Vágólapra másolva!
José Mourinho megcsinálta. Leírták százszor, kritizálták ezerszer, de megint ő nevetett a végén. A Manchester United szerda este egy tükörsima mérkőzésen győzte le az Ajaxot az Európa Liga döntőjében, ezzel egy csapásra teljesítette a szezon két legfontosabb célját: megnyerte a vitrinből hiányzó egyetlen trófeát, és visszatért oda, ahová tartozik. A Bajnokok Ligájába.

Amikor a 95. percben Skomina játékvezető sípszava véget vetett az Európa Liga 2017-es döntőjének, José Mourinho szinte első mozdulatával az újságírók felé fordult, és azt mondta nekik:

Ebben a két rövid mondatban nagyon sok minden benne volt. A portugál egy megpróbáltatásokkal teli első szezont zárt le a Manchester Uniteddel, most már tudjuk, hogy happy enddel, és úgy, ahogyan azt előre és pontosan eltervezte.

Nem a Premier League második, harmadik vagy negyedik helyének megszerzésével akarta visszavezetni csapatát a BL-be, hanem egy nemzetközi kupa megnyerésével.

Látjátok? Mourinho a négy európai döntőjéből egyet sem veszített el Forrás: AFP/Odd Andersen

A lefújás pillanatában szemmel láthatóan óriási tehertől szabadult meg, és szinte éveket fiatalodott, olyan felhőtlen boldogság ült ki az arcára, amire évek óta nem volt példa. Elsőként fia karjaiban hempergett egyet, majd hosszú percekig parádézott a gyepen a trófeával a kezében.

A Special One ismét megmutatta, mi az ő specialitása: edzői karrierje tizennegyedik kupadöntőjén vett részt, ebből tizenkettőt megnyert. Nemzetközi kupadöntőt még nem vesztett, négyből négy siker a mérlege.

Ezzel az első edző lett a futball történetében, aki az első és a második számú európai kupasorozatot is legalább kétszer megnyerte.

„Egy nagyon nehéz, de nagyon jó szezon ért most véget. Ezt az utat választottuk, nem akartunk negyedikek, harmadikak vagy másodikak lenni a bajnokságban. Egy kupa megnyerésével akartunk visszajutni a Bajnokok Ligájába, egy fontos kupa megnyerésével, ami korábban még nem sikerült a klubnak, de ezzel bezárult a kör” – utalt a lefújás után Mourinho arra, hogy a Manchester United mindössze ötödik klubként mondhatja el magáról, hogy mindhárom jelentős európai trófeát elhódította, a BEK/BL-t, az UEFA-kupát/EL-t és a (már nem létező) KEK-et.

– szögezte le már a sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, volt olyan pillanata a szezonnak, amikor úgy érezte, ő a világ legrosszabb menedzsere, de ezen is felül tudott kerekedni.

Felhőtlen volt a boldogság manchesteri részről Forrás: AFP/Odd Andersen

„Sok költő van a labdarúgásban, de a költők nem nyernek kupákat. Tudtuk, miben jobb nálunk az Ajax, és miben vagyunk jobbak mi. Az első perctől fogva kiiktattuk az erősségeiket, és teljesen megérdemelten nyertük meg a döntőt.”

Önző leszek, és mostantól csak a nyaralásra gondolok. A srácok utaznak a válogatottakhoz, én nem bírom tovább, elég volt. Három kupát nyertünk, bejutottunk a BL-be, megnyertük az Európa Ligát, pedig ez volt edzői pályafutásom legnehezebb szezonja. Ez okot adhat az örömre” – tette hozzá Mourinho, aki a manchesteri terrortámadás áldozataira is gondolt.

„Ha tehetnénk, természetesen odaadnánk ezt a kupát az elvesztett életekért. Egy pillanatig sem gondolkodnánk rajta. A győzelmünktől boldogabbak lesznek-e az emberek otthon? Talán, de mi csak a munkánkat végeztük.”

Emelt fővel utaznak haza

Peter Bosz, az Ajax vezetőedzője érthető módon szűkszavúbb volt kollégájánál.

„Unalmas mérkőzés volt, egyik csapatnak sem voltak helyzetei. Nem játszottunk elég jól, gratulálnom kell a Manchester Unitednek a győzelemhez. Rengeteget tanultunk ebből a mérkőzésből, ha együtt tudjuk tartani a társaságot, akkor a következő szezonban még erősebbek lehetünk” – nyilatkozta a holland edző, aki első szezonjában bajnokságban és az EL-ben is ezüstéremig vezette az Ajaxot.

Peter Bosz ezüstéremmel a nyakában és lógó orral ballagott el a kupa mellett Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

„Csalódottak vagyunk, mert győzni jöttünk Stockholmba, de emelt fővel távozhatunk. Remekül szerepeltünk az Európa Ligában, és sok boldogságot okoztunk a szurkolóinknak.”

A vesztes fél legrutinosabb játékosa, Davy Klaasen egy véleményen volt mesterével.

„Ma egyszerűen nem voltunk elég jók. Tudunk ennél sokkal jobban is futballozni, és ez rendkívül dühítő. Végül két balszerencsés szituáció okozta a vesztünket” – értékelt a holland válogatott középpályás, aki csapatával a BL-selejtezőben folytathatja augusztusban.

Manchesterért, Angliáért

A Manchester United nyilatkozó focistái sem feledkeztek meg a hétfői terrorakció áldozatairól és a gyászoló hozzátartozókról.

„Ez az első nemzetközi trófeám a Manchester Uniteddel, ráadásul egy olyan kupa, amelyet a klub korábban még nem nyert meg. A város iszonyú nehéz napokon van túl, azokért az emberekért is küzdöttünk, akik sokat szenvedtek.”

A városi rivális, a Manchester City is az egységet szimbolizáló képpel gratulált a United EL-győzelméhez.

„Angliáért játszottunk, Manchesterért játszottunk, azokért az emberekért, akik hétfőn életüket vesztették” – ezt már az első gólt szerző Paul Pogba nyilatkozta.

„A szezon elejétől kezdve meg akartuk nyerni az Európa Ligát, most sikerült, és büszkék vagyunk rá. Néhányan azt mondták, pocsék szezonunk van, mégis nálunk a trófea. Keményen megdolgoztunk ezért, most élvezni fogjuk” – nyilatkozta a francia középpályás, aki 2015-ben BL-, 2016-ban pedig Eb-döntőt veszített el, 2017-ben viszont utolérte az európai siker.

Mi a közös Pogbában és Ibrában? Mindketten most nyerték első európai kupájukat Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nyártól akár francia csapattársat is kaphat Pogba, mert

a BL-kvalifikációval elhárult az utolsó akadály Antoine Griezmann Manchesterbe szerződése elől.

Az Atlético Madrid támadója pár napja úgy nyilatkozott, készen áll a váltásra, és 60 százalék az esélye, hogy Manchesterbe igazol. Sokak szerint csak az EL-döntő eredményére várt, az újabb hírek pedig szinte a lefújás pillanatában beindultak.

Ha igazak a pletykák, a gólerős támadó még a következő két hétben, a nászútja előtt aláír az Európa Liga friss győzteséhez.

De mi lesz Wayne Rooney-val? A klublegenda csak a 90. percben lépett pályára a döntőben, Mourinho indoklása szerint azért, mert 2-0-nál már nem akartak támadni. A portugál egyébként leszögezte, Rooney fontos játékosa a klubnak, és szeretné, ha a következő szezonban is velük maradna.

Rooney is bezárta a kört: minden megnyerhető címet elnyert a Manchester Uniteddel Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand