Vágólapra másolva!
A TV2 csoporthoz tartozó Spíler TV 2016 nyarától közvetíti a Premier League mérkőzéseit Magyarországon. A kezdetben nagy ellenszélben dolgozó csatornát mára elfogadták a nézők, akik pedig figyelemmel kísérik a közvetítéseket, láthatják, hogy a csatorna számos olyan dologgal próbálkozik, amely idehaza szokatlan a sport-televíziózásban. Ráadásul, akik a Spíler TV-re kapcsolnak, azok a hét minden napján friss PL-tartalmat kapnak. Akkor is, ha van meccs, akkor is, ha nincs. Hetthéssy Zoltán műsorvezető és Somos Ákos kommentátor nyilatkozott az Origónak.

December huszadika és január negyedike között kitör a futballőrület Angliában. A Premier League-ben szinte minden nap lesz mérkőzés, december 23-án, 26-án, 30-án és január 1-jén is fordulót rendeznek. Örülnek ennek? Boldog a család, hogy ekkor is dolgozhatnak?
Hetthéssy Zoltán: Én örülök, mert ez azt jelenti, hogy nem kell elkéredzkednem senkitől, büntetlenül nézhetem az angol focit, miközben dolgozom. Amúgy a családom nagyon jó partner, nem morognak, tudják, ha mennem kell, akkor mennem kell.

Hetthéssy Zoltán műsorvezető és Somos Ákos kommentátor. PL, Spíler TV - férfias játékok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az biztos, hogy december 20. és január 4. között olyan mennyiségű tartalmat szolgáltatunk a nézőknek, amely szinte már függőséget okoz. A PL azonban nem csak ekkor, hanem egész évben képes erre.
Somos Ákos: Én abban a helyzetben vagyok, hogy senkitől nem kell engedélyt kérnem, szóval, nincs gondom ezzel.

A Boxing Day (a december 26-i forduló) az egész szezon legemblematikusabb játéknapja.

Egyetértenek azzal a felvetéssel, hogy az a csapat, amelyik rosszul jön ki ebből a kőkemény sorozatból, szinte biztosan nem lesz bajnok?
HZ: Ez így van. Ebből a szempontból a listavezető Manchester City van most különleges helyzetben. Ha a City sikerrel éli túl a karácsonyt és az újévet, nagyon nehéz lesz őket befogni.
SÁ: A Premier League az a bajnokság, amelyet soha nem lehet megnyerni ősszel – mondta egy szakértő.

Pep Guardiola csapata, a Manchester City egyelőre megállíthatatlannak tűnik a PL 2017-18-as szezonjában Forrás: DPPI/Uksp

Jelenleg ezt a tételt cáfolja meg a City, tavaly ugyanezt tette a Chelsea, amely bajnok lett. Azért remélem, hogy lesznek még izgalmak a bajnokságban, ámbátor Guardiola csapatát nagyon nehéz lesz megszorongatni.

Pletyka volt csak, hogy még december 24-én is szerettek volna meccset rendezni?
HZ: Ez nem kacsa, az Angliában a közvetítési jogokat birtokló tévétársaság azt szerette volna, hogy az Arsenal-Liverpool meccs december 24-én legyen. Ennek semmi más oka nem volt, mint az, hogy Szenteste napja idén vasárnapra esik.

Végül a két klub fúrta meg az ötletet. Képzeljük el, hogy egy ilyen meccs lebonyolításához hány embert kellett volna alkalmazni, akiknek a család helyett a munkával kellett volna tölteniük az idejüket.

"El fog jönni az idő, amikor december 24-én is játszanak PL-meccseket" Fotó: Csudai Sándor - Origo

SÁ: A szurkolókról nem is beszélve. Hiszen a Liverpoolból Londonba érkező drukkereknek is haza kellett volna menni valahogy.

Érzésem szerint tényleg csak idő kérdése, hogy december 24. sem lesz már szent a Premier League-ben.

Idén megúsztuk, később nem biztos, hogy minden ugyanígy alakul. Az üzlet nem ismer sem lehetetlent, sem határokat. Nézze meg, hány európai csúcsrangadót rendeznek meg ebédidőben csak azért, hogy az Ázsiában élők az ottani főműsoridőben bámulhassák a meccseket. A világ talán legnagyobb érdeklődéssel várt klubmeccse, a Real Madrid-Barcelona december 23-án 13 órakor kezdődik.

