Üdvrivalgás fogadta Koszovó UEFA-tagságát

koszovó pristina
A protester waves Albanian national flag in front of a Kosovo Police cordon during clashes in Pristina on January 24, 2015. Clashes with police broke out following a demonstration by several thousand people demanding that the government dismiss one of its three Serb ministers, accusing him of insulting the ethnic Albanian majority. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség budapesti kongresszusának legfontosabb kérdése Koszovó tagfelvétele volt, amelyet kedden megszavaztak a küldöttek.

Koszovó felvételét 28-an támogatták, 24-en ellenezték két érvénytelen szavazat mellett, így az UEFA tagországainak száma 55-re nőtt. A felvétel kapcsán több jogi kérdés is felvetődött, elsősorban annak a paragrafusnak az értelmezésével kapcsolatban, amely szerint

az UEFA-tagsághoz az ENSZ által elismert államnak kell lenni.

Koszovó vitatott jogállású terület a Balkán-félszigeten. A koszovói albán többség 2008 februárjában kiáltotta ki az ország függetlenségét, amelyet Szerbia és az ENSZ nem ismert el.

Az eredmény bejelentésekor a sajtószobában gólörömhöz hasonlítható ünneplés kezdődött, többen Koszovó zászlaját is kifeszítették. Koszovó válogatottjának 2014-től csak barátságos mérkőzések lejátszását engedélyezték. Az UEFA-tagfelvétel után a csapat elvileg indulhat a 2018-as vb-selejtezőben, akármit csinálnak is a szerbek.

Koszovót korábban az Európai Kézilabda Szövetség is elismerte.

Albán zászlót lobogtat Koszovóban egy tüntető Forrás: AFP/Armend Nimani

A kongresszus, amelyen mind az 54 tagország képviselője megjelent, arról is döntött, hogy ki legyen a végrehajtó bizottság első női tagja. A francia Florence Hardouin 33 voksot kapott, míg ellenfele, a norvég Karen Espelund a 21-et. A francia sportvezető megbízatása három évre szól.