Ők hárman indulnak az UEFA elnöki székéért

UEFA President Michel Platini gives a press conference prior to the 65th FIFA Congress on May 28, 2015 in Zurich. Michel Platini confronted FIFA leader Sepp Blatter at an emergency meeting of football chiefs and said he called on him to stand down because of corruption scandals engulfing world football. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy a holland Michael van Praag, a spanyol Angel María Villar és a szlovén Aleksandar Ceferin száll versenybe az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöki posztjáért. A választást az UEFA athéni kongresszusán, szeptember 14-én tartják.

Michel Platini korábbi elnök május 9-én mondott le tisztségéről, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mentette fel, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) szabott ki rá.

Platini helyét veszi át valamelyikőjük Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A francia sportvezető a szóbeli lemondása után közölte, hogy döntését Athénban hivatalossá fogja tenni. Felfüggesztése óta ideiglenesen Villar vezeti az UEFA-t, a franciaországi Európa-bajnokság döntője után ő adta át a serleget a győztes portugál válogatottnak.

Platinit azért tiltotta el a nemzetközi szövetség, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, és késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.