A Spíler TV 2016 nyarán szerezte meg a PL magyarországi közvetítési jogát. Ez akkor nagy felhördülést váltott ki, hiszen a TV2 csoportján belül egy vadonatúj csatornáról volt szó. Több mint egy év elteltével csendesedtek a viharok? Önök mit csinálnak másképpen, mint a többi sportcsatorna?
HZ: A nyáron azért mentünk el a PL különböző workshopjaira, hogy megnézzük, a nagyok hogyan csinálják. Az NBC és a Sky Sport közvetítéseit tanulmányoztuk a leginkább. Nem a meleg vizet akartuk feltalálni. Csak azt, hogy egy kicsit másképpen nézzünk ki, hogy az egész nap erről szóljon a Spíler TV-n. Fontosnak tartottuk, hogy a stúdióban legyen jókedvű mindenki – semmiképpen nem tettetett vidámságról beszélek. Miközben tehát azt szeretnénk, ha a bennünket nézők is jól éreznék magukat, nagyon fontos, hogy

Ez utóbbi talán a legfontosabb.
SÁ: Ha Magyarországon egy sportjog csatornát vált, mindig van egy kis felhördülés, hiszen az emberek éveken keresztül megszokták, hogy hol láthatják a tartalmakat. Nem volt ez másképpen 2016 augusztusában sem.

A kép csalóka. Somos Ákos nem egyedül közvetíti a PL-meccseket a Spíler TV-n Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nézőknek tehát ez volt az új. Nekem meg az, hogy a meccs alatt végig ott ül velem egy szakkommentátor. Magyarországon ez eddig nem volt divat, miközben más sportágakban simán beült a riporter mellé egy szakértő.

Mostanra talán a nézők is elfogadták, hogy a Spíler TV-n két ember közvetít – nincsen ezzel semmi baj szerintem.

Magyarországon az egyik legnehezebb feladat a hiteles szakértők kiválasztása. A Spíler TV-n ki végezte ezt a munkát?
HZ: Pehl Bernadett főszerkesztőnkkel közösen a nyár egy részét ezzel töltötte a csapat. Így került hozzánk Hrutka János, akivel korábban már volt szerencsém együtt szerepelni. Az a fajta alázat, amely Hrutkát a meccsekre való felkészülésben jellemzi tényleg példaértékű és a szakértők közül is nagyon kevesen csinálják idehaza.

Hetthéssy Zoltán korábban dolgozott már együtt Hrutka Jánossal. Most ismét kollégák a Spíler TV-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bár Hrutka János soha nem játszott Angliában, ez egyáltalán nem érződik a munkájában.

Hiteles szakértője lett a Spíler TV-nek.

Mint ahogyan Rósa Dénes és Rabóczki Balázs is. Magyarországon tévés szakértőket nevelni egyáltalán nem volt szokás. Találtak egy volt focistát, aki az átlagnál kicsit jobban beszélt, szóltak neki, hogy üljön be, aztán mondja, ami eszébe jut. Mi ennél sokkal komolyabban vesszük ezt.

Jó, csak Angliában, vagy az Egyesült Államokban tényleg ezerszer könnyebb hiteles szakértőt találni, mint idehaza.
SÁ: Ezzel nem tudok vitatkozni. Ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, mitől lesz valaki hiteles szakértő? Attól, hogy játszott odakint, de képtelen két értelmes mondatot elmondani, vagy attól, hogy nem focizott ott, de kiválóan tud beszélni róla. A kettő különböző és nem ugyanaz.
HZ: Valamennyi szakértőnknek próbaközvetítést kellett csinálni. Utána szakmailag megbeszéltük a dolgokat. Az ilyen diskurzusok sokat segítenek a csapat összecsiszolódásában.

Erre jó egy szakértő, mert a riporter szájából nem annyira hiteles az a mondandó, amit a szakértő lehet, hogy másképpen lát.

A nézők szeretik ezt a felállást?
SÁ: Akkor szeretik, ha olyat hallanak, amiről nincs ismeretük, ami nem közhely, amiről érzik, hogy ezt tényleg csak azt tudta elmondani, aki ért hozzá.

Somos Ákos szerint egyetlen néző sem szereti a közhelyeket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha csak közhelyek hangoznak el, akkor azt nem annyira szeretik, de szerencsére a Spíler közvetítéseiben nem túl gyakori ez.

