Harmincöt klub érintett az óriási ukrán bundabotrányban

crime fbl corruption Horizontal
A screen displays a map of Ukraine with the logos of football clubs during a press conference in Kiev on May 22, 2018. Ukraine has accused 35 football clubs of being involved in a match fixing operation than earned organisers millions of dollars a year. Police said two-thirds of all teams in Ukraine's top divisions took part. Neither perennial champions Dynamo Kyiv nor Shakhtar Donetsk were named. / AFP PHOTO / Sergei SUPINSKY
Vágólapra másolva!
Az ukrán hatóságok egy egész országra kiterjedő rajtaütés keretében mintegy ötven embert vettek őrizetbe, akik kapcsolatba hozhatóak az ország futballját átszövő fogadási csalások ügyével.

A BBC információi szerint az ukrán futball több szintjén, beleértve az élvonalat is, mintegy 35 klub lehet érintett a szervezett fogadási csalások ügyében. A két legpatinásabb ukrán klub, a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck nincs a vétekesek között, nem úgy, mint a 12 élvonalibeli klub közül nyolc.

Itt vannak a vétkesek Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az ukrán hatóságok kedden kilenc megyére kiterjedő összehangolt akcióban összesen ötven embert vettek őrizetbe. A megalapozott gyanú szerint a szervezett bűnözői csoportok az elmúlt években mintegy ötmillió dollárt (kb. 1,35 millárd forint) kaszáltak az előre megállapított eredményeket hozó mérkőzésekre Ázsiában megtett fogadásokkal.

"Játékosok, edzők és klubelnökök ugyanúgy benne voltak, mint játékvezetők" – idézi a BBC az Ukrán Labdarúgó Szövetség egyik munkatársát.