Messi, a BL császára

511785695 TOPSHOTS
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi  celebrates scoring a goal during their UEFA Champions League football match against Apeol at the Neo GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia, on November 25, 2014.AFP PHOTO/ SAKIS SAVVID
TOPSHOTS Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates scoring a goal during their UEFA Champions League football match against Apeol at the Neo GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia, on November 25, 2014.AFP PHOTO/ SAKIS SAVVIDES
Vágólapra másolva!
Lionel Messit és a Bajnokok Ligáját mintha egymásnak teremtették volna. A Barcelona zsenije minden rekordot megdöntött már, és a legfontosabb pillanatokban képes olyan gólokat szerezni, amilyeneket egyébként pont nem szokott. Videók és statisztikák a mesterről.

"Minden idők legnagyobb játékosa, a következő években is meglep majd bennünket" - mondta Lionel Messiről Luis Enrique, a Barcelona edzője az APOEL elleni Bajnokok Ligája-meccs után. Pedig Cipruson semmi meglepőt nem csinált Messi, csak amit szokott: lőtt megint három gólt, ezzel újabb rekordot döntött meg.

Messi immár 74 BL-találatnál jár, két Real Madrid-játékos előtt. A 71 gólos Raúl már visszavonult, de a 70 gólos Cristiano Ronaldóval még folytathatja a párbaját. Az argentin szerényen csak a három pont fontosságáról beszélt a lefújás után, meg a PSG elleni záró fordulós meccsről, ahol eldől majd a csoportelsőség.

Mi azonban lépjünk vissza párat! Messi a legelső BL-gólját még a 2005/06-os idényben lőtte, a Panathinaikosznak. Itt még inkább a szemfülessége döntött, ahogy a két ügyetlenkedő védő közt lecsapott a labdára:

Később mesterhármasokkal gyorsította a termelést, már ötöt szerzett a BL-ben, ami szintén rekord. De ő lőtte a BL első mesterötösét is, a Bayer Leverkusen elleni 2011/12-es nyolcaddöntő visszavágóján. A Barca 7-1-re nyerte a meccset, 10-2-vel jutott tovább, az argentin akkor még csak 24 éves volt:

"Növeli az önbizalmunkat és harmóniát hoz" - mondta Messi Barcelonára gyakorolt hatásáról Pedro. Az APOEL edzője, Giorgosz Donisz zsörtölődve dicsérte: "Ugyanazt gondolom Messiről, mint mindenki más. Egy fenomén."

Törvényszerű, hogy nem szereti mindenki. Az első BL-gólja után még hármat lőtt a Panathinaikosznak, egy szurkoló üzent is neki határozottan:

Raúl 142 meccsen jutott el 71 gólig, Messinek ehhez 90 kellett. Ronaldo ma este szintén megdöntheti a régi rekordot, ő száznyolcadszor lép majd pályára a BL-ben.

Messi zsenijéről ugyanakkor nem csak a gólok mennyisége árulkodik. Nem a fejesgólok mestere, de mikor máskor bólintott volna, mint egy BL-döntőben. Az áldozat a Manchester United volt, az évszám 2009, az eredmény 2-0:

Nem a bombagólok embere, de mikor máskor talált volna be húszról, mint egy BL-döntőben. Az áldozat a Manchester United volt, az évszám 2011, az eredmény 3-1:

Messi már 16 ország 23 városában talált be a BL-ben, mindkettő rekord. Bármilyen meglepő, mégis maradt előtte még mérföldkő. Európai kupameccsen összesen 75 gólt lőtt, Raúl 77-et (C. Ronaldo 73-nál jár).ű

Ha semmiről nem akar lemaradni, Messi első 71 BL-gólját itt nézheti meg:

Aki Messi-naptárat készítene, eláruljuk, melyik hónapban mennyi BL-gólt szerzett:
Február 4
Március 13
Április 12
Május 2
Szeptember 13
Október 8
November 21
December 1

A 169 centis négyszeres aranylabdás a 2011/12-es idényben hét idegenbeli BL-gólt jegyzett, most máris hatnál jár. Összesen 28 triplával dicsekedhet: 20 bajnokin, 5 a BL-ben, 2 a Spanyol Kupában, 1 a Spanyol Szuperkupában.

Két éve véget ért a Guardiola-korszak a Barcánál, Messinek pedig megszületett az első gyereke, Thiago. A csapatnak voltak hullámvölgyei, de Messi mérlege az elmúlt két évben sem romlott: 99 tétmeccsen száz gól, 32 gólpassz.

És még mindig csak 27 éves.