Nevetséges összegért vette meg Neymart a Barcelona

Neymar FC Barcelona HORIZONTAL
Brazilian star Neymar arrives Barcelona to complete the transfer with the Catalan club Barcelona. 21 years old footballer poses in front of the team emblem as usual for every transfer. Albert Salam / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A katalán klub 17,3 millió eurót fizetett a Santosnak három évvel ezelőtt a brazil világsztárért, aki ettől még nagyon is sokba kerül a Barcának.

Éves pénzügyi beszámolójának keretében – amiből kiderült, hogy a klub 679 millió euró bevétel mellett 29 millió euró nyereséget termelt, az adóssága pedig több mint 50 millió euróval 271 millióra csökkent – a Barcelona gazdasági alalnöke, Susana Monje elmondta, hogy valójában mennyibe is kerüt nekik Neymar.

Jól jártak vele, az nem vitás Forrás: Anadolu Agency/Albert Salamž

A Santostól 2013-ban megvett brazil világsztár áráról már számos találgatás megjelent – az 50 és 100 millió euró közötti szórás, illetve a pénzek nehezen követhető áramlása pedig a spanyol adóhatóság figyelmét is felkeltette.

Susane Monje elmondása szerint Neymarért csupán

17,3 millió eurót

fizettek ki a Santosnak, amelyik kapott még 2 millió eurót, amikor Neymar bekerült az Aranylabda-választás első három helyzettje közé.

A vége azért nem kevés

Minden további összeg a játékos fizetésére lett fordítva – ami nem kevés pénz. Az alelnök asszony elmondása szerint ugyanis Neymar éves fizetése bruttó 24,8 millió euró, aminek nagyjából a fele marad a játékosnál az adózás után. Azaz

első három évében a brazil klasszis 93,7 millió eurójába

került a klubnak – cserébe viszont hozzá segítette őket két bajnoki címhez, két Király Kupa-sikerhez, valamint egy-egy spanyol szuperkupa és Bajnokok Ligája-győzelemhez.

Az összeg pedig szinte pontosan megegyezik a Juventus által a Napolinak Gonzalo Higuaínért kifizetett 94 millió euróval, és jócskán elmarad attól a 125 milliótól, amit a Manchester United készül letenni az asztalra Paul Pogbáért.