A Vidi kitömte a Kisvárdát, a Honvéd lendületben maradt az El-siker után

MOL Vidi FC, Kisvárda, Marko Scepovics, Luiz Felipe Ventura
A góllövő fehérvári Marko Scepovics (j) és a kisvárdai kapus, Luiz Felipe Ventura az OTP Bank Liga 1. fordulójában játszott MOL Vidi FC - Kisvárda mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. július 21-én
Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga nyitófordulójában a bajnoki címvédő MOL Vidi FC 4-0-ra legyőzte az újonc Kisvárdát. Igaz, a székesfehérvári csapat több mint 80 percet emberelőnyben játszott a felcsúti Pancho Arénában. Az Európa-ligában parádézó Budapest Honvéd lendületben maradt, a Haladást győzte le 3-2-re a Bozsik Stadionban, míg a Mezőkövesd 3-1-re nyert hazai pályán a Paks ellen. 

Egy éven belül ez volt a második kettős rangadó, tavaly október 21-én, Debrecenben a Haladást, a Diósgyőr a Honvédot fogadta. A Vidi tavaly is az abszolút újonc ellen játszott Felcsúton az első fordulóban, akkor nem nyert (1-1) a Balmazújváros ellen. A székesfehérváriak szerdán már Bulgáriában játszanak BL-selejtezőt a Ludogoreccel, így Marko Nikolics vezetőedzőnek a pihentetésre is gondolnia kellett.

A korábbi debreceni sikeredző, Kondás Elemér 2016 nyara után tér vissza az élvonalba Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kisvárda története első élvonalbeli mérkőzése előtt állt. Az újonccsapat a nyáron nagy átalakuláson ment át. Tíz teljesen ismeretlen, szabadon igazolható külföldi labdarúgó érkezett: Anderson Pico (brazil) Teodorosz Beriosz (görög), Luiz „Felipe" Ventura dos Santos (brazil), Roman Karaszjuk (ukrán), Pavlo Lukjancsuk (ukrán), Mihai Minca (román), Vuk Mitosevics (szerb), Temur Parcvanija (ukrán), Sassá (brazil) és Anton Sinder (ukrán). A most igazolt légiósok mellett további kilenc olyan, külföldről érkezett futballista is van a keretben, akik magyar származásúnak mondhatják magukat. Jó kérdés, hogy a „nemzetközi" csapatból mit tud majd kihozni Kondás Elemér.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintette meg a mérkőzést Forrás: molvidi.hu

A mérkőzés elején nem sok mindent történt, majd a 12. percben minden megváltozott.

A Vidi szerb támadója, Danko Lazovics lépett ki ziccerben, az őt üldöző Vári Barnabás azonban hátulról lerántotta. Bognár Tamás játékvezető azonnal a tizenegyes pontra mutatott, a Kisvárda védőjét pedig piros lappal kiállította. A büntetőt Marko Scsepovics végezte el, a bal alsó sarokba tartó erőtlen lövését azonban Felipe kitenyerelte.

A 15. percben Lazovics adott leheletfinom labdát Scsepovicsnak, a szerb csatár azonban a kivetődő Felipe mellett 14 méterről mellé pöckölte a ziccert.

Egy perccel később góllá érett a Vidi fölénye.

Egy szép akció végén a francia Loic Nego tekert középre, az érkező Danko Lazovics pedig kilenc méterről a kapu bal oldalába belsőzött (1-0).

A 23. percben Kovács István bolondította meg a jobboldalon Jánvári Gábort, majd élesen középre lőtt, de az érkező Lazovics egy hajszállal lemaradt a labdáról.

A 36. percben növelte az előnyét a Vidi.

Kovács István ugratta ki a jobboldalon Negót, aki középre passzolt az érkező Scsepovicshoz, úgy tűnt, a szerb támadó rövid alsóba tartó lövését Felipe óriási bravúrral hárítani tudja, de Bognár Tamás játékvezető gólt ítélt, ugyanis a brazil kapus a gólvonalon kívülről kotorta ki a labdát (2-0).

A 44. percben eldőlt a mérkőzés, méghozzá komikus körülmények között.

