Vágólapra másolva!
Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo kedden elfogadta felfüggesztett börtönbüntetését adócsalási ügyében, és aláírta megállapodását a spanyol adóhatósággal, melynek értelmében 18,8 millió eurót (5,9 milliárd forintot) fizet az államkasszába.

A Juventus 33 esztendős támadója ellen 2017 júniusában indított pert adócsalás miatt a spanyol ügyészség, mivel a vád szerint 2011 és 2014 között a Real Madrid játékosaként 14,76 millió euró (4,5 milliárd forint) adót nem fizetett be, ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét.
A bejelentett összeg tartalmazza az adóhátralék és a bírság összegét, valamint a kétéves börtönbüntetés kiváltását. Spanyolországban ugyanis az első, nem erőszakos bűncselekmény esetében a kétéves vagy annál rövidebb időtartamra szóló börtönbüntetést általában felfüggesztik.

Cristiano Ronaldo és partnere, Georgina Rodriguez érkezik a madridi bíróságra Forrás: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo
Ritkán látható jó kedv egy bírósági tárgyalás előtt Forrás: MTI/EPA/EFE/Javier Lizon

A 2017-ben visszavonult Xabi Alonso, a Liverpool, a Real Madrid és a Bayern München korábbi középpályása az ügyészség jelentése szerint 2010 és 2012 között 2 millió eurót (mintegy 622,8 millió forintot) nem fizetett be a spanyol államkasszába.

Xabi Alonso ügyét is ma tárgyalják Forrás: MTI/EPA/EFE/Javier Lizon

Ezért a börtön mellett 4 millió euró (közel 1,2 milliárd forint) befizetésére is köteleznék. A futballista pénzügyi tanácsadóira ugyanilyen büntetést kérnek.

A rivális FC Barcelona sztárja, a szintén ötszörös aranylabdás Lionel Messi korábban a 2007 és 2009 közötti időszakra vonatkozóan rossz adóbevallást adott le, és a spanyol adóhatóság szerint 4,1 millió eurót nem fizetett be. Így először 21 hónapos börtönbüntetést kapott, ám ezt végül 252 ezer euróval kiválthatta 2017 júliusában az argentin támadó.
Korábban a spanyol élvonal nagycsapataiban szereplő több labdarúgó, így Luka Modric, Marcelo, Alexis Sánchez, Ricardo Carvalho, Ángel Di María, Javier Mascherano, Radamel Falcao és Fábio Coentrao ellen is hasonló eljárás indult.