Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája hatodik fordulójának szerdai játéknapján a Juventus, a Manchester United és a Real Madrid is kikapott, utóbbi ráadásul történelmi vereséget szenvedett a Bernabéuban. A Bayern München az Ajax vendégeként ikszelt, a második félidőben az öt gól mellett volt két tizenegyes és két azonnali piros lap is. A nap kérdésére, azaz, hogy melyik lesz a 16. csapat, amelyik bejut a nyolcaddöntőbe, az Olympique Lyon lett a válasz.

Az utolsó nap nyolc meccsén összesen 24 gól esett, és négy piros lapot osztottak ki. A legtöbb találkozónak már nem volt tétje, de így is meglepetés, hogy a nagycsapatok közül csak a Manchester City tudott nyerni, a Bayern München ikszelt, a Real Madrid, a Juventus és a Manchester United kikapott.

Óriási verést kapott a Real hazai pályán Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

Történelmi vereség, frusztrált sztárok

A Real Madrid története legsúlyosabb hazai vereségét szenvedte el európai kupameccsen, miután 3-0-ra kikapott a CSZKA Moszkvától. A madridiak jól kezdtek, fölényben játszottak, de az első félidő végén a CSZKA két kontrából két gólt rúgott. „Az első 30-35 percben nagyon jók voltunk, de a támadó harmadban hiányzott a pontosság, nem tudtunk betalálni.

Nem voltunk elég élesek a döntő helyzetekben, ezt pedig ezen a szinten kíméletlenül megbüntetik.

Veszíthetsz úgy, hogy közben jól játszol, de ma nem ez volt a helyzet. Őszintén, a második félidei játékunk egyáltalán nem tetszett, szörnyen rosszul futballoztunk. Frusztráltak vagyunk a vereség miatt, mert nem számítottunk rá" – értékelt Santiago Solari. A spanyol vezetőedző hét (!) 23 vagy annál fiatalabb játékossal a kezdőben állt ki erre az amúgy tét nélküli meccsre, és rajtuk kívül Marcelo, Isco és Asensio is azok közé tartozik, akik az utóbbi hetekben keveset játszanak a bajnokságban.

Úgy gondoltam, hogy jó ötlet lehetőséget adni a fiataloknak, és azoknak, akik csak most tértek vissza a sérülésükből" – magyarázkodott Solari.

A meccsen volt egy jelenet, amikor szöglet helyett kirúgást ítélt a játékvezető, Isco pedig megpróbálta meggyőzni az alapvonali bírót, hogy másítsák meg a döntésüket. A spanyol lapok szerint viszont

Isco nem az alapvonali bíróval, hanem a szurkolókkal üvöltözött.

A válasz persze nem maradt el, az eset után a Bernabéu-stadion közönsége kifütyülte a spanyol játékost, aki csak tovább fokozta a feszültséget, amikor nem engedte, hogy a lecserélt Marcelo átadja neki a csapatkapitányi karszalagot.

Marcelo lecserélése után Carvajal lett a csapatkapitány Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

„Próbáltam odaadni neki, de ő azt mondta, hogy adjam inkább Carvajalnak. Nem értem, mi ütött belé – nyilatkozta a brazil védő, aki igyekezett megvédeni csapattársát. – Nem láttam a reakcióját, de kétlem, hogy a szurkolóknak szólt volna. Nyilvánvaló, hogy valamin változtatnunk kell.

Engem is kifütyültek már. Isco most maga alatt van, ahogy én is. De egy csapat vagyunk, és keményen fogunk dolgozni azért, hogy ilyesmi ne történjen meg még egyszer."

A madridiak idei szezonjából néhány negatív rekord

1. A Real még soha nem kezdte ilyen rosszul a bajnokságot
2. 1994 óta a második legsúlyosabb vereségét szenvedte el El Clásicón (novemberben a Barcelona 5-1-re verte)
3. Tíz év után először kapott ki BL-csoportmeccsen a Bernabéuban
4. A CSZKA elleni a klubtörténelem legsúlyosabb hazai veresége az európai porondon

A CSZKA-val kapcsolatban érdekesség, hogy az orosz csapat

úgy végzett a csoport utolsó helyén, hogy oda-vissza megverte az elsőt,

Akinfejev kapus pedig 2006 óta 50 meccsen a harmadik clean sheetjét (kapott gól nélküli meccs) érte el, ebből kettőt a címvédő Real ellen az idei szezonban.

