Dráma helyett mesterhármasok és egy Barca-rekord a BL-ben

Bázel, 2016. december 6. Lucas Pérez, az angol Arsenal játékosa (hátul, középen) és csapattársa, Mesut Özil ünnepel, miután Pezez gólt szerzett a svájci Basel 1893 ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában játszott mérkőzésen Bázelben 2016. december 6-án. (MTI/EPA/Georgiosz Kefalasz)
Vágólapra másolva!
Az A-D csoportokban lezárult a Bajnokok Ligája csoportköre, az esélyes csapatok továbbjutottak, nagy dráma nem volt a játéknapon, viszont gyönyörű gólok és érdekes jelenetek annál inkább. A Benfica például hazai vereséggel jutott a legjobb 16 közé. 

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló
A csoport:
FC Basel (svájci)-Arsenal (angol) 1-4 (0-2)
gól: Doumbia (78.), illetve L. Pérez (8., 16., 47.), Iwobi (54.)

Paris Saint-Germain (francia)-Ludogorec (bolgár) 2-2 (0-1)
gól: Cavani (61.), Di María (93.), illetve Misidjan (15.), Wanderson (69.)
A csoport végeredménye: 1. Arsenal 14 pont, 2. Paris Saint-Germain 12, 3. Ludogorec 3, 4. Basel 2

Az Arsenal Lucas Perez mesterhármasával gyorsan eldöntötte a bázeli mérkőzését, végül 4-1-re nyert, és végül pontelőnnyel nyerte meg a csoportját, hiszen a PSG hazai pályán nem tudta legyőzni a Ludogorets-et.

Lucas Pérez, az angol Arsenal játékosa (hátul, középen) és csapattársa, Mesut Özil ünnepel Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Georgiosz Kefalasz

A bolgár csapat a meccs nagy részében vezetett, mert miután Edinson Cavani nagy nehezen egyenlíteni tudott (de micsoda góllal!), újra megszerezték a vezetést.

A PSG-t Di Maria mentette meg, aki a 92. percben másodszor is egyenlített, de a párizsiak így is csak a második helyen jutottak tovább.

B csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Besiktas (török) 6-0 (4-0)
gól: Besegyin (9.), Jarmolenko (31., 11-esből), Bujalszkij (33.), González (45+3.), Szidorcsuk (60.), Moraes (77.
kiállítva: Beck (29., Besiktas), Aboubakar (56., Besiktas)

Benfica (portugál)-SSC Napoli (olasz) 1-2 (0-0) - élő közvetítésünk
gól: Jimenez (87.), illetve Callejón (60.), Mertens (79.)
A csoport végeredménye: 1. Napoli 11 pont, 2. Benfica 8, 3. Besiktas 7, 4. Dinamo Kijev 5

Bár óriási izgalmakat ígért a Benfica-Napoli mérkőzés a B csoportban, végül a csoport másik mérkőzése miatt elmaradt a várt öldöklő küzdelem. Az utolsó játéknap előtt sokféle végkimenetel volt elképzelhető, de az biztos volt, hogy ha a Besiktas kikap a Dinamo Kijev otthonában, a portugál és az olasz csapat jut tovább. Mivel a Dinamo

már a szünetben három góllal vezetett, ráadásul a törököktől kiállítottak egy játékost,

Lisszabonban már csak a csoportelsőségért küzdöttek a felek.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, de a Benfica csak addig erőltette igazán a támadásokat, míg a csoport másik meccse el nem dőlt. Az első félidő végétől kezdve a Napoli fokozatosan átvette a meccs irányítását, és jóval több komoly helyzetet dolgozott ki, mint a tompa Benfica.

A második félidő aztán meghozta a vendégek első gólját is. A frissen beállt Dries Mertens passzával José Callejón lépett ki, és elegánsan átpöccintette a labdát a kirontó kapuson.

Innentől nagy bajban volt a Benfica, amelynek egyrészt két gólt kellett volna lőnie a csoportelsőséghez, másrészt mindezt úgy, hogy nem ad túl sok területet a Napoli gyors támadóinak a kontrákhoz. Ez végül nem sikerült, Mertens a gólpassza után (káprázatos támadás végén) gólt is lőtt, így gyorsan eldőltek a fontos kérdések.

A Benfica a hajrában egy hajmeresztő Raúl Albiol-bakit kihasználva szépített, de az egyenlítésre már nem maradt ideje, de a portugálok így is továbbjutottak.

A csoport másik meccsét végül kettős emberelőnyben nyerte meg nagy különbséggel a Dinamo Kijev, amely ennek ellenére kiesett, míg a Besiktas az Európa Ligában folytatja. A törökök kapusa, Fabrizio a negyedik gól után elpityeredett.

C csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Borussia Mönchengladbach (német) 4-0 (1-0)
gól: Messi (16.), Arda Turan (50., 53., 67.)

Manchester City (angol)-Celtic Glasgow (skót) 1-1 (1-1)
gól: Iheanacho (8.), illetve Roberts (4.)
A csoport végeredménye: 1. FC Barcelona 15 pont, 2. Manchester City 9, 3. Borussia Mönchengladbach 5, 4. Celtic Glasgow 3

A Barcelona nem sokat szórakozott a Mönchengladbachhal, bár csak 1-0-ra vezetett a szünetben, a katalánok fölényéről sokat elmond, hogy az OPTA szerint soha ennyit nem passzolt egy csapat sem egy BL-meccs első félidejében.

A Barcában mesterhármas lőtt Arda Turan, ráadásul klasszikust, hiszen Messi találatával szerezte meg a vezetést a Barcelona, a második félidőben a török támadó 17 perc alatt háromszor talált be. A Manchester City nem tudta legyőzni a Celticet, de hiába is tette volna, mert akkor is a Barca nyerte volna a csoportot.

D csoport:
Bayern München (német)-Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (1-0)
gól: Lewandowski (28.)

PSV Eindhoven (holland)-Rosztov (orosz) 0-0
A csoport végeredménye: 1. Atlético Madrid 15 pont, 2. Bayern München 12, 3. Rosztov 5, 4. PSV Eindhoven 2

A Bayern München tét nélküli mérkőzésen legyőzte az Atlético Madridot, ennek ellenére a spanyol csapat végzett a csoport élén. A játéknap egyetlen gól nélküli mérkőzését Eindhovenben rendezték, ahol a PSV nem tudta kiharcolni az Európa Liga-szereplést a Rosztov ellen.

A továbbjutók:

Csoportelsők: Arsenal, Napoli, Barcelona, Atlético Madrid,
Másodikok: PSG, Benfica, Manchester City, Bayern München