Vágólapra másolva!
A 2018-as Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid 3-1-re legyőzte a Liverpoolt, így sorozatban harmadszor nyerte meg a trófeát. Benzema potyagóllal szerzett vezetést, Mané egyenlített, majd a csereként beállt Bale két góljával megnyerte a meccset a madridiaknak - a kettőből az egyik valószínűleg a BL-döntők történetének egyik legszebbike. Salah és Carvajal megsérült, kérdéses, hogy felépülnek-e a világbajnokságra.

A rutin a Real mellett szólt: a madridiak öt év alatt negyedszer jutottak be a döntőbe. A sikerkorszak 2014-ben kezdődött az Atlético legyőzésével, és az akkori meccskeretből kilencen most is ott voltak - közülük nyolcan kezdőként.

Az egyenes kieséses szakaszban viszont bebizonyosodott, hogy ők sem sebezhetetlenek. A Juventus és a Bayern München ellen sem biztos, hogy megérdemelten jutottak tovább, de Zidane csapatának nagysága pont ebben rejlik: történjen bármi a párharcban, a végén úgyis ők nyernek.

Salah vagy Ronaldo? Ez volt a döntő egyik nagy kérdése Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A Liverpool ellenállhatatlanul menetelt a döntőig (a Roma ellen mondjuk rezgett a léc), és bár előzetesen mindenféle összehasonlítást elveszített a Reallal szemben, azt a Manchester City elleni negyeddöntő megmutatta, hogy a pályán nincs olyan különbség, amit Klopp rendszere ne tudna eltüntetni. "Olyan lesz, mintha 11 állat ellen játszanánk" - vetítette elő a döntőt Kroos. Ha a hasonlat erős is (sértő?), akkor is jogos: a Liverpool 13 éve nyert BL-t utoljára, azóta nemhogy a végső győzelem, de a döntő közelébe se nagyon került. A motiváció tehát adott volt.

Zidane kottára ugyanazt a kezdőt küldte pályára, amely egy éve 4-1-re verte a Juventust, és Klopp sem változtatott a Roma elleni elődöntőhöz képest.

1. félidő
37Daniel Carvajal
36
31Mohamed Salah
30Mohamed Salah
1
2. félidő
147James Milner
93
89Karim Benzema
89
84Loris Karius
83Gareth Bale
83James Milner
83
82Sadio Mane
64Gareth Bale
64Marcelo
64
61Isco
61Isco
55Dejan Lovren
55Sadio Mane
55
51Karim Benzema
51
49
46
Összeállítások
Real Madrid4-3-1-2
Liverpool4-3-3
Football Pálya
1
Keylor
Navas
2
Daniel
Carvajal
5
Raphael
Varane
4
Sergio
Ramos
12
10
Luka
Modric
14
8
Toni
Kroos
22
9
Karim
Benzema
7
Cristiano
Ronaldo
21
Alex
Oxlade-Chamberlain
12
Joseph
Gomez
32
Joel
Matip
1
Loris
Karius
66
Trent
Alexander-Arnold
6
Dejan
Lovren
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
5
Georginio
Wijnaldum
14
Jordan
Henderson
7
James
Milner

Real Madrid

Kezdők
1Keylor Navas
2Daniel Carvajal
37
5Raphael Varane
4Sergio Ramos
12Marcelo
64
10Luka Modric
14Casemiro
8Toni Kroos
22Isco
61
61
9Karim Benzema
89
51
7Cristiano Ronaldo
13Francisco Casilla
6Nacho Fernandez
15Theo Hernandez
23Mateo Kovacic
20Marco Asensio
17Lucas Vazquez
11Gareth Bale
83
64
Cserék

Liverpool

Kezdők
21Alex Oxlade-Chamberlain
12Joseph Gomez
32Joel Matip
1Loris Karius
84
66Trent Alexander-Arnold
6Dejan Lovren
55
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
5Georginio Wijnaldum
14Jordan Henderson
7James Milner
147
83
11Mohamed Salah
31
30
9Roberto Firmino
19Sadio Mane
82
55
22Simon Mignolet
2Nathaniel Clyne
17Ragnar Klavan
18Alberto Moreno
20Adam Lallana
23Emre Can
29Dominic Solanke
Cserék

A Liverpool piszkosul jó abban, amit csinál: labdát szerez, rohan és lő. A negyeddöntőben így győzte le Guardiola Cityjét, majd az elődöntőben a Barcelonát kiejtő Romát. Vagyis Zidane-nak egy feladata volt: megakadályozni, hogy a 28 gólos Salah, Firmino, Mané hármas lendületből vezesse a labdát a védelemre.

Az első tíz percben a Liverpool folyamatos nyomás alatt tartotta a Realt, de gólhelyzetet nem tudott kidolgozni. Ha el is jutott lövésig, akkor abba egy védő mindig belelépett. A legnagyobb lehetőség Alexander-Arnold előtt adódott, akinek a lövését Navas még úgyis könnyedén fogta, hogy semmit nem látott belőle.

A túloldalt Benzema és Ronaldo elszigetelve játszott a többiektől, kevés labda jutott el hozzájuk, így a Real sem jelentett túl sok veszélyt Karius kapujára. A félidő utolsó perceiben Nachónak és Benzemának volt egy-egy lövése, de ennyi.

Dráma azonban volt így is: egy Ramosszal való ütközésben megsérült Salah válla, aki sírva jött le a pályáról - csakúgy, mint néhány perccel később Carvajal.

A Liverpool nekiesett a Realnak Forrás: AFP/Lluis Gene

A második félidő elejét a Real nyomta meg, és kis híján meg is szerezte a vezetést: a 48. percben Isco a kapufát találta el. Aztán olyan történt, amilyet futballpályán ritkán látni. Kroos hosszú indítását Benzema nem érte utól, így Karius megfogta a labdát. Aki aztán azonnal dobta is ki, de pont a francia csatár lábára, ahonnan a kapuba gurult (LOL).

A Liverpool viszont nem esett össze, sőt. Négy perccel később Mané egyenlített.

Azt tudjuk, hogy amihez Zidane hozzáér, az arannyá változik, és így lett ez most is: egy óra játék után lecserélte az amúgy egész jól futballozó Iscót, és beküldte Bale-t, aki két perccel később akkora gólt ollózott, amekkorát Ronaldo a Juventus ellen.

A végére a Liverpool elkészült az erejével, de amikor tudott, ment előre (Mané egyszer a kapufát is eltalálta). Így viszont hatalmas területek nyíltak meg a madridiak előtt, és érezhető volt, hogy nem állnak meg kettőnél. Nem is álltak, de az újabb gólhoz kellett Karius újabb óriási potyája: Bale 30-35 méteres lövését beütötte a kapuba. Kész, vége, eldőlt.

A Real öt év alatt negyedszer, sorozatban harmadszor nyerte meg a BL-trófeát. Oh, és Zidane még mindig hibátlan: 12 BL-párharc az egyenes kieséses szakaszban, és 12 győzelem. Nem kérdés, ez a Real korszakos csapat.

Összefoglaló ITT.