Káosszal és lövöldözéssel ért véget a portugál örökrangadó - videó

Benfica v Porto - Primeira Liga 2018 Pedro Fiuza PHOTO Portugal Lisboa Lisbon Portuguese League FOOTBALL MATCH SLB Benfica FCP Porto ball Luz STADIUM soccer Hector Herrera GOAL
Porto's supporters celebrate after Mexican midfielder Hector Herrera scores during the Portuguese League football match SL Benfica vs FC Porto at the Luz stadium in Lisbon on April 15, 2018. ( Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A portugál bajnokság 30. fordulójában a Benfica hazai pályán 1-0-ra kikapott az FC Portótól. A mérkőzés után a hazai szurkolók előbb a stadion rendfenntartóival, majd a kivezényelt rohamrendőrökkel kerültek összetűzésbe. A rendbontás során hét szurkolót vettek őrizetbe, és hat rendőr sérült meg.

A portugál bajnokság (Primeira Liga) tavaszi idényében a Benfica és az FC Porto mérkőzései rendszerint a bajnoki címről hivatottak dönteni, itt dől el, hogy az ország két legnagyobb klubja közül éppen melyik nyeri a bajnokságot. 1983 óta mindössze háromszor volt rá példa, hogy nem a két klub valamelyike nyert.

Vasárnap eset egy pontos Benfica előnyről (74 pontjuk volt a lisszaboniaknak, 73 az portóiaknak) indult a két csapat rangadója, amit Hector Herrara 90. percben szerzett gólja döntött el a vendégek javára - így a lefújás után már két ponttal az FC Porto áll jobban, és miután igen kicsi a pontvesztés esélye, borítékolható, hogy a kék-fehérek megtörik a fővárosiak négy éve tartó bajnoki uralmát.

A hazai szurkolók nem is tudták könnyen feldolgozni a drámai vereséget. A Record beszámolója szerint közvetlenül a gól után elkezdődött a rendbontás az Estadio de Luz déli szektoraiban, ahol a szurkolók előbb a biztonságiakkal kerültek konfliktusba, majd a lefújás után a kivezényelt rohamrendőrökkel is összetűztek.

A rendőrök ekkor már kénytelenek voltak "határozottabban fellépni", ami egyet jelentett azzal, hogy mindenkit ütöttek, aki nem hagyta el elég gyorsan a stadiont, ez jól látszik az alábbi videón is.

Ahogy az is hallatszik, hogy lövések dördülnek. Sergio Soares rendőrfönök elmondása szerint ez a levegőbe leadott lövésekkel, valamint gumilövedékek kilövésével valósult meg, "ügyelve arra, hogy ne okozzanak súlyos sérüléseket".

Az összetűzések mérlege végül hét letartóztatott szurkoló - ők a lövésekre válaszul kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőröket - és hat sérült rendőr lett.