Froome tagadja, hogy megsértette volna a szabályokat

Chris Froome
(FILES) This file photo taken on July 14, 2016 shows Britain's Christopher Froome, wearing the overall leader's yellow jersey, crossing the finish line of the 178 km twelvelth stage of the 103rd edition of the Tour de France cycling race between Montpellier and Chalet Reynard. Froome, four-time winner of the Tour de France, has been tested positive for the bronchodilator 'Salbutamol' during the 2017 Tour of Spain that he won, the International Cycling Union (UCI) said in a statement on December 13, 2017. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome tagadja, hogy bármilyen szabályt megsértett volna; a brit kerekesről szerdán derült ki, hogy a Vuelta a Espana körversenyen adott vizeletmintájában túl magas volt a szalbutamol-szint.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közlése szerint a szeptember 7-én adott mintában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szer szintje a megengedett érték kétszerese volt.

"Megértem, hogy ez nagy sokként érte az embereket - mondta Froome a BBC-nek adott interjúban. - De természetesen semmilyen szabályt nem szegtem meg. Nem vettem be nagyobb adagot a megengedettnél, és biztos vagyok benne, hogy a végén kiderül az igazság."

A brit kerekes engedéllyel használja a készítményt, a Vueltán azonban elmondása szerint "rosszabbodott az állapota", így csapatának, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.

Froome tagadja, hogy megsértette volna a szabályokat Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

"Mint mindig, ezúttal is nagyon figyeltünk arra, hogy ne használják többet a megengedett adagnál" - nyilatkozata még szerdán a 32 éves kerékpáros, aki elmondása szerint tíz éve versenyez az asztmájával. Hozzátette: az UCI-nak jogában áll ilyen esetben részletes vizsgálatot kezdeményezni, amelyhez ő és csapata megad minden szükséges információt.

Froome, miután ismét megvédte címét a Tour de France-on, pályafutása során először nyerte meg a Vueltát. Ha az illetékesek úgy döntenek, doppingvétséget követett el, valószínűleg megfosztják a Vuelta-győzelmétől, és nem indulhat a jövő évi Touron.

"Megértem az emberek reakcióit, különösen a sportág közelmúltbeli történetét ismerve. De ez egy teljesen más eset. Ez nem egy pozitív doppingteszt" - védekezett Froome, aki kérdésre válaszolva hozzátette: nem érzi úgy, hogy folt esett volna a becsületén, s a mostani ügy lerombolná a nimbuszát.