Vágólapra másolva!
A csallóközi El Clásción ezúttal elmaradt a bravúr, a vendégek egy büntetővel mindhárom pontot elvitték Dunaszerdahelyről, ezzel óriási lépést tettek a bajnoki cím felé. Pedig volt itt minden, disznótor, Hosszú Katinka, Marco Rossi és a Tankcsapda is, most viszont minden kevésnek bizonyult. Helyszíni beszámoló.

A Dunaszerdahely AC ezúttal is mindent megtett, hogy emlékezetessé tegye a klub egyik, ha nem a legfontosabb rangadóját az évben: egész napos programokkal várta a szurkolókat.

Reggel 9-től a MOL Aréna melletti parkolóban disznótorossal várták a szurkolókat:

volt többek között kolbásztöltés, hurkagyúrás, és káposzta-főzőverseny is.

A Dunaszerdahelyi AC a Slovan elleni rangadó reggelén disznótorossal várta a szurkolókat Fotó: Mudra László - Origo

Zsűrizésre a futballhoz ezer szállal kötődő rockegyüttes, a Tankcsapda tagjait kérték fel,

akik bár a kolbásztöltést nem vállalták be, mondván, az nem illik a zenekar imidzsébe,

de az időmérésnek, valamint a szurkolókkal való fényképezkedésnek és autogramosztásnak boldogan tettek eleget.

A Tankcsapda tagjai örömmel fotózkodtak a szurkolókkal Fotó: Mudra László - Origo

Ahogyan az a DAC-Slovan meccseken már megszokott, a város lakóin kívül egész Magyarországról érkeztek drukkerek, hogy a Dunaszerdahely sikeréért szorítsanak.

- mondta Piros Gábor, aki délelőtt már a rokonsággal melegített a sátorban.

Piros Zoltán (bal elől) 60. születésnapját a család férfi tagjai a DAC-Slovanon ünnepelték Forrás: Origo

Aki éles szemmel járt a tömegben, a Tankcsapda tagjain kívül is ismerős arcokkal találkozhatott - és most nem a csapat himnuszát jegyző együttesre, hanem a korábbi edzőre, jelenleg a magyar válogatott szövetségi kapitányára gondolunk.

Marco Rossi is visszatért Dunaszerdahelyre, ő sem akart lemaradni az eseményekről

- a szurkolók legnagyobb örömére, akik óriási szeretettel fogadták az egykori mestert korábbi sikerei színhelyén.

Marco Rossi szurkolóként tért vissza Dunaszerdahelyre Fotó: Mudra László - Origo

A rendhagyó kolbásztöltőversenyen egyébként a DAC korábbi játékosai, Novota János, Sztraka Gábor és Szabó Ottó vettek részt,

amelyet utóbbi nyert, méghozzá nagyszerű időeredménnyel. A hátvéd meg is jegyezte, elképzelhető, hogy pályát tévesztett, ám a tapsvihar és az ováció, amit a korábbi kedvencek megmozdulása eredményezett a színpadon, alighanem ismerős volt a futballistáknak.

A mérkőzés előtti sajtóbejáráson az előző évhez hasonlóan ezúttal is kiderült, hogy a

magyar játékosok egymás mellett öltöznek,

valamint hogy a stadion utolsóként átadott lelátórészével még impozánsabb lett, mint valaha.

Kalmár Zsolt, Vida Kristopher és Vida Máté egymás mellett öltözve készül a DAC bajnoki mérkőzéseire Fotó: Mudra László - Origo

Bő egy óra volt még a meccs kezdéséig, amikor a hazai tribünök szinte már zsúfolásig megteltek. De a vendégeket is szép számmal elkísérték a drukkerek - nem csoda, a Slovan-szimpatizánsok is tudják, mit jelent a csapat életében egy DAC elleni rangadó.

Költői a kérdés, hogy a kezdőben helyet kapók közül a magyar Holman Dávidon és az egyetlen (!) szlovák, Dominik Greifen kívül volt-e valakinek sejtése erről?

Holland, szlovén, bolgár, szerb, horvát, marokkói és ukrán légiósokat küldött ugyanis csatába Martin Sevela edző, de a kispadon is csak a cserekapus, Michal Sulla volt szlovák. Rajta kívül montenegrói, spanyol, cseh és nigériai nemzetiségű játékosok vártak bevetésre, valamint az a Guzmics Richárd, aki télen csatlakozott a Slovanhoz. Neki biztos volt.

