Nem Cristiano Ronaldo a Real Madrid leghalálosabb fegyvere

Real Madrid vs VfL Wolfsburg FOOTBALL SQUARE FORMAT
Cristiano Ronaldo of Madrid (L) celebrates after scoring his third goal during the UEFA Champions League quarterfinal second leg soccer match between Real Madrid and VfL Wolfsburg at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, 12 April, 2016. At right his team-mate Sergio Ramos. Photo: Carmen Jaspersen/dpa
Vágólapra másolva!
A gólerős hátvéd ritka, de nagy értéke egy futballcsapatnak. A mérkőzések utolsó perceiben sorsdöntő gólokat szerző játékos egy igazi kincs. A finálék gólszerzői pedig a történelemkönyveket írják. Sergio Ramosra, a Real Madrid spanyol válogatott hátvédjere az utóbbi időben azért nehéz jelzőket találni, mert ezt a három különleges tulajdonságot egyesíti.

A "Fergie-idő" (Fergie Time) a múlté, új trend született,

a "Ramos-perc"

– gondolhatták a Real Madrid szurkolók a hétvégi, a Barcelona elleni El Clásico lefújását követően. A katalánok Luis Suárez révén vezetést szereztek és többször is a maguk javára dönthették volna el a spanyol bajnoki csúcsrangadót, de a 90. percben Luka Modric beadása után Sergio Ramos megállíthatatlanul emelkedett a magasba és fejelt Marc-André ter Stegen kapujába.

"A legkeményebb hátvéd, aki ellen valaha pályára léptem" - ezt Luis Suárez mondta Sergio Ramosról Forrás: AFP/Josep Lago

A Barcelona három pontra csökkenthette volna hátrányát a Real Madriddal szemben, de nem tette, mert Ramos befejelte a végén. Már megint. Megszakadhatott volna Zinedine Zidane 33 mérkőzés óta tartó veretlensége, de ez sem történt meg, mert Sergio Ramos újra a legfontosabb és legutolsó pillanatban volt az a játékos, akire mindig lehet számítani, ha szükség van egy gólra.

Vagy a csodára.


Ha nincs Ramos gólja, ez a vidám öltözői csapatkép sem készül el

Vitathatatlan, hogy Sergio Ramos az utolsó percekben szerzett fontos gólokra született. Na és a piros lapokra.

Októberben, az Olaszország-Spanyolország (1-1) vb-selejtezőn csak ebben a szezonban a negyedik tizenegyest hozta össze az ellenfélnek. A kritikusok nem kímélték.

„Azok, akik most kritizálnak, élvezzék ki a lehetőséget, mert én nevetek majd a végén" – fakadt ki Ramos, akit madridi karrierje során már klubrekordot jelentő 21 alkalommal állítottak ki. Az El Clásico végén megint ő nevetett a leghangosabban.

Fontos gól kell a hosszabbításban? Hívja S. Ramost bizalommal Forrás: DPPI/ Bagu Blanco

„Nem lepett meg, hogy Ramos egyenlített. Ez hozzátartozik a személyiségéhez. Az ilyen meccseken ő mindig ott van, hogy segítsen a csapaton" – nyilatkozta az El Clásico lefújását követően edzője, Zinedine Zidane, aki sokat tett azért, hogy Ramos 2015 nyarán ne legyen a Manchester United játékosa. Pedig nagyon közel állt hozzá...

A kilencvenramosodik perc

Sergio Ramos szombaton a Camp Nouban karrierje 75. gólját szerezte, a 62.-et a Real Madridban és a 47.-et a spanyol bajnokságban. Ezzel jelenleg a La Liga negyedik legeredményesebb hátvédje, de egyetlen aktív védő nem szerzett nála több gólt Spanyolországban.

A kilencvenramosodik perc - szól a Marca vasárnapi címlapja Forrás: Felhasználó

A 2010-es, spanyol aranyéremmel végződő világbajnokság után Sergio Ramos nem volt teljesen elégedett. Nyertek, meg minden, de gólt nem szerzett. És ez fájt neki. Ez is jól mutatja, hogy egy csatár szíve dobog a védő testében.

Az elkövetkezendő években azért jöttek a gólok szép sorban. De milyen gólok?

Ramos esetében nem is a találatok mennyisége az igazán lenyűgöző, hanem az, milyen nagy meccseken, milyen rendkívül fontos pillanatokban és milyen jelentőségű gólokat szerzett az elmúlt években

– írja a spanyol futball egyik legelismertebb nemzetközi szakírója, Sid Lowe friss elemzésében.

Egy elképesztő sorozat

A 2012-es Európa-bajnokság elődöntőjének tizenegyespárbajában olyan hidegvérrel panenkázott a portugál kapuba, mintha nem két hónappal előtte hibázott volna a Bayern München elleni BL-elődöntőben.

A 2013-2014-es BL-szezon elődöntőjében ismét Real Madrid-Bayern München párharcot rendeztek, a visszavágón Ramos öt perc leforgása alatt két gólt szerzett, ezzel el is döntötte a továbbjutás kérdését. Mindkettő fejes volt.

Ugyanezen a tavaszon, az Atlético Madrid elleni BL-döntőben, ki ne emlékezne, a 93. percben fejelte be azt a gólt, amely életben tartotta a szakadék szélén már csak egy lábujjal kapaszkodó Real Madridot.

A hosszabbításban 4-1-re nyert a Real, a klub 12 évnyi várakozás után ülhetett fel Európa trónjára. Ramos a döntő után sűrűn tetovált testére varratta a gól pontos időpontját:

92.48.


A 2014-es év végén a klub-világbajnokság döntőjében, a San Lorenzo ellen is fejelt egy gólt Ramos, a Real Madrid azt a finálét is megnyerte.

2016-ban a Real Madrid megint bejutott a Bajnokok Ligája fináléjába, ismét az Atlético Madrid volt az ellenfél és Sergio Ramos újból betalált. Ezúttal nem várt sokáig, Toni Kroos beadása után szerzett vezetést az első félidőben, ezzel

ő lett az első hátvéd, aki két BL-döntőben is gólt tudott szerezni.

A tizenegyespárbajban negyedik rúgóként ismét nem hibázott, a Real ezt a döntőt is megnyerte.

Pár hónappal később a Real Madrid a Sevilla ellen játszotta az európai Szuperkupa döntőjét. Na, ki egyenlített fejjel a 93. percben? Hihetetlen, de ez is Sergio Ramos volt. (A Real Madrid a hosszabbításban nyert 3-2-re.)

Ramos csak az elmúlt két évben négy döntőben (2 BL, egy klub-vb és egy európai Szuperkupa) volt eredményes és három nagyon fontos meccsen szerzett az utolsó percekben sorsdöntő gólt.

Ő az a játékos, aki szó szerint aranyat ér a Real Madridnak.

Szombaton a Barcelona otthonában a 90. percben szerzett góljával tovább írta elképesztő sorozatát. Ez nem döntő volt, de előfordulhat, hogy a májusi végelszámolásnál ez a bólintás jelenti a különbséget a bajnokcsapat és ezüstérmes között - már amennyiben a bajnokság első két helyén a Real Madrid és a Barcelona végez majd.

"Még sosem volt orgazmusom El Clásico közben, de már álltam hozzá nagyon közel" - Sergio Ramos Forrás: AFP/Pau Barrena