Vágólapra másolva!
Még egy nap sem telt el, hogy befejeződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, de az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo máris gondoskodott arról, hogy újra a középpontba kerüljön. A portugál sztárjátékos megérkezett a Juventushoz, és már az első napján meghódította Torinót.

A búcsúüzenet

Májusban, miután a Real Madrid legyőzte a Liverpoolt a Bajnokok Ligája döntőjében, Cristiano Ronaldo a tévékamerák előtt közölte, szép volt a Real Madridban játszani. A 33 éves futballista hozzátette, öt BL-címe és öt Aranylabdája van - ebből négyet-négyet a Real Madrid színeiben szerzett -, így tisztában van vele, hogy mit adott a spanyol klubnak.

Cristiano Ronaldo a Liverpool ellen megnyert BL-döntőben lépett pályára utoljára a Real Madridban Forrás: AFP/Paul Ellis

Persze, ekkor még puszta találgatásokra adott okot a portugál sztár megjegyzése, hiszen korábban nem egyszer előfordult, hogy a távozását pedzegette, de mindig megemelték a fizetését, és maradt ahol volt. Az utóbbi években ő maga is megemlítette, hogy szívesen futballozna ismét a Manchester Unitedban, és a brandépítés - na meg a Neymar-féle csereüzlet - szempontjából Paris Saint-Germainbe való igazolása tűnt a legvalószínűbbnek.

Kacsának indult, bombaként robbant

A világbajnokság ideje alatt teljesen elhaltak a Ronaldo jövőjével kapcsolatos pletykák, de miután a portugál válogatott vereséget szenvedett Uruguaytól a nyolcaddöntőben, felröppent az akkor még óriási kacsának tűnő hír, miszerint Cristiano Ronaldo a Juventus játékosa lesz. A történetet akkor kezdték komolyan venni a szurkolók, amikor már a világ leghitelesebb sportoldalai is egymás után hozták le a hírt, hogy a Juventus hajlandó lenne kifizetni Ronaldo reális kivásárlási árat, és megadná neki az évi 30 millió eurós fizetést is. Ezzel a klub legjobban kereső játékosa lehetne, és a világviszonylatban mért fizetési listán ugyanannyit tehetne zsebre, mint Lionel Messi és Neymar. Ha minden igaz, ezt nem a Juventus teremti elő egyedül, szponzorok is beszállnak a portugál fizetésébe, többek között a Fiat is beleteszi a maga részét.

A Real Madrid marketingkampánya a legnagyobb sztárja nélkül Forrás: Real Madrid/Twitter

Ronaldo távozására újabb bizonyíték volt, hogy július elején a Real Madrid bemutatta a 2018/2019-es szezon hazai mezét, de a hivatalos fotókon nem szerepelt a portugál világsztár, márpedig 2009-es Madridba érkezése óta ilyenre nem igazán volt példa. Ezt követően már azt is tudni vélte az olasz sajtó, hogy Ronaldo megtalálta álomotthonát Torinóban, Zinédine Zidane és Fabio Cannavaro egykori villájában fog lakni.

Ekkorra már szinte minden futballszurkoló biztosra vette, hogy Cristiano Ronaldo a Juventus játékosa lesz, ráadásul az Associazione Volontari Italiani Sangue (AVIS), vagyis az olasz véradók részére létrehozott szövetséggel kötött reklámszerződése újabb bizonyíték volt a költözésre. 2018. július 10-én végül pont került az évtized átigazolására. A Real Madrid elfogadta a Juventus által kínált 105 millió eurót, és a hivatalos oldalán bejelentette, hogy eleget téve Cristiano Ronaldo akaratának, elengedi őt a Juventushoz. A madridiak kifejezték hálájukat a portugálnak, aki bebizonyította, hogy ő a világ legjobbja. A klub közleménye kitér rá, hogy a játékos összesen 16 trófeát nyert Madridban, köztük négy BL-trófeát, és 438 meccsen 451 gólt szerzett.

Az olasz lapok a nagy bejelentés után Forrás: AFP/Miguel Medina

Miért pont a Juventus?

  • Cristiano Ronaldo áprilisban talán a Bajnokok Ligája történetének legnagyobb gólját ollózta a Juventus elleni negyeddöntőben, ezt követően pedig a torinói szurkolók felállva tapsolták.
  • A Juventus az utóbbi 15 évben három Bajnokok Ligája-döntőt is játszott, de 1996 óta nem tudta megnyerni a legrangosabb európai kupasorozatot. Ronaldo érkezése talán ezen is változtathat.
  • Ronaldo a rekordok megszállottja, márpedig ha bajnokságot és BL-t nyerne a Juventusszal, akkor ő lenne a futballtörténelem első játékosa, akinek ez mindhárom topligában összejött.

