Egy focista, aki őrülten kereste a filmet saját mesterhatosáról

SOCCER-UEFA-MARSEILLE-COLOGNE SPORT-ACTION EUROPEAN CUP MATCH FOOTBALL HORIZONTAL
Dieter Muller (L) of Mungersdorf Stadium Cologne fights for the ball with Olympique de Marseille's Marius Tresor in the penalty area during their match in the UEFA Soccer Cup 11 June 1973. Cologne won 6-0.
Vágólapra másolva!
A hétvégén a német labdarúgó-bajnokságban Wolfsburg-Bayern München meccset rendeznek. Ehhez a párosításhoz egy nem mindennapi rekord kapcsolódik. Mondhatnánk, hogy világrekord, de akkor elhallgatnánk azt a tettet, amely még ezt is felülmúlta, és amelyet egyetlen kamera sem örökített meg.

2015. szeptember 22-én a Bayern München-Wolfsburg Bundesliga-mérkőzésen az 51. percben a vendégcsapat 1-0-ra vezetett. Ekkor Lewandowski a Müllertől hozzá pattanó labdát közelről a hálóba kotorta. 1-1 és a lengyel támadó akkor hatodik perce volt a pályán, ugyanis

Guardiola nem jelölte őt a kezdőbe, de a hátrány miatt a második félidőre beküldte.

Akkor sem ő, sem senki a világon nem gondolta volna, hogy ez egy történelmi esemény kiindulópontja lesz. Mert a wolfsburgi középkezdés után a Bayern ismét megszerezte a labdát és a bajorok cserecsatára 23 méterről bombagólt lőtt a bal alsó sarokba. 51.40 – ezt mutatta az óra. 54.02, amikor Götze jobbról érkező passzát Lewandowski előbb a jobb kapufára rúgta, a duplázást Benaglióba, majd a triplázást a kapuba. Mesterhármas 3 perc 22 másodperc alatt. De itt még nem volt vége a show-nak.

56 perc 22 másodperc telt el a találkozóból, amikor Lewandowski negyedszer is a hálóba jutatta a labdát. Costa baloldali beadására robbant be, és 7 méterről volt eredményes. Mesternégyes 5 perc 42 másodperc alatt. De a gólgyártó még itt sem tette ki a zárva táblát. 59 perc 38 másodpercet mutatott az időmérő szerkentyű, amikor Götze jobb oldali beadása után 14 méterről a levegőben úszva, ollózó mozdulattal jutatta ötödször is a labdát a farkasok kapujába.

Lewandowski – mesterötös, 8 perc 58 másodperc alatt, csereként beállva.

Robert Lewandowski öt ujját mutatja, mert ötöt hintett a Wolfsburgnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Nincsenek erre szavak. Az eseményeket azért írtuk le, hogy lehessen érzékelni:

mind az öt gól különböző módon esett.

Nem volt közte tizenegyes, még csak szabadrúgás sem. A Bundesliga modernkori történelmének mérföldköve volt ez a teljesítmény és ez a mérkőzés.

Az öt találat születésének ideje, ez a 9 percnél kisebb intervallum valószínűleg világcsúcs, de azt senki ne gondolja, hogy korábban senki nem lőtt ötöt egy mérkőzésen. A német élfoci történelmét ismerők nyilván azonnal rávágják: Gerd Müller biztosan nyomott egy hasonlót. Nem is téved, aki erre a gondol, a „nemzet bombázója" négyszer is elkövette ezt, ráadásul öt éven belül.

A Bundesliga 1963 óta íródó történelemkönyve még 12 játékost említ, aki a mélynövésű gólvágón kívül ezt a teljesítményt produkálta.

Az első ilyen esetet már az első szezonban feljegyezhették: Karl-Heinz Thielen, az első Bundesliga-bajnok Köln focistája rúgott egy ötöst a Kaiserslauternnek. Mindenkit ezúttal nem énekelnénk meg azok közül, akik ezt a csillagos ötöst érdemlő ötöst összehozták egy meccsen, de említsük meg, hogy az ismertebb focisták közül ez összejött Jupp Heynckesnek, Dieter Hoeneß-nek és Jürgen Klinsmann-nak (utóbbinak még Stuttgart-játékosként). Még egy név szintén említésre méltó, Atli Eövaldssoné. A Düsseldorf játékosa volt az egyetlen külföldi Lewandowski előtt, aki ezt a bravúrt végrehajtotta. Róla azt érdemes tudni, hogy az első izlandi focista volt a Bundesligában, és az normális, hogy középpályásként 70 válogatott fellépésén 8-szor volt eredményes. Ez a Frankfurtnak lőtt öt gól megmagyarázhatatlan. Lewandowski három évvel ezelőtti bravúrját megelőzően legutóbb 24 évvel korábban esett meg ez az eset, akkor a duisburgi Tönnies lőtt mesterötöst.

A mesterötösök árnyékában a mesternégyesekről kár beszélni. Csak az érdekesség kedvéért:

a Bundesliga 56 éves története során 67 mesternégyes született.

Amiért mégis érdemes szót vesztegetni ezekre, hogy a 67-ből 10-et Gerd Müller szerzett - ehhez különösebb kommentár aligha kell. A ma is a német első osztályban játszók közül Mario Gomez kétszer ért el négy találatot egy találkozón, és a manapság egyaránt a Bremenben szereplő Pizarro és Max Kruse egyszer-egyszer.

Ám van valaki, aki ezeket a teljesítményeket is túl tudta szárnyalni Németországban.

Müller 1977. augusztus 17-én mesterhatost szerzett egy mérkőzésen. De nem Gerd, hanem Dieter Müller.

A Köln-Bremen 7-2-es találkozón. Mondanám önöknek, hogy nézzék meg valamelyik videómegosztón ezt az elképzelhetetlen tettet, de nem mondom. Mert ugyan a német televíziók már akkor is készítettek összefoglalókat a bajnoki találkozókról, de csak a hétvégéken. Ezt a mérkőzést egy hétközi fordulóban, szerdán játszották.

Dieter Müller (fehér mezben) 73 perc alatt lőtt mesterhatost 1977-ben. Egyetlen kamera sem rögzítette a nem mindennapi tettet Forrás: DPA/AFP/Stf

Szegény Dieter Müller előbb a helyi médiában, később a térség összes médiumában, végső elkeseredésében országa valamennyi jelentős szócsövében felhívást intézett a rajongókhoz, hátha egy amatőr videós készített felvételeket arról a találkozóról.

Bármekkora pénzt hajlandó lett volna áldozni a felvételért.

Nem volt irreális a kérés, 1977-ben már voltak hordozható filmfelvevők arrafelé. De azon a meccsen nem volt senkinél. Így csak a korabeli fotók és a jelenlévők (elsősorban persze az egyébként Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres német gólkirály Dieter Müller) memóriája őrzi azt a történelmi mérkőzést, amikor egy játékos 73 perc alatt hatszor talált az ellenfél kapujába.