. Nem repdesek az örömtől, de a teljes képet nézve elégedett vagyok."

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább ebből a párharcból?

„Jó lett volna, ha gólt is szerzünk, de úgy gondolom, hogy a döntetlennel elértük a célunkat. Nem sok csapat van, amelyik képes megúszni vereség vagy kapott gól nélkül az Anfielden. Remekül védekeztünk ma, a nehéz helyzetekben kisegítettünk egymást, és ha ennyire egységesek vagyunk, szinte lehetetlen legyőzni minket" – mondta elégedetten Kovac.

Klopp szerint hazai pályán jó eredmény a 0-0 Forrás: AFP/Oli Scarff

A Bayernnek nem a Liverpooltól kell félnie

Érdekesség, hogy amióta a Bayern München 2013-ban megnyerte a BL-t, csak spanyol csapatokkal szemben esett ki a sorozat egyenes kieséses szakaszában: a Real Madrid háromszor (2014, 2017, 2018), a Barcelona (2015) és az Atlético Madrid (2016) egyszer-egyszer búcsúztatta.

BL vagy PL?

A Liverpool gyenge BL-szereplésében (a csoportkörben sem remekeltek) nagy szerepet játszik, hogy idén minden eddiginél nagyobb esélyük van megnyerni a Premier League-et, amelyre a szurkolók 1990 óta várnak. Ha a tavalyi nagy BL-menetelésnek volt tanulsága, akkor az az, hogy nem hajthatják szét magukat minden meccsen, mert az valamelyik sorozat rovására megy – bár az eredmények és a játék alapján a Liverpool az európai elithez tartozik,

a játékoskerete össze sem hasonlítható a Manchester Cityével, a Real Madridéval vagy a Barcelonáéval.

Pont ezért, Klopp idén nagyon okosan hamar kiesett a Ligakupából és az FA-kupából, hogy a csapat energiáit a BL-re és a Premier League-re összpontosítsa. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy tavasszal elbírják a kettős terhelést, és ha Kloppnak választania kell, akkor valószínűleg a bajnokságot fogja választani.

Többször is Ter Stegen mentette meg a Barcelonát a kapott góltól Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Suárez a bűnbak

A Liverpool-Bayern meccsel ellentétben eseménydús volt a Lyon-Barcelona, de gól itt sem esett. A találkozó elején veszélyesebb volt a Lyon, az elképesztő formában lévő Ter Stegennek kétszer is óriásit kellett védenie, a második félidőben viszont a Barcelonának voltak lehetőségei, csakhogy ezek java része Suárezre jött ki. Az uruguayi csatárnak még 32 évesen is világklasszis a helyezkedése, de a helyzetkihasználása néha egészen pocsék,

játékban pedig inkább emberhátrányt jelent.

„Akkor aggódnék miatta, ha helyzetei sem lennének. – védte meg Ernesto Valverde Suárezt, aki idegenben legutóbb az AS Roma ellen talált be 2015 szeptemberében. – A meccs? Minden lehetséges módját megragadtuk a gólszerzésnek, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de pontatlanok voltunk. Tudjuk, hogy mekkora értéke van egy idegenben szerzett gólnak, a 0-0 ebből a szempontból veszélyes eredmény, még minden nyitott, de hazai pályán, a szurkolóink előtt nagyon erősek vagyunk."

Meccs közben Twitteren remekül összefoglalták, hogy mi történik, ha Suárez labdát kap, és megindít egy cselt:

1) Csak a saját lábát nézi, 2) Cselez, 3) Felnéz, és Messit keresi, 4) Nem találja Messit, 5) Tovább cselez, 6) Megnézi, hol van Dembélé, 7) Öt méterről ad neki egy borzalmas passzt, 8) Elkezdi a többieket hibáztatni.

„Jobb eredményben reménykedtem, de a csapat védekezésével és bátorságával elégedett vagyok. Az első félidőben jók voltunk, de a szünet után egyre többet hibáztunk, és túl sok helyzetet engedtünk nekik. Még csak a párharc felénél tartunk, ha kijavítjuk a problémákat, lehet esélyünk a továbbjutásra" – mondta Bruno Génésio, a Lyon vezetőedzője.

Suárez 3,5 éve nem lőtt gólt idegenbeli BL-meccsen Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Gerard Piqué a realosokat szidta

A Barcelona-Real Madrid kosármeccs után a realosoknál ismét előkerült a bíró-téma, amire Gerard Piqué is reagált a Lyon elleni nyolcaddöntőt követően. „Szerencsére a Realnak nincs kézi- és hokicsapata, mert ha lenne, az ő panaszkodásaikat is hallgathatnánk. Ahogy a kosárlabdában és a fociban. Aztán elmennek a Wanda Metropolitanóba (a városi rivális Atlético Madrid stadionja, ahol 3-1-re nyertek néhány hete – a szerk.), bírói segítséggel győznek, majd hallgatnak."

A franciák joggal reménykedhetnek, elvégre még veretlenek a BL-ben, pedig már oda-vissza játszottak a Manchester Cityvel. A Barcelona viszont 2013. május elseje óta nem kapott ki hazai pályán a BL-ben, és vélhetően az a két gól, ami kedd este bennük maradt, ki fog jönni a Camp Nouban.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább ebből a párharcból?

A Bayern-Liverpool és a Barcelona-Lyon visszavágókat március 13-án játsszák.

Korábbi, reggeli BL-visszatekintőket ITT olvashat.