Vágólapra másolva!
Bogdán Ádám, a Liverpool kapusa tudja, hogy nehéz helyzetbe került a hibái után, de nem gondolja, hogy rosszabb kapus lett. Ha most kapna lehetőséget, könnyebb dolga lenne, de mivel a lelátóról nehéz ezt megmutatni, Anglián belül menne kölcsönbe. Mindenképp ott szeretne lenni az Eb-n, és erről egyeztetett Bernd Storckkal is. Liverpoolban beszélgettünk a válogatott kapussal.

Bogdán Ádám 2007-ben került az angol bajnokságba, ahol a Bolton Wanderers kapusaként összesen 107 meccsen lépett pályára a Premier League-ben és a Championshipben, az angol másodosztályban. Felvette az angol foci ritmusát, és teljesítményével az olyan nagy klubok figyelmét is felhívta magára, mint a Liverpool, amely ellen szenzációsan védett az FA-kupában.

Hősből bűnbak

Az Anfield Roadon Simon Mignolet mögött második számú kapusnak számított, lehetőséget kapott bajnoki meccsen, és a kupasorozatokban is. Eleinte jól ment neki a védés, olyannyira, hogy a Liverpool most nem kis részben azért készülhet a Manchester City elleni Ligakupa-döntőre, mert Bogdán a Carlisle United elleni tizenegyespárharcban három büntetőt is megfogott. Az angol lapok akkor hősnek nevezték.

Bogdán Ádám pályafutása sokáig remekül alakult Angliában Forrás: AFP/Mohd Rasfan


Később azonban kétszer is hibázott a csapat kapujában, a Watford elleni bajnokin és az Exeter elleni FA-kupa-meccsen is benne volt egy gólban, emiatt elvesztette Jürgen Klopp vezetőedző bizalmát. A klub visszarendelte kölcsönből Danny Wardot, a csapat addigi harmadik számú kapusát, aki átvette Bogdán pozícióját. A magyar kapus jelenleg a tartalékcsapatban véd, és keresi a lehetőséget, hogy Anglián belül kölcsönadják, hogy újra bizonyíthasson.

Bogdán Ádámmal Liverpoolban, a csapat edzőközpontjában beszélgettünk.

Hogy élted meg a zuhanást onnan, hogy a három kivédett tizenegyesed után Ginger Buffonnak neveztek, az Exeter elleni hibáig?

Az én helyzetemben minimális lehetőséget kaphat az ember egy olyan klubnál, mint a Liverpool, ebből kell a maximumot kihozni. Huszonöt Premier League-meccsem van,

talán ez a legfontosabb, amire támaszkodhatok. A Liverpoolnál is jól alakultak a dolgok, a Carlisle ellen három tizenegyest sikerült fognom, a Bournemouth ellen nem kaptam gólt, óriási élmény volt a Southampton 6-1-es kiütése is. Aztán jöttek a hibák. Ezekért természetesen vállalom a felelősséget. Felvetnek bizonyos kérdéseket, de ezeket tisztáztam magammal. Szerintem nem lettem sem jobb, sem rosszabb kapus, és most is ugyanaz a célom: szeretnék védeni a Premier League-ben, szeretnék védeni a Liverpoolban.

Bogdán Ádámmal a csapat melwoodi edzőközpontjában beszélgetett az Origo Forrás: Origo/Hegedűs Henrik


Hogyan emlékszel vissza a gólokra, amelyeknél hibáztál?

A Watford ellen lehettem volna agresszívebb, nyilván hibás vagyok, még ha a kezemből rúgták is ki végül a labdát. Pedig előtte nem voltak gondjaim a beadásokkal, nem féltem, úgy éreztem, jó döntéseket hozok ezekben a szituációkban, mégis így alakult. Ugyanebben az időszakban De Geának vagy Courtois-nak is volt hasonló hibája, de ők végül megúszták, ez van. Nem akarok magyarázkodni, mindegy, hogy máshol ki és mit csinál, nekem itt kell bizonyítani. Az, hogy ezt a helyzetet és a megnövekedett nyomást hogyan kezelem,

Mivel Mignolet az első számú kapus, legközelebb a Stoke elleni Ligakupa-meccs merülhetett volna fel a nevem, de azon már nem én védtem a Ligakupában. Bevallom, ez kicsit rosszulesett, és aztán így kanyarodtunk rá a pénteki FA-kupa-meccsre az Exeter ellen.

Mi történt annál az ominózus szögletnél?

Már a bemelegítésnél feltűnt, hogy az egy pici stadion, a megszokottnál jóval alacsonyabban vannak a lámpák a lelátó tetején. Ezért volt a levegőben egy sáv, ahol egy pillanatra elvesztek a labdák a fényben. Emellett a szögletnél ott volt előttem az ellenfél csatára, próbált megzavarni. Ilyenkor mindig kérdés, hogy mit csinálj: lökdösődj, és tedd szabaddá magad, vagy csak a labdára koncentrálj? Aztán jött a beadás, a labda egy pillanatra eltűnt a fényben, eközben a csatár egy tizedmásodpercre lefogta a kezem, amitől kontrollálatlan lett a mozgásom, és ennyi, ez a két dolog már elég volt.

El lehetett volna kerülni?

Utólag azt mondom, a labda elrúgása előtt ki kellett volna jönnöm a kapuból pár métert, és úgy visszalépni, hogy szabaddá tegyem magamat, mire elrúgják a labdát, de az sem lett volna egyszerű feladat.

