Vágólapra másolva!
Peruban szinte lehetetlen vb-selejtezőt nyerni, nem is sikerül sok csapatnak, de Új-Zélandnak nem is kell. A labdarúgó-világbajnokságra készülő két együttes interkontinentális pótselejtezőjének első párharcán már túl vagyunk, az egész világot beutazó új-zélandi válogatottnak elég lehet egy döntetlen Peruban. Ebben az esetben nyolc év alatt másodszor, története során harmadszor utazhat világbajnokságra az óceániai alakulat.

Az ausztrálok 2006-ban kiléptek az óceániai szövetségből. Szerették volna, ha az ázsiai Bajnokok Ligájában szerepelhetnek a klubcsapataik, de azt is megelégelték, hogy az interkontinentális selejtezőn mindig egy nagynevű dél-amerikai csapat elkaszálja őket, és nem szerepelhetnek a világbajnokságon. Éppen ezért átkéredzkedtek az ázsiai selejtezősorozatba, ahonnan egyenes ágon is ki lehet jutni a világbajnokságra. Ki lehet, de ezúttal megint csak egy interkontinentális pótselejtezőig jutottak. Igaz, nem egy dél-amerikai nagyágyú, hanem Honduras az ellenfelük.

Új-Zéland köszönte szépen a lehetőséget, és át is vette a megüresedett vezető szerepet a térségben, így - némi ornitológiai képzavarral élve -

a Kiwik lettek a kiskakasok az óceániai csoportban,

ahol tizenegy csapat kezdte meg a küzdelmeket a vb-részvételért. Új-Zélandon kívül maradt Fidzsi, Új-Kaledónia, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Tahiti, Vanuatu, Amerikai-Szamoa, Cook-szigetek, Szamoa, Tonga.

A limai szurkolók különféle rituálékkal készülnek a nagy meccsre Forrás: AFP/Ernesto Benavides

Csak az érdekesség kedvéért: a négy leghátrább rangsorolt nemzet kezdi meg a küzdelmeket legkorábban. Az már 2015 őszén kiderült, hogy Szamoa - megelőzve Amerikai-Szamoát, a Cook-szigeteket és Tongát - folytathatta a küzdelmeket, míg a többiek már nem is álmodozhattak tovább Oroszországról és a 2018-as foci-vb-ről.

A maradék nyolc csapat ezután a második körben két négyes csoportba került, ahol egy kör után kialakult a sorrend (ez gyakorlatilag az Óceánia-bajnokság). Innen az utolsók kiestek, a harmadik körben pedig két hármas csoportba kaptak besorolást a csapatok.

Az új-zélandi kezdő Peru ellen Forrás: AFP/Marty Melville

Végül a két csoport győztese, Új-Zéland és a Salamon-szigetek vívta a döntőt. Az erőviszonyokról sok mindent elárul, hogy a két meccset 8-3-as összesítéssel nyerte Új-Zéland.

A FIFA aktuális lebonyolítási rendje alapján a világ talán legerősebb selejtezőcsoportjának, a dél-amerikainak az ötödik helyezettjével kell megmérkőznie az óceániai győztesnek a világbajnoki részvételért. A perui válogatott Brazília, Uruguay, Argentína és Kolumbia mögött végzett, de csak egy pont kellett volna nekik, és elkerülik a pótselejtezőt.

Új-Zéland eddig kétszer vette sikerrel a vb-selejtezőket:

1982-ben szerepelhetett világbajnokságon, amikor még csak két nemzet képviselte az ázsiai és óceániai térséget. Majd 2010-ben is eljutottak a világbajnokságra, az akkor már Ausztrália nélküli óceániai selejtezőt megnyerve. A kiírás szerint ázsiai ellenféllel kellett interkontinentális pótselejtezőt vívniuk, Bahreint dobta nekik a gép. A nem túl acélos arabokkal szemben 1-0-s összesítéssel jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra.

Giorgio Chiellini sem hitte volna: Új-Zéland 2010-ben meglepte az olaszokat Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A dél-afrikai tornáról veretlenül (!) estek ki. Új-Zéland mindhárom csoportellenfelével Szlovákiával, Paraguayjal és Olaszországgal is döntetlent játszott. A csoportból Szlovákia és Paraguay jutott tovább.

2014-ben hasonló volt a forgatókönyv, csak akkor a CONCACAF-zónából érkezett a pótselejtezős ellenfél, Mexikóval pedig nem bírt Új-Zéland, 9-3-as összesítéssel jutottak ki Brazíliába a közép-amerikaiak.

Óriási a várakozás Peruban

Peru eddig négyszer szerepelhetett világbajnokságon, legutóbb 1982-ben, így nem kell ecsetelni, mennyire várják az Új-Zéland elleni visszavágót a perui szurkolók. Az első meccsen már túl vannak a felek, Új-Zéland gól nélküli döntetlent ért el nagyobb nevű ellenfelével szemben. Ennek mindkét csapat szurkolói örülhettek, pláne a hazaiak lehettek boldogok, hiszen kaput eltaláló lövésük sem akadt a meccsen.

Tommy Smith (a levegőben) fejel a perui védők között az interkontinentális pótselejtező első meccsén Forrás: AFP/Marty Melville

Új-Zéland magyar idő szerint csütörtök hajnalban próbálja kiénekelni a sajtot Peru szájából. Csak az érdekesség kedvéért: Peru 10. helyen áll az aktuális FIFA-világranglistán, míg Új-Zéland a 122.
Ezek alapján (is) a párharc esélyesének Peru számít.