Chalov (9-esben) szerzett vezetést a Bernabéuban Forrás: AFP/Javier Soriano

Mourinho nem tanult semmit a vereségből

Az utolsó forduló előtt a Manchester Unitednek még megvolt az esélye a csoportelsőségre, ehhez az kellett volna, hogy idegenben legyőzze a Valenciát, és közben a Juventus ne verje meg a Young Boyst. Meglepetésre azonban a United és a Juventus is vereséget szenvedett. „Elvégeztük a munkánkat – kezdte José Mourinho, utalva arra, hogy az elsődleges céljuk a csoportból való továbbjutás volt. – Nem brillíroztunk a csoportban, ezt kijelenthetjük, de ennyi is elég volt a nyolcaddöntőhöz.

Túl passzívak voltunk az első félidőben, körülményesen játszottunk, hiányzott belőlünk az intenzitás. Úgy gondolom, hogy a szünet után változtatni tudtunk volna a dolgokon, de a gyors öngól jó helyzetbe hozta a Valenciát, amely onnantól kezdve irányíthatta a játékot. Elpocsékoltuk az első félidőt."

Mourinho nem tanult a vereségből Forrás: AFP/Jose Jordan

A portugál menedzsertől megkérdezték, hogy tanult-e valamit ebből a vereségből. „Én nem, de te lehet, hogy igen – vágott vissza az újságírónak. – Semmit nem tanultam ebből a meccsből, mivel semmi meglepő nem történt.

Többet vártam a játékosaimtól, főleg azoktól, akik számon kérik rajtam, hogy miért nem játszanak, miért nem kezdők gyakrabban.

Akkor kezdtünk jól játszani, amikor meghúztam azokat a cseréket, amiket előzetesen nem akartam. Ez kicsit frusztráló, mert a második félidőben hárman is játszottak (Young, Rashford, Lingard – a szerk.), akiket nem akartam, hogy játszanak."

„Teljesítettük a célunkat azzal, hogy megnyertük a csoportot, de ezen az estén semmi sem akart összejönni. Sok lehetőséget elpuskáztunk, ajándéktizenegyest adtunk az ellenfélnek.

Összegezve, nem csodálom, hogy kikaptunk.

Jól kezdtük a meccset, de aztán a dolgok rosszra fordultak a szempontunkból. Mindenesetre megnyertük a csoportot, és ezért hálás vagyok a játékosoknak. Dybala gólja a végén? Igen, les volt. De mindegy is, az az egy pont nem osztott, nem szorzott volna" – mondta Massimiliano Allegri a Young Boystól elszenvedett 2-1-es vereség után.

Minden bizonnyal Dybalaé a valaha volt egyik legnagyobb meg nem adott gól:

Nyert a City, a Lyon a 16. csapat

A nagycsapatok közül csak a Manchester City nyert szerdán, de neki is meg kellett szenvednie a már biztos kieső Hoffenheim ellen. A meccsen a németek szereztek vezetést Kramaric tizenegyesgóljával, majd a City két kapufa után közvetlenül a szünet előtt egyenlített egy bődületes Sané-szabadrúgással:

"Sokat gyakorolom edzéseken. Nagy volt a távolság, ezért gondolkodtam rajta, hogy ellőjem-e vagy ne. Végül ellőttem, és szerencsém volt" – mondta mosolyogva Sané, aki a második félidőben is betalált, így nyert a City 2-1-re.

A szerdai játéknapon már csak egy hely volt kiadó a nyolcaddöntőbe: az F csoportban a Sahtar Donyeck és az Olympique Lyon egymás ellen dönthette el, hogy melyikük jut tovább a City mögött. A hóesésben megrendezett meccsen Moraes góljával a Sahtar szerzett vezetést, de a végig jobban játszó Lyon a második félidőben egyenlített (Fekir), így egy győzelemmel és öt döntetlennel a francia csapat jutott utolsóként a legjobb 16 közé.