Kovács István jobboldali beadására senki nem érkezett, a labda kigurult volna az alapvonalon, azonban a kapu mögött melegítő kisvárdai játékos, Gosztonyi András belépett a pályára és visszarúgta a labdát, hogy ezzel is pörgesse a játékot. Azonban a cserejátékos nem tartózkodhat a pályán, így Bognár Tamás közvetett szabadrúgást ítélt és adott egy sárgát a vétkesnek. A begyakorolt szabadrúgás-figura végén Lazovics tekert középre, a hosszú oldalon érkező Juhász Roland pedig közelről a kapuba belsőzött (3-0).

A fordulás után is a Vidi dominált. Az 59. percben a testvére helyére érkező Stefan Scsepovics került ziccerbe, lövés helyett azonban a szintén frissen beálló Sós Bencével akart gólt rúgatni, de a passza hosszúra sikerült, így kimaradt a lehetőség. A 63. percben Pátkai Máté bombázott kapura jó 25 méterről, de Felipe akrobatikus mozdulattal hárított. Egy perccel később Tamás Krisztián beemelt labdáját Anel Hadzic fejelte kapura, de Felipe ujjheggyel szögletre tolta.

A 72. percben a Kisvárda is jelentkezett egy kapura lövéssel.

Anton Shynder távoli lövése pont Kovácsik Ádám előtt pattant le, így a Vidi kapusának gondot okozott a hárítás, de másodszorra meg tudta fogni a labdát. A 78. percben Kovács István is betalálhatott volna. A 19 méteres lövését a Kisvárda legjobbja, Felipe ütötte ki a kapu jobb oldalából.

Kovács István volt a székesfehérvári csapat egyik legjobbja Forrás: molvidi.hu

Az utolsó szűk negyedórában a székesfehérváriak már jól láthatóan tartalékoltak a Ludogorec elleni szerdai BL-selejtezőre, míg az újonc Kisvárda játékosai már teljesen elkészültek ez erejükkel és inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy ne kapjanak több gólt. Ez azonban nem jött össze nekik, ugyanis a 92. percben Sós Bence tálalása után Stefan Scsepovics becsúszva pöckölte a labdát a bal alsó sarokba, kialakítva ezzel a 4-0-s végeredményt.

„Az önbizalmunknak jót tett a győzelem. A BL-meccsek játékban nem úgy alakultak, ahogy azt szerettük volna. A Kisvárda tíz emberrel játszott a mérkőzés nagy részében, de így is örülök, hogy sikerült négy gólt szereznünk.

– értékelt a lefújás után Juhász Roland, a Videoton csapatkapitánya.

OTP Bank Liga, 1. forduló:

MOL Vidi FC - Kisvárda Master Good FC 4-0 (3-0)
Felcsút, 1744 néző, v.: Bognár T.
MOL Vidi FC: Kovácsik - Nego, Juhász R., Fiola, Tamás K. - Pátkai, A. Hadzic (Nikolov, 70.), Varga J., Kovács I. - Lazovic (Sós, 58.), M. Scepovic (S. Scepovic, a szünetben)
Kisvárda: Felipe - Lukjancsuk (Beriosz, 39.), Parcvanija, Izing, Jánvári, Vári B. - Karaszjuk, Lucas, Misic (Gosztonyi, 77.) - Ilic (Hej, a szünetben), Sinder
gólszerzők: Lazovic (16.), M. Scepovic (36.), Juhász R. (44.), S. Scepovic (92.)
sárga lap: Gosztonyi (43. - cserejátékosként)
piros lap: Vári B. (12.)

A Mezőkövesd hazai pályán 3-1-re legyőzte a Paksi FC együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga első fordulójának szombati játéknapján.

Az első harminc perc "ismerkedéssel", valamint meddő paksi mezőnyfölénnyel telt, aztán nyolc perc alatt három gólt is láthatott a kövesdi közönség. Előbb a hazaiak egy szép támadás végén egy jól eltalált lövéssel megszerezték a vezetést, majd három perc alatt - némi szerencsével - egyenlített a Paks, hogy aztán öt perc múlva ismét hátrányba kerüljön, miután a mezőkövesdiek újfent eredményesen zárták egy támadásukat. A statisztika szerint a vendégek voltak veszélyesebbek a kapura, ennek ellenére a hazaiak vonulhattak előnnyel a szünetre.

