Ha a FIFA úgy csalna, mint az IHF, nem fájna az olaszok feje

olasz-svéd
Sweden's forward Ola Toivonen (Up) heads the ball over Italy's defender Leonardo Bonucci during the FIFA World Cup 2018 qualification football match between Sweden and Italy in Solna, on November 10, 2017. / AFP PHOTO / Soren Andersson
Vágólapra másolva!
Hétfő este óta szól a zümmögő kórus, amely azt dalolja, milyen focivébé lesz az, amelyen indul Irán, vagy Panama, ellentétben a négyszeres világbajnok olaszokkal. A dalolászás azért felesleges időtöltés, mert az említett két kiscsapat alanyi jogon jutott ki, az olaszok meg elvéreztek a svédekkel szembeni pótselejtezőn. Egy másik sportágban - a kézilabdában - nem is olyan régen hasonló eset történt, ám az IHF - szemenköpve saját szabályzatát - nem nézte tétlenül az egyik nagy kézilabdanemzet vergődését. 

A történetre ma már kevesen emlékezhetnek, érdemes tehát felidézni. A 2015-ös férfi kézilabda-világbajnokságot Katarban rendezték.

A vb-selejtezők óriási meglepetése az volt, hogy a sportág nagyhatalmának számító német férfiválogatott kiesett, így nem jutott ki a világbajnokságra.

Aztán mégis. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) nem nézhette tétlenül az eseményeket. Az egyiptomi Hasszan Musztafa vezette testület úgy döntött, hogy

a vb-re kijutó Ausztráliától elveszi az indulás jogát.

Pontosabban nem is az ausztráloktól, hanem az óceániai szövetségtől vonja meg a kvótát. A homályos és zavaros indoklás úgy szólt, hogy mivel Óceániában nincs 15 tagországa az IHF-nek, ezért az ausztrálok nem is indulhatnának a vb-n. Csakhogy 2008 óta ez mindig így volt, ennek ellenére az ausztrál kézisek rendre ott lehettek a világbajnokságokon. (Más kérdés, hogy nem sok vizet zavartak.)

Az egyiptomi IHF-elnök, Hassan Mustafa, addig mesterkedett, míg betolta a németeket a 2015-ös katari férfi kézivébére Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Jens Wolf

Az IHF Ausztrália kizárása után a selejtezőben kiesett és a 2013-as vb-n ötödik Németországot hívta meg a vb-re.

A futballra átfordítva olyan ez, mintha a FIFA azt mondaná, hogy Panama annyira jelentéktelen tényező a világ labdarúgásában, hogy a közép-amerikai országot kizárja a 2018-as vébéről és az indulási jogot az olaszoknak adja.

Tiszta szerencse, hogy a FIFA-nak ilyesmi eszébe sem jut. (Vagy ha mégis, akkor legfeljebb egy vacsoraasztal mellett, baráti beszélgetések közepette morog erről egy sort az olasz-svájci elnök, Gianni Infantino.) Az IHF annak idején azért tolta be a 2015-ös vébére a németeket, mert tudta, hogy a germánok távolmaradása súlyos anyagi veszteségekkel jár. Egy németek nélküli férfi kézivébét Németországban a kutya nem nézne a tévében, márpedig egy 83 milliós országban nagyon nem mindegy, hogy az eseményt milyen drágán lehet értékesíteni. A németek végül köszönték az ölükbe pottyant lehetőséget és hetedikek lettek Katarban.

A német Stefan Kneer gólt lő a 2015-ös katarfi férfi kézivébén. Azon az eseményen, amelyre a németek ki sem jutottak Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Enes Kanli

Nem kell hangsúlyoznunk, hogy

az olaszok kiesésével egy komoly oszlopa dőlt ki a 2018-as oroszországi világbajnokságnak.

Az itáliai szurkolók mindig nagy számban utaznak egy futball-világbajnokságra, arról nem is szólva, hogy a torna értékét jelentősen megnöveli a négyszeres világbajnok jelenléte.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino is nagy zsugás, de nem akkora, mint az IHF-vezér Hasszan Musztafa Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A dolgot még pikánsabbá teheti, hogy a jövő évi foci vébére még Új-Zéland is kijuthat (az óceániai ország magyar idő szerint csütörtök hajnalban játszik Peruval interkontinentális pótselejtező-visszavágót, amelynek az első meccse 0-0-ra végződött.)

Ha Új-Zéland is kivívja a vb-részvételt, az újabb tőrdöfés lesz az olaszok szívébe,

hiszen akkor elmondhatják: ami a futball-nagyhatalomnak korántsem nevezhető óceániai országnak sikerült, az a négyszeres világbajnoknak nem.