Kibrusztolta a BL-döntőt az Atlético

Robert Lewandowski (Bayern), foci
Bayern Munich's Polish striker Robert Lewandowski (C) scores past Atletico Madrid's Slovenian goalkeeper Jan Oblak (L) during the UEFA Champions League semi-final, second-leg football match between FC Bayern Munich and Atletico Madrid in Munich, southern Germany, on May 3, 2016. GUENTER SCHIFFMANN / AFP
Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadszor esett ki spanyol ellenféllel szemben a Bayern München futballcsapata a Bajnokok Ligája elődöntőjében, miután hazai pályán csupán 2-1-re verte az Atlético Madridot. Mindkét csapat elhibázott egy-egy büntetőt is.

Eredmény, Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (1-0) – az élő közvetítés
München
v.: Cakir (török)
Bayern: Neuer – Lahm, Boateng, Javi Martínez, Alaba – Xabi Alonso – Douglas Costa (Coman, 73.), Müller, Vidal, Ribéry – Lewandowski
Atlético: Oblak - Juanfran, Godín, Giménez, Filipe Luís – Gabi, Fernández (Carrasco, 46.) - Saúl Níguez, Koke (Savic, 90+3.) – Griezmann (Partey, 82.), F. Torres
gól: Xabi Alonso (30.), Lewandowski (74.), illetve Griezmann (54.)
sárga lap: Javi Martínez (84.), illetve Giménez (33.)
továbbjutott: az Atlético 2-2-vel, idegenben szerzett góllal.

Az első mérkőzésen látott bátor, improvizatív egyéni megoldásokra épülő madridi játéknak (ebből szerezte egy hete Saúl Niguez a gólt) a nyomát sem lehetett felfedezni, pedig Diego Simeone csupán egy helyen változtatott a kezdőcsapaton: a meggyógyult Godínt visszatette a védelembe Savic helyére.

Lewandowski győztes gólt szerzett, de a Bayern kiesett Forrás: AFP/Günter Schiffmann

A bajoroknál ugyanakkor Guardiola nem okoskodott tovább, az odavágón kitalált taktika ugyanis nem vált be, így Coman már nem is kapott helyet a szélen, helyette a sokkal biztosabb Thomas Müller és Ribéry építhette a támadást, míg a védelembe visszakerült az ugyancsak sérüléséből visszatérő Boateng.

Az Atlético helyzetig sem jutott el, a Bayern az első 45 percben 70 százalékban birtokolta a labdát, összesen 17 kapura lövéssel próbálkozott (ebből hat el is találta a kaput), a másik oldalon két távoli Gabi-lövést lehetett csupán feljegyezni.

Augusto Fernandez és Thomas Müller Forrás: AFP/Christof Stache

A hazaiak őrült nyomását nem is lehetett bírni, a 30. percben egy pontrúgás hozta meg a vezetést: Xabi Alonso 17 méteres lövése a sorfal szélén lambadázó Giménez lábain pattant meg, így a jobbra vetődő Oblak már nem tudott visszanyúlni (1-0).

Három perccel később a megzavarodó Giménez ismét jeleskedett, olyan látványosan markolta Javi Martínez grabancát, hogy Cakir játékvezető nem tudott félrenézni, kénytelen volt büntetőt ítélni. Müller jobbra tartó labdáját azonban Oblak védte, sőt Xabi Alonso ismétlését is kitolta szögletre.

A szünetben az volt a kérdés, Simeone bátrabb játékot kér-e csapatától (egy idegenben szerzett gól aranyat ért volna), vagy marad a hősies bekkelés. Első lépésként Fernadezt Carrasco váltotta, de az első nyolc percben úgy tűnt, csak égszakadás-földindulás hozhatna változást.

És az 54. percben ez be is következett, egy előrevágott labdát Griezmann a felezővonalnál visszafejelt Torresnek, aki egyből indított, a francia csatár lesgyanús helyzetben kilépett két védő közül, majd a jobb sarokba lőtt (1-1).

A gondolat, hogy két újabb gól kellene továbbjutáshoz, kissé visszavetette a münchenieket, a labdajáratás megmaradt, azonban a félelmetes nyomást jó tíz percig nem érezhette az Atlético. Aztán a 74. percben az addig csetlő-botló Lewandowski tökéletesen érkezett Vidal visszafejelt labdájára. 2-1 – de az összesítésbeli 2-2 még a spanyoloknak ért továbbjutást az idegenben szerzett gól miatt.

A 84. percben eldőlhetett volna a továbbjutás, de a Torres buktatásáért megítélt büntetőt Neuer védte.

A vége 2-1 maradt, az Atlético 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal jutott be a BL döntőjébe.

A Bayern a Real Madrid (2014) és a Barcelona (2015) után idén a harmadik spanyol csapattal sem bírt az elődöntőben.