A minap a Szepesi György-díjas Gulyás László azt mondta az Origónak, hogy a mai kommentátoroknak sokkal könnyebb a dolguk, mint nekik volt a nyolcvanas években. A mai riporterek egy gombnyomásra fél perc alatt 90 oldalnyi statisztikát nyomtatnak ki, majd felolvassák azt, míg ők a nyugatról kéthetes késéssel érkező szaklapokból fénymásolgattak a Szabadság téren. Igaza volt Gulyásnak?
HZ: Szerintem nekik volt könnyebb dolguk, hiszen azt a nyugati újságot csak ő látta, más nem. Plusz, ők a helyszínről közvetítettek, mi Budapestről.

Az más kérdés, hogy kevés tévénéző tölti azzal az idejét, hogy ezeket böngéssze.
SÁ: Egy forduló előtt minden meccsről 30 oldalas felkészítő anyagot kapunk Angliából. Van tíz meccs, az már 300 oldal – minden héten. Nyilván ez veszélyes, mert az ember sokszor elmond olyat is, amit nem biztos, hogy meg kell osztani a nézőkkel. Az 1994-es amerikai vébén mesélte el az egyik kolléga, hogyan veszekedett Bebeto és Romario. Miközben ez a két ember együtt rúgta a gólokat. Csak éppen idehaza senki nem tudta, mi zajlik a színfalak mögött.
HZ: Mindig vannak nullkilométeres nézők és akadnak olyanok, akik egy-egy csapat összes meccsét megnézik, ők a szurkolók.

A helyszíni közvetítések okozta izgalmak nem hiányoznak?
SÁ: Természetesen a legjobb onnan közvetíteni, ahol zajlik a mérkőzés, de a világ már ebből a szempontból is megváltozott. Ha nekem egy 13.30-as meccsem van, akkor már reggel 9-kor itt vagyok a Róna utcában, készülök. Odakint el kell jutni a stadionba, közlekedni kell – ez egy kicsit bonyolultabb.
HZ: Az NBC annyira fontosnak tartja, hogy Amerikában a nézők megszeressék és megismerjék a PL világát, hogy ők minden meccset a helyszínről közvetítenek. Ez az abszolút top, amire még az angolok is azt mondják, hogy szinte hihetetlen. A nem túl alacsony büdzsével rendelkező norvég TV2 a legtöbb mérkőzést Norvégiából közvetíti, egy-egy rangadóra mennek csak el a kollégák.

Ha már nincs a PL-ben aktívan játszó magyar focista, legalább azokat szólaltassuk meg a Britannia című magazinunkban, akik játszottak ott. Ez olyan plusz töltetet ad a nézőknek, amit mással nem lehet pótolni. Ez a saját gyártású magazinműsor is az idei egyik újítása a csatornának. Ebben a műsorban a klasszikus abszurd angol humor is mindig helyet kap a foci mellett.

A végére hagytam a legnehezebb kérdést: melyik a világ legjobb, legszínvonalasabb bajnoksága? A Premier League vagy a La Liga, vagyis a spanyol pontvadászat?
HZ: Eddig az szólt a PL ellen, hogy húsz éve ugyanazt a focit játssza mindenki.

A világ legjobb edzői dolgoznak ott, ez a kijelentés nem állja meg a helyét.

Tehát ötvöződik a nagy iram, a páratlan hangulat azzal, hogy a legfelkészültebb trénerek kiváló taktikával hoznak le egy meccset. Szerintem ezért a legjobb, legizgalmasabb, leglátványosabb bajnokság.
SÁ: Nyilván ez hitvita is. Aki a Barcelonának, vagy a Real Madridnak szurkol, nyilván kiröhögi azt, aki ódákat zeng a PL-ről, hiszen a Real egymás után kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A PL-nél kevés dolog van izgalmasabb. Hetthéssy Zoltán (balra) és Somos Ákos a Spíler TV két munkatársa Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sosem közvetítettem spanyol bajnokit, így nincs rálátásom arra, hogy egy Eibar-Girona meccs milyen. De azt tudom, hogy pár héttel ezelőtt közvetítettem Southampton-Newcastle meccset, amelynek az első félideje tényleg borzalmas volt.

A PL körítése, a tálalása, az élmény, amelyet ad számunkra, az semmi máshoz nem hasonlítható. Ettől lesz a PL a világ legjobb bajnoksága.