Messi régen üvegtestű volt, most már csak balszerencsés

FC Barcelona v Sevilla FC - La Liga FCB FC Barcelona Sevilla CF Camp Nou Liga Santander spanish league FOOTBALL soccer Urbanandsport Nurphoto PLAYER sport venue football player games SOCCER PLAYER TEAM sports team sport STADIUM forward
Leo Messi is injured during the match between FC Barcelona and Sevilla CF, corresponding to the week 9 of the Liga Santander, played at the Camp Nou, on 20th October 2018, in Barcelona, Spain. Photo: Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Barcelona argentin klasszisa, Lionel Messi kartörést szenvedett szombat este a Sevilla elleni bajnoki rangadón. Habár az első hírek arról szóltak, hogy nincs nagy baj, a mérkőzés után nem sokkal megérkezett a hivatalos diagnózis: orsócsonttörés, három hét szünet. Az eset kapcsán összeszedtük, mikor milyen sérülések miatt kellett kényszerpihenőt tartania a támadónak, aki egyébként karrierje elejéhez képest rengeteget fejlődött ebben a tekintetben is.

Messi fiatalabb korában igencsak sérülékeny volt, a Rijkaard-éra alatt egyetlen szezont sem tudott végigjátszani. 2006 és 2008 között összesen nyolc hónapot töltött kényszerpihenővel különböző nyavalyák miatt, ez idő alatt 49 meccsről hiányzott. Ekkor ismerte fel a Barcelona, hogy radikális változtatásokat kell bevezetni az akkor már a világ egyik legjobbjaként kezelt, de még mindig csak 21 éves játékosnál.

Ez teljes életmódváltást, az edzésmódszerek lecserélést, valamint egy személyi fizioterapeutát jelentett.

Négy évig bevált a módszer, az argentin szinte makkegészségesen focizott ebben az időszakban, 2013-ban viszont ismét elkezdett rakoncátlankodni a combhajlítója, amivel addig is a legtöbb baja volt. Ez természetesen a Barca BL-szereplésére is kihatott, a katalán együttes alig jutott tovább a PSG ellen a negyeddöntőben (kellett az is, hogy Messi csereként pályára lépjen), majd jött a csúfos, összesítésben 7-0-s zakó a Bayern München ellen, ahol Messi az első meccsen láthatatlanul, a másodikon pedig egyáltalán nem játszott.

A fájdalmas arc mindent elárul Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport

A szűnni nem akaró fájdalmak miatt elköszönt a fiziós szakembertől, de ez sem segített, sőt. 2013 novemberében elszakadt a combhajlítója, ami miatt két hónapra, összesen kilenc mérkőzésre dőlt ki. Ezt két szerencsésebb év követte, de 2015 őszén ismét megsérült, ekkor a keresztszalagjával adódtak problémák, ami miatt ismét kilenc mérkőzést kellett kihagynia.

Egy évvel később, már megint ősszel folytatódott a pechszéria, amikor lágyéksérülést szenvedett az Atlético Madrid ellen, de ezt megúszta négymeccsnyi pihenővel. Majd még 2016 novemberében volt egy mérkőzés, amit kihagyott influenza miatt, azóta viszont mindig hadra fogható volt. Ez a széria fog megszakadni, először szerdán, az Internazionale elleni BL-mérkőzésen, hogy aztán legnagyobb szívfájdalmára

az október 28-i El Clásicót is a lelátóról nézze végig.

Ez eddig mindössze egyszer fordult elő, még 2007-ben, akkor a Real 1-0-ra győzött.

Megfigyelhető a tendencia, hogy az utóbbi években rendszerint ősszel sérült meg az argentin szupersztár, ami felvet bizonyos kérdéseket. Például megfelelő volt-e a nyári alapozás, vagy ez csak mind a balszerencse műve, esetleg a teste nem bírja az iszonyatos sorozatterhelést? Jelenleg 88 kihagyott tétmérkőzésnél tart a Barcelona színeiben, ez most 93-95-re nőhet.

Az biztos, hogy a kartörést nem lehetett volna kivédeni, főleg egy ilyen esésnél, így a katalánok szimpatizánsainak vélhetően nincs okuk a pánikra, ugyanis ez nem egy kiújuló, krónikus probléma. Persze ez a három hét is piszok nehéz lesz a világ talán legjobb játékosa nélkül.