Fű is alig nő Európa topklubjai mellett

Lionel Messi (Barcelona) Zlatan Ibrahimovic (PSG), foci)
SPAIN, Barcelona : Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (L) and Paris Saint-Germain's Swedish forward Zlatan Ibrahimovic embrace eachother before the UEFA Champions League quarter-finals second leg football match FC Barcelona vs Paris Saint-Germain at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 21, 2015. AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA
Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai fociklubok akkora fölényben vannak a többiekhez képest a bevételek terén, hogy mindenki másnak csak aprópénz jut. A Bayern megveszi kilóra a Bundesligát, a Real-Barca páros mellett pénzsivatag a spanyol bajnokság, a PSG zsebre teszi egész Franciaországot.

A bevételek eloszlását nézve döbbenetes mértékben polarizálódott az európai klubfutball – ez eddig sem volt titok, de a KPMG nemzetközi tanácsadócég frissen publikált összeállításából az is kiderül, hogy pontosan mennyire.

Az UEFA adatai szerint az 54 európai bajnokságban játszó 696 élvonalbeli európai klub bevételei a 2013-14-es szezonban elérték a 15,9 milliárd eurót (5000 milliárd forint),

ez 36 százalékos növekedés az öt évvel korábbi adathoz képest.

Az 5,3 milliárd eurónyi (1600 milliárd forint) kereskedelmi és szponzorbevétel 45 százalékkal nőtt, a jogdíjbevétel szintén - ez a két bevételfajta gyarapodott a leggyorsabban, szemben, például, a jegyeladásból befolyó összeggel.

a Real-Barca páros mellett pénzsivatag a spanyol bajnokság Forrás: AFP

Az 54 bajnokság kevesebb mint tíz százalékát kitevő öt topligában - angol, francia, német, olasz, spanyol - koncentrálódik a teljes kereskedelmi és szponzorációs bevétel kétharmada. Csak a Premier League és a Bundesliga klubjai 40 százalékot tesznek zsebre.

Az öt nagy ligán belül is hatalmasak a különbségek.

A Manchester United, a Bayern München, a Paris SG, a Real Madrid és a Barcelona ugyanis együttesen az ilyen típusú bevételek 24 százalékát söpri be.

Angliában az öt legnagyobb klubé - Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool, Arsenal - a pénz 50 százaléka.

A MU egymaga elviszi a teljes ligabevétel több mint egyötödét,

226 millió eurót. Nem csoda: a legutóbbi, a General Motorsszal kötött mezszponzori szerződése évi 67 millió eurós bevételt garantál.

Ibrahimovic PSG-je zsebre teszi egész Franciaországot Forrás: AFP/Quique Garcia

A Bayern öt év leforgása alatt 83 százalékkal növelte a kereskedelmi bevételeit, így a hazai dominanciája még erőteljesebb, mint a Manchesteré: az összes ilyen bevétel egyharmada a bajor klubhoz folyik be.

A PSG és a francia bajnokság esetében ez az arány több mint 50 százalék.

A spanyol bajnokság többi résztvevőjét pedig együtt nyomja el a Barcelona és a Real Madrid: a két rivális együttesen a kereskedelmi bevételek 90 százalékát fölözi le.