Több hely, több pénz: az UEFA meghajolt a klubok nyomása előtt

fbl Square Horizontal
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) and Real Madrid's Portuguese defender Pepe show the trophy from Madrid town hall's balcony on May 29, 2016 the day after winning the UEFA Champions League final foobtall match against Club Atletico de Madrid, held in Milan, Italy on May 28, 2016. / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A 2018/19-es idénytől a négy legerősebb európai labdarúgó-bajnokság négy-négy biztos helyet fog kapni a Bajnokok Ligája főtábláján - jelentette be pénteken az UEFA.

Jelenleg a három legmagasabban jegyezett liga - a spanyol, a német és az angol - három-három csapatot indíthat automatikusan a csoportkörben, a negyedik helyezett együttesek pedig selejtezőre kényszerülnek. A rangsorban negyedik bajnokságnak - ez pillanatnyilag az olasz - két főtáblás hely jár, míg a Serie A harmadik helyezettjének már selejteznie kell.

Az idei BL főtáblája: egy negyedik hellyel is meglesz a tuti Forrás: AFP/Valery Hache

További változást jelent, hogy a jövőben az Európa Liga győztese is garantált helyet kap a főtáblán (most a play off körben kapcsolódott volna be, ha a Real Madrid nem kvalifikált volna a bajnokság második helyezettjeként - így a Sevillára hagyva a BL-győztesnek járó automatikus kvótát).

Pontok és pénzek

Az UEFA újraszámolja a klub koefficienseket, vagyis azokat a mutatókat, amelyek alapján meghatározzák, hogy melyik klubnak hol kell bekapcsolódnia a selejtezőkben. A jövőben a klubok értékszáma független lesz a nemzeti szövetségek koefficiensétől.

A klubok rangsorának kiszámításakor plusz pontot jelentenek a korábbi európai kupasikerek,

súlyozottan figyelembe véve a BL- és EL-sikereket.

A jövőben egy négy pilléren nyugvó javadalmazási rendszer lesz, ami a "rajt pénzből", az adott kupaidényben elért eredmény után járó pénzből, a klub koefficiense alapján számolt összegőbl és a piaci részesedés alapján számított javadalmazásból áll.

Az egyik legfontosabb tétel: mindkét sorozatban jelentősen növelik valamennyi résztvevő díjazását. A háborgó klubok egyik legfőbb érve éppen az volt, hogy

nem lehet elég pénzt keresni

még a jól fizető BL-ben sem, az Európa Ligáról már nem is szólva.

Az UEFA versenyigazgatója, Giorgio Marchetti kifejtette, a lebonyolítás változatlan marad, azaz a selejtezőket követően a 32-es főtáblán csoportkör, majd kieséses szakasz következik. Hozzátette: a jelenlegi öttel szemben a jövőben négy kisebb ország bajnoka harcolhatja majd ki a főtáblára jutást a selejtezőből.

Giorgio Marchetti (balra) egy kicsit megkavarta Forrás: AFP/Jean-Guy Python

A helyek elosztásáról szóló részletes tervet decemberben hozzák nyilvánosságra.

A reformmal az UEFA a topklubok nyomásának enged, utóbbiak azt is kilátásba helyezték, hogy ha nem lesz változás, saját sorozatot indítanak az európai szövetségtől függetlenül. Válaszul az UEFA egyik elnökjelöltje kijelentette, ha tovább erőltetik ezt a témát, az "háborúhoz" vezethet a klubok és az európai szövetség között.