Eljött a nagy nap

Cristiano Ronaldo a vb-döntő napján a családjával megérkezett Torinóba. A fia, Cristiano Jr. és a párja, Georgina Rodríguez is elkísérte. Ezt követően hétfőn délelőtt megérkezett a torinói Allianz Stadionba, ahol találkozott a szurkolókkal, majd részt vett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon.

Hétfőn délután pedig már körbe is járta az edzőpályát, a kiszolgáló helyiségeket, és köszöntötte az új csapattársakat, akik nagyon örültek a portugál világklasszis érkezésének.

Ezt követően a Juventus hatalmas médiaérdeklődés közepette jelentette be az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo érkezését.

A Juve világ egyik legnagyobb klubja

„A Juventus a világ egyik legnagyobb klubja, azért döntöttem a torinói klub mellett. Alaposan átgondolt döntés volt, a barátaim és a csapattársaim is régóta mondják már, hogy nagyon illik hozzám a Juventus. Összességében tehát könnyű volt a döntés, mert egyértelműen a legnagyobb klub Olaszországban” – mondta C. Ronaldo arra a kérdésre, hogy miért a Juventust választotta. Hozzátette, hogy nem szomorú, amiért távozott a Real Madridtól. Mint mondta, a karrier ezen szakaszában a játékosok általában inkább Katarba vagy Kínába igazolnak, úgyhogy nagyon hálás a Juventusnak, hogy ilyen nagy klubhoz csatlakozhatott.

Ronaldót hivatalosan is bemutatták a Juventusnál Forrás: Juventus FC/Twitter

„Szeretnék a jelenre koncentrálni. Még mindig fiatal vagyok, és keresem az új kihívásokat.

tette hozzá a portugál világklasszis.

Ronaldo történelmet írna

Ronaldo köszönetet mondott a Real Madridnak az ott eltöltött kilenc évért, de mint mondta, most már a Juventusra kell koncentrálnia.

– majd az olasz bajnokságról is elmondta a véleményét. – Tisztában vagyok vele, hogy kemény, taktikus a Serie A. Nem lesz könnyű, de a pályafutásom során nem ez lesz az első kihívásom. Hiszek a saját és a csapattársaim képességeiben, tudom, hogy nagyon sikeresek leszünk. Állok a kihívások elé, szeretnék történelmet írni a Juventusszal.

Egy Juventus-szurkoló és CR a plakáton Forrás: AFP/Isabella Bonotto

„Nagyon megindító, lenyűgöző pillanat volt, amikor a Juventus-szurkolók állva tapsoltak – mondta arra a felvetésre, hogy Juventus–Real Madrid meccs után álló ovációt kapott a hazai szurkolóktól. Remélem akkor is lehetőségük lesz erre a drukkereknek, amikor a csapat mezében lépek pályára. Azoknak is szeretnék köszönetet mondani, akik a repülőtérre és ide is.”

Nem vakációzik Torinóban

Arra a kérdésre, hogy ez volt-e az egyetlen ajánlata, CR nevetett egyet, majd azt mondta, hogy hogy „igen, ez volt az egyetlen”. Hozzátette, hogy a BL-döntő után még nem tudta, hogy a Juventushoz igazol, de köszöni az elnöknek és a vezetésnek, hogy Torinóban lehet.

„Nem vakációzni jöttem ide, úgyhogy erre a kérdésre nem tudok érdemben válaszolni. A Sportignak is mindig helye lesz a szívemben” – árulta el arra a kérdésre, hogy 2022 után játszik-e még majd a portugál csapatban. Hozzátette, nem gondolkozott azon, hogy a Juventusból nehezebb lesz-e elhódítani az Aranylabdát.

Torinóban hétfőn csak Cristiano Ronaldo volt a téma Forrás: AFP/Isabella Bonotto

„A Juventus csodálatos lehetőséget adott nekem, amiért hálás vagyok. Nagyon büszke vagyok rá, hogy itt lehetek, és segíthetek a Juventust még magasabb szintre emelni.”

Példakép lenne a Juventusnál is

„Példakép szeretnék lenni, nemcsak mint játékos, hanem mint ember is. Keményen fogok dolgozni, és szeretnék a fiataloknak is segíteni. Hatalmas pillanata ez a pályafutásomnak. Azon leszek, hogy boldoggá tegyem a szurkolókat, és azon dolgozom majd, hogy új trófeákat nyerjen a Juventus.”

Természetesen nem maradhatott el a kérdés Lionel Messivel kapcsolatban sem.

Végül elmondta, hogy Izgatott, próbálja a legjobbat nyújtani, ahogy mindig és megnyerni minden trófeát.”