Súlyosan megbüntettek négy román fociklubot

Romanian Football Cup Final: FC Dinamo Bucharest v FC CFR 1907 Cluj-Napoca bucharest bucuresti catalin soare cfr cluj cluj napoca dinamo FOOTBALL MAN national arena News Human Interest May 17 2016 17th May 2016 Football Cup Final SQUARE FORMAT
Lopes Tiago Oliveira #22 of CFR Cluj-Napoca during Romanian Football Cup Final between FC Dinamo Bucharest and FC CFR 1907 Cluj-Napoca, at National Arena Stadium in Bucharest, Romania ROU, on May 17, 2016. (Photo by Catalin Soare/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Román Labdarúgó Szövetség pontlevonással sújtotta a CFR Cluj, az ASA Targu Mures, a Petrolul Ploiesti és a Rapid Bucuresti csapatát pénzügyi szabálytalanságok miatt.

A román szövetség (FRF) szerdai közleménye szerint a négy megbüntetett klub pénzügyi szabálytalanságok miatt nem tett eleget bizonyos licencfeltételeknek. A Román Kupa-győztes CFR Cluj a következő szezont mínusz kilenc ponttal kezdi, az előző idényt a hatodik helyen záró ASA Targu Mures és a sereghajtó, az élvonalból már biztosan kieső Petrolul Ploiesti együttesétől pedig egyaránt hat pontot vonnak le.

Nincs pénz Európára

A kolozsvári és a marosvásárhelyi együttes hiába kvalifikált az Európa Liga selejtezőjébe, rossz anyagi helyzete miatt nem léphet ki a nemzetközi porondra. A másodosztályból visszajutó Rapid Bucuresti együttesét szintén megbüntették: a fővárosiak is mínusz hat ponttal kezdik a következő szezont. A CFR és a Rapid már jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A CFR tavaly még megúszta a büntetést Forrás: NurPhoto/Catalin Soare/NurPhoto/Catalin Soare

A 2008 és 2012 között három bajnoki címet nyerő CFR Cluj csapatától tavaly 24 pontot levontak, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül megsemmisítette a büntetést.

Több román labdarúgóklub infrastrukturális gondokkal küszködik, és nehezen tud megfelelni az európai szövetség (UEFA) pénzügyi feltételeinek.