Más lett azóta a Liverpool védekezése

Bogdánt nyilván nem lehet felmenteni az elkövetett hibái miatt, de a csapat védekezésének is lehetett bennük némi szerepe. Az utóbbi hetekben végrehajtott változtatás legalábbis erre utal: míg korábban az ellenfél pontrúgásainál senki sem védte a Liverpool kapusát, egy ideje külön testőrt kap az ötösön belül.
Mutatunk erre néhány látványos példát, nézze meg őket itt!

A csapat hogy reagált a dologra, kaptál kritikákat, vagy inkább előjött a híres YNWA-szellemiség?

Ez mindig körbeveszi a csapatot, mindennap érezni lehet itt Melwoodban, az edzőközpontban. Nagyon családias, összetartó a klub.

Nagyon erős a csapatszellem, még ha akadnak is klikkek, vagy inkább úgy mondanám, még szorosabb csoportok, mint például a dél-amerikaiak, a francia-belga vonal és az angolok.

Jürgen Klopp vezetőedzővel megbeszélted a dolgot?

Nem, egy szó sem esett róla, ő nem beszélt velem a meccs után, viszont a kapusedzővel, John Achterberggel átbeszéltem a dolgokat. Később is ő hívott, amikor a klub úgy döntött, visszahívja kölcsönből Daniel Wardot. Ez azért jelzésértékű volt, az Arsenal elleni meccset már a lelátóról néztem. Onnan pedig nem könnyű bizonyítani.

Jürgen Klopp (j) a Bogdánt a klubhoz csábító Brendan Rodgerst váltotta a Liverpool kispadján Forrás: AFP


Hogyan látod a jövőd, megingott a hited a képességeidben, vagy leszel te még a Liverpool kapusa?

Haladjunk csak szép sorban. Először is védenem kell, és ennek a feltételei itt nem adottak. Az első csapat kapujától messzire kerültem, nincs értelme hazudni magamnak. Ráadásul egyre

közeleg az Európa-bajnokság, mindenképp szeretnék ott lenni,

ehhez pedig nyilván jól jönne, ha játszanék. nem is enged el Kloppnem kerültem be

Bernd Storck szövetségi kapitánnyal beszéltetek a helyzetedről, keresett téged?

Én kerestem, ismertettem vele a helyzetemet a napokban, és tudattam vele, törekszem a kölcsönadásra, hogy játékban legyek, de jelenleg a tartalékcsapat meccsein van lehetőségem védeni. Nem volt boldog, hiszen nem örömhírekről számoltam be, de biztosított róla, hogy nem mond le rólam, továbbra is követi a pályafutásom, és drukkol, hogy sikerüljön kölcsönben bizonyítanom.

Bernd Storck és Bogdán Ádám átbeszélte a kapus helyzetét Fotó: Szabó Gábor - Origo


És a többiekkel, a kapustársakkal?

A kapusoké általában összetartó közeg. Megyeri Balázzsal és Király Gáborral vagy a Hull Cityben védő Bukrán Erikkel, például, rendszeresen szoktam beszélni, tudjuk, hogy mi történik a másikkal. Hegedűs Lajossal napi kapcsolatban vagyok, és Kemenes Szabolccsal is gyakran beszélek.

Hogy élted meg a válogatott kijutását az Eb-re?

Óriási élmény volt, különösen, hogy első körben az utolsó percekben buktunk el a török-izlandi meccs miatt. Nem volt egyszerű feldolgozni, hogy pótselejtezőre kényszerültünk, de fantasztikus érzés volt átélni, mennyire akarta az a csapat a sikert Norvégia ellen.

egységesek voltunk, rettentően akartuk a sikert, talán emiatt is alakult úgy, hogy minden apróság nekünk kedvezett. Vagy az, hogy Bernd Storck jó szemmel nyúlt a játékosokhoz, és ők is tudtak bizonyítani, elsősorban Kleinheisler.

Az Európa-bajnokságon szerinted ki áll majd a kapunkban?

Addig még sok idő van, rengeteg minden történhet. Az biztos, hogy Király Gábornak oroszlánrésze van a sikerben, jól irányította a védelmet, jól szállt be a játékba, és sorsdöntő ziccert fogott Norvégiában, így biztosan előnnyel indul a többiekkel szemben. De hogy ki áll majd a kapuban Franciaországban, azt szerintem csak a felkészülés és az edzőmeccsek döntik majd el.

Király Gábor (j) és Bogdán Ádám jó viszonyban vannak, tartják a kapcsolatot egymással Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Most már ismerjük a sorsolást is, mire lehet képes a válogatott?

Kemény csoportba kerültünk, igaz, könnyű ellenfeleket nem is várhattunk volna. A portugálok mindig az elit közelében futballoznak, Cristiano Ronaldo pedig egyike a világ három legjobb játékosának. Lars Lagerbäck már a svédeknél is bizonyította, hogy remek szakember, rendkívüli tapasztalata pedig Izlandnak is sokat segíthet. Az izlandi válogatott jó játékosokból áll, és nagyon egységes, mint mi.

David Alaba, az osztrák válogatott húzóembere Forrás: AFP


Az osztrákoknál sok a tehetség, a németekhez hasonlóan egyre inkább multikulturális csapat épült olyan fiatalokból, mint például a Ligakupa-elődöntőn a Liverpool ellen is gólt szerző Marko Arnautovic (Stoke City) vagy a világklasszis David Alaba (Bayern München). Nekünk elsősorban magunkra kell figyelnünk. A hit és a koncentráció a legfontosabb, ha ez adott, akkor lehet keresnivalónk. Ez a csapat először jár Eb-n,

Egy alapos felkészülés után élveznünk kell a tornát, magabiztosan védekezni, és törekedni arra, hogy támadásban jó százalékkal használjuk ki a lehetőségeinket, mert várhatóan nem futószalagon érkeznek majd.