2024-ben foci-Eb-t rendeznének a németek

- Horizontal
A fan of the German national football team holds up a mock World Cup trophy during the public viewing event of the World Cup match between England and Germany in the western German city of Dortmund on June 27, 2010. AFP PHOTO / FRISO GENTSCH GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / FRISO GENTSCH
Vágólapra másolva!
A Német Labdarúgó Szövetség, a DFB bejelentette, hogy megpályázza a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezését.

A németek rendezési szándéka nem újkeletű, ám az ország szövetsége hivatalosan csak most közölte, hogy kandidál. A DFB elnöke, Reinhard Griendel elmondta, a szükséges dokumentumokat március 3-ig kell benyújtani az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA), így addigra jelölik ki azt a 10 stadiont, amely otthon adhat az eseménynek.

Az Eb-trófeával mikor lehet pózolni? Forrás: AFP/Friso Gentsch

A 2006-os vb házigazdájának jó esélye van a rendezési jog elnyerésére, ugyanis rajta kívül csak az angolok, illetve a skandinávok közös érdeklődéséről lehetett hallani - jelenleg viszont úgy tűnik, egyik pályázatból sem lesz semmi.

A DFB olyan megállapodást kötött, hogy mivel a 2020-as, Európa 13 nagyvárosában - köztük Budapesten - sorra kerülő Eb utolsó három mérkőzése (a két elődöntő és a döntő) beleegyezésükkel a londoni Wembley-stadionban lesz - tehát nem keltek versenyre az angol szövetséggel (FA) ezekért a meccsekért -, cserébe az angolok nem nyújtanak be pályázatot a 2024-es rendezésre.

Ezzel szemben a németek inkább egyedül vinnék a boltot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A skandinávok esetében az UEFA múlt hónapban kiadott állásfoglalása jelentheti a gondot: az európai szövetség azt közölte, hogy maximum két rendező válogatottjának biztosít automatikus indulási jogot az Eb-n, akkor is, ha több ország ad be közös pályázatot.

Az esetleges további pályázóknak március 3-ig van idejük beadni a hivatalos iratokat.

Az UEFA 2018 szeptemberében dönt arról, melyik ország rendezheti a 2024-es Európa-bajnokságot.