Arra kérik a MU-drukkereket, ne énekeljenek tovább csatáruk péniszéről

fbl Horizontal
Manchester United's Belgian striker Romelu Lukaku (C) celebrates after scoring their third goal during the English Premier League football match between Manchester United and Everton at Old Trafford in Manchester, north west England, on September 17, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A brit fociban időről időre feltűnő rasszizmus ellen küzdő szervezet arra kéri a Manchester United szurkolóit, hogy ne énekeljék többször azt a dalt, ami belga csatáruk, Romelu Lukaku péniszének méretét dicséri.

Az 1993-ban létrehozott, az angol futballpályákon előkerülő rasszista viselkedési minták ellen küzdő Kick It Out nevű szervezet, a The Times című lapba közzé tett nyílt levélben kérte a Manchester United egyes szurkolói csoportjait, hogy ne énekeljék tovább azt a dalt, ami a nyáron igazolt belga csatáruk, Romelu Lukaku péniszének hosszát dicsőíti.

„A dal szövege sértő és diszkriminatív. A rasszista sztereotípiák teljes mértékben elfogadhatatlanok a futballpályákon, ahogy a társadalom egészében is, függetlenül attól, hogy az adott játékos mellett szól” - írja közleményében a KIck It Out. A szervezet jelezte, felvette a kapcsolatot a klubbal és az angol szövetséggel (FA) is az ügyben, hogy minél gyorsabban megoldást találjanak a problémára. „Az elkövetők pedig büntetésre számíthatnak” - hangsúlyozzák.

A Kick It Out szerint ugyanis az hogy a dalban 60 centis péniszt tulajdonítanak Lukakunak, merőben rasszista sztereotípia, ahogy bármilyen más, a származáshoz társított tulajdonság is.

Az ominózus szurkolói dal először a Basel elleni Bajnokok Ligája találkozón hangzott el. A 3-0-ra megnyert meccsen a nyáron 75 millió fontért (ami a bónuszokkal végül 90 millióra fog hízni) az Evertontól igazolt belga csatár lőtte a második gólt.

A kultikus manchesteri rock zenekar, a Stone Roses Made of Stone című dalának alapján készült átírat szövege szerint Lukaku a MU góllövő zsenije, akinek 24 hüvelykes (kb. 60 centis) a pénisze, aki lövi a gólokat, miközben férfiassága a földet súrolja.

A dal a csatár volt klubja, az Everton elleni hétvégi bajnokin is felcsendült, ezután lendült akcióba a Kick It Out. De nemcsak ők, hanem az egyik legnagyobb MU-szurkolói oldal, a Republik of Mancunia egyik szerkesztője is felemelte a szavát a dal ellen.

„Mintha visszatértünk volna a 80-as évekbe. Itt van egy hihetetlenül tehetséges csatárunk, aki vezeti a bajnokság góllövőlistáját, mi pedig azzal ünnepeljük, hogy a farka méretéről énekelünk. Olcsó és béna sztereotípia, aminek már rég lejárt az ideje, és nincs helye itt” - írja a felháborodott Scott Patterson.