A dunaszerdahelyi szurkolók ezúttal is kitettek magukért, remek hangulatot teremtettek a lelátókra Fotó: Mudra László - Origo

Minderre egy felvidéki kolléga hívta fel a figyelmemet, aki arról is beszélt, hogy a DAC mezében 100 meccset játszó, immáron a pozsonyiakat erősítő Marin Ljubicicet aligha üdvözli majd szívélyesen a közönség. A László Csaba és Marco Rossi csapataiban alapembernek számító horvát az új edzőnél, Peter Hyballánál kegyvesztetté vált,

a középpályás pedig egy edzésen - állítása szerint véletlenül - úgy fejbe rúgta az új csapatkapitányt, Tomas Hukot, hogy eltört az orra,

akinek több hetet kellett kihagynia, így nem volt maradása. Nem tévedett, a bemutatásnál a legnagyobb fújolást ő kapta, ahogyan a találkozón is minden labdaérintését hangos füttyszó kísérte.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen fontos dolgok történtek a kezdő sípszó előtt is. Egyrészt a Pokolgép énekese, Tóth Attila torkából csendült fel a Nélküled, majd

az ünnepélyes kezdőrúgást a háromszoros olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka végezte el.

Hosszú Katinka új szerepkörben debütált, a háromszoros olimpiai bajnok úszónő végezte el a találkozó ünnepélyes kezdőrúgását Fotó: Mudra László - Origo

A mérkőzés színvonala ezúttal elmaradt a vártaktól, a Slovan nyolcpontos előnnyel a birtokában érthetően nem kockáztatott, a DAC támadószekciója pedig gyenge napot fogott ki, kevés helyzete közül egyik sem hordozta magában a gólveszélyt.

Végül egy kezezés miatt a 79. percben büntetőt kaptak a vendégek,

amelyet a liga legértékesebb játékosa, Andraz Sporar váltott gólra. Bár a DAC-játékosok a hajrában ugyancsak kezezésért számon kérhettek egy tizenegyest a játékvezetőn, összességében a fővárosiak közelebb álltak a győzelemhez, így boldogan távozhattak a MOL Arénából, és 11 pontra megléptek a tabella élén.

- kezdte értékelését a meccs után Holman Dávid, majd így folytatta.

"Az egész meccsen veszélyesebben futballoztunk, és bár mezőnyben kiegyenlített volt a játék, összességében szerintem megérdemelt a győzelmünk. Ettől függetlenül nem vehetjük félvállról a folytatást, sok meccs van még hátra, de ezt az előnyt most már nem engedhetjük ki a kezünkből.

A hangulat ezúttal is remek volt, de ezt már megszokhattuk a dunaszerdahelyi közönségtől."

Holman Dávid (27) ezúttal is a Slovan Bratislava egyik legjobbja volt Fotó: Mudra László - Origo

Guzmics Richárd a hajrában csereként beállva bemutatkozott a pozsonyi csapatban, nyilatkozni azonban nem akart, az első hazai DAC-Slovan rangadóját végigjátszó Vida Máté viszont elmondta érzéseit a mérkőzést követően.

"Sajnos nem volt színvonalas találkozó, talán a tét rányomta a bélyegét.

A rájátszásban még kétszer találkozunk a Slovannal, ott bebizonyíthatjuk, hogy ennél sokkal többre vagyunk képesek. A hangulatra nehéz szavakat találni, fantasztikus érzés volt végig a pályán lenni, ezúton is köszönöm a szurkolóknak, hogy 90 percen keresztül mellettünk álltak."

A DAC magyarjai, Kalmár Zsolt (balra), Vida Kristopher (középen) és Vida Máté (jobbra) csalódottan értékeltek a lefújás után Fotó: Mudra László - Origo

"Nehéz mit mondani, mert

a végén egy ugyanolyan esetért mi nem kaptunk büntetőt, amiért a vendégek igen"

- mondta csalódottan Vida Kristopher. "Nem volt sok ziccerünk, de tudtuk, hogy a Slovan kontrái jelentik a legnagyobb veszélyt, ezeket pedig nagyon jól levédekeztük.

Kalmár Zsolt már szerzett győztes gólt a Slovan ellen, ezúttal azonban az ő mezőnymunkája és játéka sem volt elég a sikerhez.

"Érezhetően felkészültek egymásból a csapatok, nagy taktikai harc folyt a pályán, de megszoktuk már, hogy a kétes szituációkban nem nekünk kedveznek a játékvezetők. "

A középpályás az Origo kérdésére már a március 21-i szlovák-magyar Eb-selejtezőről is beszélt.

"Biztosan nagy meccs lesz, és természetesen szeretnénk jól kezdeni az Európa-bajnoki selejtezős sorozatot.

Addig viszont van még egy hónap, és a csapatomban kell jó teljesítményt nyújtanom, hogy számítson rám a szakmai stáb. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a DAC-ban és a válogatottban is a legjobbamat nyújtsam, de ha jó eredményt érünk el Nagyszombatban, azzal letehetjük egy sikeres szereplés alapjait."

Korántsincs vége tehát a magyar-szlovák versengéseknek, hiszen bár egy csatát megnyertek északi szomszédaink, a háború még nincs lefutva. A következő állomás március 21-e, Nagyszombat, aztán a Fortuna Liga felsőházi rájátszásában jöhet egy újabb kétfelvonásos DAC-Slovan rangadó. A jelmondatot azonban senki ne feledje:

Mi egy vérből valók vagyunk!