40 évente születik ilyen Isten áldotta tehetség

662360649 fbl Horizontal
Juventus' goalkeeper Gianluigi Buffon (L) hugs AC Milan's goalkeeper Gianluigi Donnarumma after the Italian Serie A football match AC Milan versus Juventus on October 22, 2016 at the San Siro Stadium in Milan. / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Viszonylag kevés kapus mondhatja el magáról, hogy 18. születésnapján az olasz válogatott és a Juventus legendája, Buffon is felköszöntötte. Gianluigi Donnarumma igen, az AC Milan rekordhalmozó tinédzsere szombaton törvényesen is nagykorúvá vált. Már most nagyon sok van mögötte, de megjósolni is nehéz, milyen fényes jövő várhat még az olasz labdarúgás legnagyobb tehetségére. És a 196 cm-es kapus esetében a legnagyobbat nyugodtan érthetjük szó szerint.

A Milan vasárnap délután a Sassuolo otthonában lép pályára a Serie A 26. fordulójában, a mérkőzés duplán különleges lesz a születésnapos Donnarummának, aki 2015 novemberében, szűk másfél évvel ezelőtt pont a Sassuolo ellen debütált a Serie A-ban.

16 évesen és 242 naposan

az olasz bajnokság történetének második legfiatalabb kapusaként.

BL-győztest kiszorítva, döbbenetesen fiatalon robbant be a Milan kezdőcsapatába Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Milan akkori edzője, Sinisa Mihajlovic vette a bátorságot és mélyvízbe dobta fiatal kapusát, aki az elődjénél, Filippo Inzaghinal is eljutott a kispadig. Mihajlovic megelégelte a BL-győztes Real Madridtól érkező Diego Lopez sorozatos hibáit, és bizalmat szavazott Donnarummának.

Nem okozott csalódást, másfél éve kirobbanthatatlan a Milan gólvonaláról, zavarba ejtően fiatal kora ellenére fantasztikusan érett fejben és sorozatosan nyújt kiemelkedő teljesítményt a kapuban.

Már most elmondhatja magáról, hogy 59 tétmérkőzésen viselte a Milan mezét (ebből 55 Serie A-találkozó), 19 meccsen gólt sem kapott. 2016-ot egyetlen olasz kapus zárta több kapott gól nélkül lehozott mérkőzéssel: Gianluigi Buffon.

Hihetetlen fejlődési ívet ír le a 18 éves óriás Forrás: AFP/Marco Bertorello

Donnarumma 59 tétmérkőzése a 18. születésnapja előtt lenyűgöző teljesítmény, az elmúlt évek kiemelkedő kapusaival összehasonlítva is.

Manuel Neuer már bőven elmúlt 20, amikor debütált a Bundesligában a Schalkéban. Iker Casillas 16 évesen ott ült a Real Madrid kispadján, de csak 18 évesen és három hónaposan mutatkozott be a felnőtt csapat kapujában. Gianluigi Buffon két hónappal a 18. születésnapja előtt lépett pályára először a Serie A-ban, pont a Milan ellen.

Az olasz élvonal meghódítása után az olasz válogatott következett, bár Antonio Conte nem vitte el magával a 2016-os Európa-bajnokságra, utódja Giampiero Ventura tavaly szeptemberben egy Franciaország elleni felkészülési mérkőzésen megadta a lehetőséget címeres mezben,

Donnarumma ezzel az olasz válogatott történetének legfiatalabb pályára lépő kapusa lett,

17 évesen és 189 naposan. Talán nem is kell mondani: Gianluigi Buffont váltotta a szünetben.

Mihajlovic (b) a Milanban, Ventura az olasz válogatottban szavazott bizalmat Donnarummának Forrás: NurPhoto/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

A 2016-2017-es klubszezont álomszerűen indította, a Milan hazai pályán 3-2-re legyőzte a Torinót az első fordulóban, Donnarumma a 97. percben kivédte a 100 millió euróra beárazott Andrea Belotti büntetőjét, ez volt a fiatal kapus felnőtt karrierjének első kivédett tizenegyese.

A nagy példakép, Buffon ellen már két győzelme is van, mindkettő 2016 második feléről. Előbb a bajnokságban jött össze a három pont egy másik fiatal Milan-tehetség, Manuel Locatelli találatával, majd decemberben jött Donnarumma karrierjének legnagyobb sikere, az olasz Szuperkupa-győzelem a Juventus ellen. A tizenegyespárbaj utolsó körében Paulo Dybala lövését harította egy parádés vetődéssel.

Bár többször utalást arra, hogy hosszú távon hű maradna a Milanhoz, Olaszországban sokan biztosra veszik, hogy Donnarumma jövője hamarosan a Juventusnál íródik továbbvan. A forgatókönyv egyértelmű, ő lesz Buffon méltó utódja az olasz válogatottban és az egyetlen olasz klubban, amely megengedhet magának egy egy ilyen drága játékost. Ember legyen a talpán, aki látja a jövőt, de az biztos, hogy Buffon már most nagyra tartja a Milan legnagyobb értékét.

„Hello Gigio, itt Gigi. A legjobbakat kívánom születésnapodra, végre belépsz a nagykorúak közé, már egy igazán nagy játékosként. Élvezd ki a pillanatot, idővel te is rájössz majd, hogy az élet nem könnyű, de a tehetségeddel, hozzáállásoddal és emberségeddel minden adott, hogy igazán boldog és korszakalkotó futballista legyél" – üzente a Juve kapusa a születésnaposnak, aki egyelőre

nem a 2018-ban lejáró szerződése meghosszabbításán, hanem a jogosítványa megszerzésén gondolkodik.

A Milan évi 200 ezer eurót kereső kapusa fizetését nagyjából 5 millió euróra emelheti, amire szüksége is lesz, látva a Donnarumma iránti érdeklődést. A játékos ügynöke nem más, mint Mino Raiola, aki többek között Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Mario Balotelli és Romelu Lukaku képviseletét intézi. A cserfes olasz szerint Donnarummában minden megvan, hogy az olasz futball következő aranylabdása legyen. Ugyanígy vélekedik a Milan vezetőedzője, Vincenzo Montella.

„Gigioban megvan a potenciál, hogy Aranylabdát nyerjen. Sok függ attól, milyen klubot választ magának, illetve milyen eredményekre lesz képes az olasz válogatottal" – utalgatott kissé titokzatosan Montella.

Egyértelműen Dino Zoff és Gianluigi Buffon utódja, remélem, hogy hasonlóan sikeres karriert futhat be, azaz ő is világbajnok és az olasz labdarúgás halhatatlanja lesz." Ezt már Giovanni Galli, a Milan korábbi, 1982-ben világbajnoki címet nyerő kapusa mondta róla.

Első jelentős trófeájával, a Szuperkupával Forrás: AFP/Karim Jaafar

Gianluigi Donnarumma már most, alig 18 évesen is az AC Milan és az olasz futball szimbóluma.

Klubja szurkolóinak a legsötétebb időszakban adott reményt, miközben az olasz válogatott fiatalításának egyik főszereplőjévé vált. Egyelőre nehéz megtippelni, melyik klub mezében, de minden jel abba az irányba mutat, hogy a futball legnagyobbjai közé vezet az útja.