Luka Modric kapta a FIFA Év Játékosa-díjat

Horizontal FIFA SPORTS AWARD
Real Madrid and Croatia midfielder Luka Modric speaks after winning the trophy for the Best FIFA Men's Player of 2018 Award during The Best FIFA Football Awards ceremony, on September 24, 2018 in London. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
Elmaradt a meglepetés a FIFA The Best gáláján: a horvát Luka Modric kapta az Év Játékosa-díjat. Az év csapatába három világbajnok és öt BL-győztes került be. A legjobb női játékos a brazil Marta lett, megelőzve Dzsenifer Marozsánt is. Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat a közönség szavazatai alapján a Liverpool játékosa, Mohamed Szalah kapta.

A hosszúra nyúlt gálaest legjobban vár díját, az év legjobb férfi játékosának járó elismerést adták át legutoljára. Gianni Infantino, a FIFA elnöke a boríték kibontása után végül a horvát Luka Modric nevét mondta ki, aki így megelőzte Cristiano Ronaldót és Mo Szalahot. A horvát válogatott és a Real Madrid klasszisát a világbajnokság legjobb játékosának választották, majd az UEFA hasonló díját is megkapta.

Luka Modric rászolgált az újabb elismerésre Forrás: AFP/Ben Stansall

Modric a pódiumon roppant sportszerűen először Ronaldónak és Szalahnak gratulált, majd köszönetet mondott madridi és horvát válogatottbeli csapattársainak, és persze családjának és minden barátjának, valamint a generációja számára a legnagyobb inspirációt jelentő 1998-ban bronzérmes horvát válogatottnak.

A FIFA FIFPro XI-ben három friss világbajnok, öt BL-győztes és két ötszörös aranylabdás kapott helyet, a csapat tehát így nézett ki: David De Gea (spanyol, Manchester United) - Dani Alves (brazil, Paris Saint-Germain), Raphael Varane (francia, Real Madrid), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Marcelo (brazil, Real Madrid) - Luka Modric (horvát, Real Madrid), N'Golo Kante (francia, Chelsea) - Eden Hazard (belga, Chelsea), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Kylian Mbappé (francia, PSG) - Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid és Juventus). Messi és Ronaldo úgy érezte, hogy fontosabb dolga is van ezen a szép hétfő estén.

A legjobb női játékosnak jelölt sztárok között ott volt a német színeket képviselő Dzsenifer Marozsán is, aki BL-t nyert a Lyonnal, csapattársa, a norvég Ada Hegerberg, aki 15 góllal új BL-rekordot állított föl, valamint minden idők egyik legjobb női focistája, a brazil válogatottal Copa Américát nyerő Marta is, aki végül megkapta a díjat, immár a hatodik alkalommal.

Az év legjobb férfi edzője a francia válogatottat Oroszországban világbajnoki címig vezető Didier Deschamps lett, megelőzve honfitársát, a sorozatban harmadik Bajnokok Ligája-elsőséget besöprő Zinedine Zidane-t, és a horvát válogatottal nem akármilyen meglepetésre a vébédöntőig jutó Zlatko Dalicot.

Didier Deschamps-nak Arsene Wenger adta át a díjat Forrás: AFP/Ben Stansall

A legjobb női szakvezetők között sorakozott a francia Reynald Pedros, aki veretlenül lett bajnok az Olympique Lyonnal, majd megnyerte a női Bajnokok Ligáját, az Ázsia-bajnokságot veretlenül nyerő japán Aszako Takaura, és a címvédő holland szövetségi kapitány, Sarina Wiegman is, és végül a lyoni mester vehette át a díjat Gareth Southgate-től és a korábbi német női kapitánytól, Silvia Neidtől.

Reynald Pedros (balra) mindent vitt ebben a szezonban Forrás: AFP/Ben Stansall

Külön említést érdemel a gálát vezető brit színész, Idris Elba erre a pár percre viselt szerelése:

Az év kapusa a belga Thibaut Courtois, a francia Hugo Lloris és a dán Kasper Schmeicherl közül került ki, és a díjat végül előbbi, a nyáron a Chelsea-től a Real Madridba igazoló belga futballista kapta meg.

Thibaut Courtois Forrás: AFP/Ben Stansall

Az egyiptomi támadó, Mohamed Szalah 2017. december 10-én szakadó hóesésben vette be az Everton kapuját egy szép egyéni akció végén. Voltak ennél szebb gólok – elég talán csak Cristiano Ronaldo és Gareth Bale ollózására gondolni – de a legtöbb voksot az egyiptomi klasszis kapta.

A díjeső szünetében az egykori Oasis frontembere, a zenekar feloszlása óta szólóban nyomuló Noel Gallagher – aki óriási Manchester City-drukker – adta elő a kultikus zenekar egyik kultikus dalát, a Don't Look Back in Angert akusztikus verzióban.

Az Év szurkolója-díjat a 36 év után vébére jutó válogatottat negyvenezres tömegben Oroszországba elkísérő perui drukkerek kapták, megelőzve a minden vb-meccsüket követően maguk után lelkesen takarító japán és szenegáli szurkolókat, valamint a chilei Sebastián Carrerát, aki 1500 kilométert utazott egy kupameccsre, hogy egyedüli vendégdrukkerként szurkoljon kedvenc csapatának.

A fél világot körbeutazó perui drukkerek valósággal megszállták csapatuk meccsein az azoknak otthont adó oroszországi városokat Forrás: Sputnik/Alexandr Kryazhev

A Fair Play-díjat a holland Lennart Thy kapta, aki a Venlo futballistájaként azért hagyta ki a PSV elleni mérkőzést, hogy vért tudjon adni egy ritka leukémiában szenvedő játékostársa gyógyítására. Az eindhoveniek által 3-0-ra megnyert találkozó után a PSV őt nevezte meg a meccs emberének.