Szakadt a hó a Sahtar-Lyon meccsen Forrás: AFP/Genya Savilov

3-3 gól, 1-1 piros és tizenegyes

Az E csoportban az Ajax és a Bayern München összecsapásán a csoportelsőség volt a tét. A hollandok jól kezdtek, nagy fölényben játszottak, letámadták a Bayernt, amely azonban kíméletlenül kontrázott, és a 13. percben Lewandowski góljával a vezetést is megszerezte. A második félidő közepéig folytatódott ez a játék, ekkor Tadic egyenlített, majd

ezt követően beindultak az események.

Előbb Wober csúszott rá nyújtott lábbal Goretzka bokájára, majd Müller rúgta fejen Tagliaficót úgy, hogy a játékosnak folyt a vér a felszakadt fejbőréből. A játékvezető mindkét esetben azonnal felmutatta a piros lapot.

Holland újságírók szerint a meccs után Müller bement az Ajax öltözőjébe, hogy bocsánatot kérjen Tagliaficótól, de az argentin védő nem volt ott. „Természetesen nem volt szándékos" – mondta Müller később.

A 82. percben tizenegyest kapott az Ajax, négy perccel később pedig a Bayern,

előbbit Tadic, utóbbit Lewandowski lőtte magabiztosan a kapuba (a lengyelnek ez volt a nyolcadik gólja, így jelenleg vezeti a BL góllövőlistáját). A 90. percben a csereként beállt Coman góljával úgy tűnt, hogy a Bayern megnyeri az őrült meccset, de a hétperces hosszabbításban Tagliafico kiegyenlített. „Nagy küzdelem és szenvedély jellemezte a végjátékot" – ismerte el Neuer kapus a meccs után.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek párosításait hétfőn 12.00 órától sorsolják.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Benfica (portugál)-AEK Athén (görög) 1-0 (0-0)
----------------------------------------------
gól: Grimaldo (88.)
piros lap: Galanopulosz (87. - AEK Athén)

Ajax Amsterdam (holland)-Bayern München (német) 3-3 (0-1)
---------------------------------------------------------
gól: Tadic (61., 82. - a másodikat 11-esből), Tagliafico (95.), illetve Lewandowski (13., 86. - a másodikat 11-esből), Coman (90.)
piros lap: Wober (67.), illetve Müller (75.)
A csoport végeredménye: 1. Bayern München 14 pont, 2. Ajax 12, 3. Benfica 7, 4. AEK Athén 0

F csoport:
Manchester City (német)-Hoffenheim (német) 2-1 (1-1)
----------------------------------------------------
gól: Sane (45+1., 61.), illetve Kramaric (16. - 11-esből)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Olympique Lyon (francia) 1-1 (1-0)
---------------------------------------------------------
gól: Moraes (22.), illetve Fekir (65.)
A csoport végeredménye: 1. Manchester City 13 pont, 2. Olympique Lyon 8, 3. Sahtar Donyeck 6, 4. Hoffenheim 3

G csoport:
Real Madrid (spanyol)-CSZKA Moszkva (orosz) 0-3 (0-2)
-----------------------------------------------------
gól: Csalov (37.), Scsennyikov (43.), Sigurdsson (73.)

Plzen (cseh)-AS Roma (olasz) 2-1 (0-0)
--------------------------------------
gól: Kovarik (62.), Chory (72.), illetve Ünder (68.)
piros lap: Pellegrini (92. - AS Roma)
A csoport végeredménye: 1. Real Madrid 12 pont, 2. Roma 9, 3. Plzen 7, 4. CSZKA Moszkva 7
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

H csoport:
FC Valencia (spanyol)-Manchester United (angol) 2-1 (1-0)
---------------------------------------------------------
gól: Soler (17.), Jones (47., öngól), illetve Rashford (87.)

Young Boys (svájci)-Juventus (olasz) 2-1 (1-0)
----------------------------------------------
gól: Hoarau (30., 68. - az elsőt 11-esből), illetve Dybala (80.)
A csoport végeredménye: 1. Juventus 12 pont, 2. Manchester United 10, 3. Valencia 8, 4. Young Boys 4