A fordulás után a Paks volt aktívabb, igyekezett egyenlíteni, ám a mezőkövesdi védelemnek sikerült megtartania az egygólos előnyt. Tíz perccel a lefújás előtt aztán egy újabb hazai gól végleg megpecsételte a tolnai együttes sorsát, amely valódi veszélyt nem jelentett Dombó kapujára, egyetlen gólját szerencsés körülmények között szerezte, így a hazaiak sikere megérdemeltnek mondható.

Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 3-1 (2-1)
Mezőkövesd, 1977 néző, v: Erdős
Mezőkövesd: Dombó - Farkas, Iszlai (Meszhi, 49.), Pillár, Vadnai - Tóth (Vajda, 64.), Szalai A. - Szeles, Koszta, Drazic - Cseri (Szakály D., 94.)
Paks: Nagy G. - Kulcsár D., Lenzsér, Gévay, Szabó - Simon Á. (Kővári, 79.) - Haraszti, Papp, Bertus, Bartha (Horváth P., 75.) - Simon A. (Hahn, 64.)
gólszerzők: Drazic (30.), Szalai A. (38.), Cseri (80.), illetve Kulcsár D. (33.)
sárga lap: Meszhi (61.), Széles (74.), illetve Papp (55.), Haraszti (88.), Horváth P. (94.)

A Budapest Honvéd 3-2-re nyert a vendég Swietelsky Haladás ellen szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga első fordulójában.

Szakadó esőben kezdődött, 15 perccel később viszont már csak szemerkélőben folytatódott a találkozó, amelyen sokáig a Honvéd irányított, de mezőnyfölényét a 38. percig nem tudta gólhelyzetre váltani. Akkor Gazdag Dániel jó ütemben ugratta ki Danilót, aki két szombathelyi védő között lépett ki, majd a kiszolgáltatott Király Gábor mellett a kapu rövid oldalába helyezett. A Haladás először a szünet előtt villant, ám az mindjárt egyenlítést is ért. Mészáros ziccerrel egyenértékű helyzetét Gróf még szögletre mentette, a sarokrúgásból beívelt labdát azonban Priskin már a kapu jobb oldalába fejelte.

A második félidőben is a Honvéd irányított, a 67. percben pedig ismét megszerezte a vezetést. Ehhez azonban kellett egy szabadrúgásból kapu elé ívelt labda, és Kamber, aki éles szögből külsővel lőtt a meglepett Király mellett a kapuba. Tíz perc sem telt el, Lukács került helyzetbe, és higgadtan értékesítette a lehetőséget.

A 80. percben Bamgboye az elmélázó kispesti védők között remek fejessel szépített, egy perccel később azonban létszámhátrányba került a vendégcsapat, mert Priskin könyökkel eltalálta Batikot. A hajrában beszorult a házigazda fővárosi együttes, de a Haladás nem tudott egyenlíteni.

A kispestiek sorozatban hetedik meccsükön maradtak veretlenek a szombathelyiekkel szemben, akik a legutóbbi hat összecsapást elveszítették.

Budapest Honvéd-Swietelsky Haladás 3-2 (1-1)
Bozsik-stadion, 1670 néző, v.: Berke
Budapest Honvéd: Gróf - Batik, Kamber, Skvoric - Heffler T., Uzoma - Vadócz, Gazdag (Pölöskei Zs., 85.), Nagy G. - Danilo (Cipf, 91.), Holender (Lukács D., 63.)
Haladás: Király - Schimmer, Kolcák, Benes, Bosnjak (Habovda, 41.) - Grumic, Jagodics - Mészáros, Petró (Németh M., 78.), Lyng (Bamgboye, 71.) - Priskin
gólszerzők: Danilo (38.), Kamber (67.), Lukács D. (76.), illetve Priskin (45.), Bamgboye (80.)
sárga lap: Skvoric (14.), illetve Jagodics (16.), Benes (53.), Petró (74.)
piros lap: Priskin (81.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista