Húsz év után európai kupadöntőben a Fradi pólósai

Budapest, 2017. február 18. A ferencvárosi Tóth Márton (k) és a montenegrói Vladan Spaic (j) az Eurokupa elődöntőjének visszavágóján, az FTC PQS Waterpolo - Jadran Carine vízilabda-mérkőzésen az FTC népligeti uszodájában 2017. február 18-án. A Ferencváros csapata a 6-4-es győzelmével bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Ferencváros az elődöntő szombati visszavágóján szenzációs zárónegyedbeli, illetve kapusa, Vogel Soma nagyszerű teljesítményének köszönhetően 6-4-re legyőzte a montenegrói Jadran Carine együttesét, ezzel 17-16-os összesítéssel bejutott a férfi vízilabda Eurokupa fináléjába. Az FTC húsz év elteltével játszhat ismét döntőt ebben a sorozatban, előzőleg az Eurokupa elődjének számító LEN Kupában alulmaradt az Újpesttel szemben.

Eurokupa, elődöntő, visszavágó:
FTC-PQS Waterpolo - Jadran Carine (montenegrói) 6-4 (1-1, 1-1, 1-2, 3-0)
a magyar csapat góldobói: Varga Dániel, Madaras 2-2, Mitrovic, Jansik 1-1
Továbbjutott: a Ferencváros, 17-16-os összesítéssel

Varga Zsolt, a zöld-fehérek edzője az év mérkőzésére készült, ennek érdekében például a héten a bajnoki címvédő Szolnokkal is edzett a gárda.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a találkozó, majd a Ferencváros szerezte meg a vezetést az olimpiai bajnok Varga Dániel révén. A negyed végén a zöld-fehérek elpuskázták az első előnyüket, ezt pedig büntette is a vendéggárda, igaz, Stefan Vidovic lövésénél Vogel Soma picit mellényúlt.

A második felvonást remekül megkoreografált vendég emberelőnyös találat nyitotta, majd hosszas gólcsend után a Ferencváros másik ötkarikás aranyérmese, a szerb Stefan Mitrovic távoli bombájával egyenlített. Fél perccel a nagyszünet előtt újabb hazai fór maradt ki.

Tóth Márton (k) viaskodik Vladan Spaiccsal (j) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik ráúszást követően megszerezte a vezetést a magyar csapat, Varga csodálatos csuklómozdulattal lőtte ki a bal felsőt. Ezután újabb hosszú vízi csata következett gól nélkül, majd a vendégek egy páros kiállítás végén némi szerencsével egyenlítettek. Két perccel a játékrész lejárta előtt a Ferencváros elrontott egy megúszást, az ellentámadásból pedig megpattanó lövéssel érkezett a negyedik Jadran-gól. A hazaiak a negyed végén ezúttal is emberelőnyben támadhattak, de a helyzet újfent kimaradt.

A zárónegyed elején Vogel védései tartották életben az FTC-reményeket, majd az ötödik emberelőnyét a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert révén már értékesítette a gárda. A következő támadásban is megkapta a fórt a Ferencváros, de Madaras lövését ezúttal hárította a vendégek kapusa. Úgy tűnt, a Jadran elkészült erejével, hiszen támadásban csak gyengécske próbálkozásokig jutott el, védekezését pedig Jansik Szilárd törte meg (5-4). Két perccel a vége előtt Vogel bravúrral védett egy vendég emberelőny utolsó pillanataiban, a túloldalon pedig Marko Cuk harcolt ki fórt, melynek lejárta után - már teljes létszámnál - Madaras szerzett gólt. Ezzel eldöntötte a párharcot, amely egy Vogel-védéssel ért véget.

A Ferencváros a fináléban a román Oradea és az olasz Verona összecsapásának győztesével találkozik.

Magyar csapat az elmúlt években nem jutott fináléba a nemzetközi porondon. A Honvéd 2004-es Euroliga-győzelme és a Szeged 2009-es LEN Kupa-sikere óta az európai kupákban nem szerzett trófeát magyar együttes.