Politikai vitákat gerjesztett a Ronaldo-repülőtér

Cristiano Ronaldo, Pepe, foci
Portugal's forward Cristiano Ronaldo (L) and defender Pepe raise the EURO 2016 trophy upon their arrival at Aeroporto da Madeira in Funchal, Madeira island, on March 27, 2017, on the eve of the friendly football match Portugal vs Sweden. / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Portugáliában repülőteret neveztek el Cristiano Ronaldóról, a Real Madrid négyszeres aranylabdás futballistájáról.

A 32 éves támadóról szülővárosa, a Madeira szigetén található Funchal nemzetközi repülőtere kapta új nevét, az avatóünnepségre szerdán kerül sor, egy nappal a svédek elleni felkészülési mérkőzést követően.

A névváltoztatás komoly vitákat gerjesztett, néhány helyi politikus azzal érvelt, hogy Ronaldo nevét sportlétesítménynek kellene viselnie, mások szerint pedig Madeira regionális kormánya nem is rendelkezik ilyen jogkörrel, a névváltoztatás nem lehetne megejteni a portugál kormány megkérdezése nélkül. A madeirai elnök, Miguel Albuquerque modortalansággal vádolta a kritikusokat.

A portugál válogatott hétfőn landolt a funchali reptéren, s magával vitte a tavaly nyáron szerzett Európa-bajnoki trófeát is.

Cristiano Ronaldo és Pepe az Eb-serleggel Forrás: AFP/Francisco Leong

Funchal városában gyakorlatilag egész iparág épül Ronaldóra, hiszen szobra, múzeuma és egy szállodája is van a 137-szeres válogatott csatárnak, aki szombaton két gólt szerzett a magyarok ellen 3-0-ra megnyert vb-selejtezőn.