Egy évvel megúszta a 2006-os vb-csalást

Wolfgang Niersbach
UEFA and FIFA Executive Committee member Wolfgang Niersbach of Germany gestures as he attends the opening of an extraordinary congress on the eve of a FIFA presidential election on February 25, 2016 in Zurich. Europe's Gianni Infantino and Asian football leader Sheikh Salman bin Ebrahim al Khalifa led the five man battle for votes ahead of crisis-stricken FIFA's landmark vote for a new president. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A FIFA etikai bizottsága egy évre eltiltotta minden sportággal kapcsolatos tevékenységtől Wolfgang Niersbachot, a szervezet vezető testületének német tagját. A bizottság megállapítása szerint a sportvezető tudott róla, hogy a 2006-os vb-helysízn kijelölése körül visszaélések voltak, de erről nem szólt senkinek.

A 65 éves sportvezetőt azért büntették meg, mert - a vizsgálat megállapítása szerint - a 2006-os németországi világbajnokság helyszínkijelölési folyamata során tudott bizonyos szabálytalanságokról, de nem jelentette azokat. A mostani eljárás során a nyomozati testület kétéves felfüggesztést terjesztett elő, de az etikai bizottság bírói kamarája végül egy esztendőre tiltotta el.

Nem mutatott rá időben a problémákra Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Niersbach a német szövetséget (DFB) és a FIFA-t is érintő korrupciós botrány miatt tavaly novemberben lemondott a DFB elnöki posztjáról, de az európai szövetségben (UEFA) és a FIFA-ban megtartotta funkcióit, utóbbiban a vezetőtestület tagja.

Nem tudott róla

A FIFA hétfői közleménye leszögezi, hogy Niersbach - aki a németországi világbajnokság szervezőbizottságának alelnökeként dolgozott - nem volt részese a vesztegetésnek, de tudomása volt róla és nem értesítette időben az etikai bizottságot.

A vesztegetési ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy

a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna helyszínének 2000-es kijelölése előtt,

a 24 tagú végrehajtó testületből négy ázsiai tag pénzt kapott tőlük. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus - az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója - segítségével "feketekasszát" hoztak létre, és a cégvezető kölcsönözte a pénzt.

Vagy mégis?

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Niersbach, a DFB akkori alelnöke is

tudott a megvesztegetésről,

a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította, alaptalannak nevezte a Spiegel által írtakat, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a svájci szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat.