Vágólapra másolva!
2016-ban a Manchester United generált a legnagyobb bevételt a világ futballklubjai közül, így az angolok tizenegy év után letaszították a kereseti lista éléről a Real Madridot.

A Deloitte könyvvizsgáló cég számításai szerint a Manchester Unitednek a 2015-2016-os szezonban elkönyvelt bevételei elérték a 689 millió eurót. Az angol klubnak csak a kereskedelmi bevételei 100 millió euróval gyarapodtak.

Sálat tessék, mezt vegyenek! Forrás: AFP/Oli Scarff

Ez az első alkalom a Deloitte 2003-2004-es szezon óta kiadott Football Money League nevű felmérésnek történetében, hogy

a Manchester United vezeti a listát, amit az elmúlt tizenegy szezonban kivétel nélkül a Real Madrid uralt.

A spanyol klub azonban most mindjárt két helyet csúszott vissza, mert egy hajszállal ugyan, de megelőzte örök riválisa, az elmúlt szezonban a bevételek terén sokkal nagyobb növekedést felmutató Barcelona is.

A lista első tíz helyezettje között öt Premier League-csapat található, a két spanyol gigász mellett pedig még a Bayern München, a Paris Saint-Germain és a Juventus fért oda a leggazdagabbak közé. A top tízből a legnagyobb növekedést a Bayern érte el, a bajorok majd' 25 százalékkal, 118 millió euróval toldották meg az előző idény 474 millió eurós forgalmát.

A top 20-at is a Premier League uralja, összesen nyolc csapatuk fért fel a listára, közülük az angol bajnok Leicester City - nem meglepő módon - története során első ízben, 172 millió eurót termelve a történelmi idényben.

A lista első tíz helyezettje az előző két idény bevételeivel Forrás: Deloitte/BBC

Hogy milyen elképesztő mennyiségű pénz van a labdarúgásban, azt mi sem mutatja jobban, minthogy a top 20 csapat bevételei az elmúlt idényben 12 százalékot növekedve elérték a 7,4 milliárd eurót. A tortából az említett nyolc PL-klub (MU, ManCity, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Leicester, West Ham) nem kevesebb, mint 3,2 milliárd eurót hasít ki.