A játékosok értékeivel foglalkozó szakportál szerint a két válogatott kerete nagyjából ugyanott, 30 millió euró körül mozog az összértéket tekintve, csakhogy Új-Zéland eleve komoly hátrányból indult.

A két legmagasabban jegyzett játékos az óceániai csapatban szerepel. A Burnley csatára, Chris Wood és a West Ham védője, Winston Reid, de rajtuk kívül nincs meghatározó játékosa a zélandi keretnek. Wood ráadásul csak csereként szállt be az első meccsen, de legalább a perui visszavágóra regenerálódhatott.

Chris Wood a Burnley csatáraként a Premier League-ben edződik Forrás: AFP/Oli Scarff

A keretben öt játékos van, aki nem Európában vagy az Egyesült Államokban focizik, az ötből ráadásul ketten Afrikában vagy Ázsiában szerepelnek. Marad három játékos, akiknek nem kell minden meccs előtt rengeteget utaznia és megküzdenie a hatalmas időeltolódással. Arról nem is beszélve, hogy az új-zélandiaknak gyakorlatilag nem sok lehetőségük van ütőképes csapatokkal játszani. Az óceániai selejtezősorozatban kis túlzással csak a gólkülönbséget kell bediktálni a végén. Ezeken kívül jártak az oroszországi Konföderációs Kupán, ahol három meccsen háromszor kaptak ki. Mexikó, Portugália és Oroszország győzte le őket. Az utóbbi egy évben barátságos meccseken kikaptak Japántól, Fehéroroszországtól, Észak-Írországtól, valamint Mexikótól, az Egyesült Államok ellen pedig döntetlent értek el.

A peruiaknál sem fenékig tejfel minden, ugyanis a válogatott legnagyobb sztárját, Paolo Guerrerót eltiltották doppingvétség miatt, így már az odavágón sem szerepelhetett.

Paolo Guerrero, a perui ikon Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A 33 éves gólvágó korábban játszott a Bayern Münchenben és a Hamburgban is, manapság a brazil Flamengo játékosa. 2017-ben eddig 19 bajnokin hat gól és három gólpassz a mérlege, a válogatottban 83 meccsen eddig 32-szer volt eredményes.

Rutinja hihetetlenül hiányozhat majd a kapu előtt.

A hírek szerint kokalevelet rágcsált, ami nem kirívó eset Dél-Amerikában, mindenesetre harmincnapos eltiltását tölti első körben.

A peruiak mellett szól ugyanakkor, hogy könnyebb volt összerántani a társaságot, hiszen a keretből csak hat olyan játékos van, aki nem az amerikai kontinensen futballozik, ráadásul a papírforma alapján hazai környezetben le kellene zárniuk a párharcot a teljesen kifacsart új-zélandiakkal szemben.

Perui edzés Limában egy nappal a visszavágó előtt Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A perui csapat legnagyobb értékű játékosa az az André Carillo, aki a Benfica futballistája, de kölcsönben a Watfordban szerepel, ahol bajnoki gólt még nem szerzett. A számunkra legismertebb név Jefferson Farfáné, aki még Dzsudzsák Balázssal is játszott a PSV Eindhovenben. Farfán később a Schalke, majd az al-Jazira játékosa lett, jelenleg a Lokomotiv Moszkvában szerepel. A válogatott 10-ese 33 éves, eddig 75-ször volt válogatott, 22 gólt szerzett és egy vb-részvétellel koronázhatná meg pályafutását.

Peru az elmúlt 12 hónapban csak egyszer kapott ki hazai pályán, méghozzá a brazil csapattól. Tétmeccsen nyert Bolívia, Uruguay és Ecuador ellen, döntetlent játszott a vb-résztvevő Kolumbiában.Az eredménysorok alapján az első meccsen elért döntetlen Új-Zélandra nézve hízelgő.

Lássuk, egy új-zélandi sportlap miben látja az esélyeket a visszavágóra: „A limai mérkőzésre olyan energiákat kell majd mozgósítani, olyan tartalékokhoz kell nyúlni és olyan összetartás kell a csapaton belül, amilyet sokan még nem tapasztaltak. A peruiak az első pillanattól kezdve a hazai pályán megszokott, technikás játékukat játsszák majd, minden bizonnyal a leghamarabb próbálnak egy megnyugtató gólt szerezni.

Új-Zélandnak meg kell akadályozni a korai perui gólszerzést anélkül, hogy a nagy fehér busz ott parkolna a gólvonalon.

Új-Zéland edzést tart a limai stadionban Forrás: AFP/Ernesto Benavides

A védekezésre az ellenfél térfelén van a legjobb mód, visszahúzódni és várni a perui támadásokat, nem lehet kifizetődő. Mindenki tudja, hogy kisebb részben lesz nálunk a labda, meg kell becsülni, amikor sikerül azt megszerezni. A labdabirtoklás önbizalmat ad és kevésbé fárasztó tartani a labdát, mint kergetni azt. A legegyszerűbb forgatókönyv egy döntetlen lehet, amennyiben mindkét csapat gólt lő, idegenben szerzett gólokkal irány Oroszország. Ha hátrányba kerülünk és sikerül egyenlíteni, sokak álma válhat valóra.

A Peru-Új-Zéland mérkőzést magyar idő szerint csütörtök hajnalban, 3.15-től rendezik majd.