Vágólapra másolva!
Bár még nem hivatalos, az angol sajtó szerint szinte biztosan Jürgen Klopp veszi át a Liverpooltól kirúgott Brendan Rodgers helyét. Ő pedig pont azt hozná magával, amire a klubnak szüksége van: szenvedélyt, fanatizmust és kiélezett versenyhelyzetet. A váltás akár kedvezhet Bogdán Ádámnak is.

Úgy tűnik, Brendan Rodgers vezetőedző utódja a Liverpoolnál Jürgen Klopp, a borostás őrült lesz. Az angol lapok úgy tudják, a klub még a héten bemutatja a német edzőt, akivel akár Bogdán Ádám is jól járhat.

"Mindig drukkolni fogok a Liverpoolnak, és alig várom, hogy visszatérjenek a régi idők. A játékosok és a szurkolók is a legjobbat érdemlik" – írta Twitteren a csapat korábbi kapusa, Pepe Reina, ezzel indirekt módon azt is állítva, hogy nem Rodgers volt a legmegfelelőbb ember a csapat élére.

Ezt a véleményét sokan osztják. A Liverpool jelenlegi játékosai közül Mamadou Sakho szólalt meg elsőként az északír szakember kirúgása óta. A francia védő a francia L'Equipe-nek nyilatkozva azt érzékeltette, hogy egyre frusztráltabbá vált Rodgers keze alatt.

A játéklehetőséghez jutó Mamadou Sakhót (j) többször is úgy kellett visszafogni az Everton ellen Forrás: AP/Jon Super


"Nehezen kezeltem, amikor látszólag minden ok nélkül kimaradtam a csapatból. Ilyenkor olyan voltam, mint egy ketrecbe zárt oroszlán, aki enni sem kap" – mondta Sakho. Emellett arra is utalt, hogy el tudott volna képzelni egy kicsivel több tüzet a menedzserben.

Mintha nem a régi volnál

Hogy nagyon hiányzott a tűz a csapatból, azt egy ideje mások is látni vélték, holott Rodgers másfél éve még nagyon tudta motiválni a csapatát. Phil McNulty, a BBC vezető szakírója például azt mondta: „Az idei szezonban már úgy éreztem, hiányzik a szikra abból a fiatalemberből, aki 2012 nyarán besétált az Anfieldre.

Rodgers fáradtnak és elgyötörtnek tűnt az utóbbi időszakban."

Alan Shearer alaposan lehúzta Rodgers munkáját Forrás: BBC


A televíziós szakértőként dolgozó egykori nagyszerű csatár, Alan Shearer ennél is továbbment, szakmailag is kérdőre vonta a távozó edzőt. "Őszintén szólva, nem látom a fejlődést a Liverpoolnál, sőt lassan az identitását, is elveszíti a klub. Nem tudnám megmondani, most kik a legjobb játékosai, milyen stílusban és milyen rendszerben futballoznak."

Sokat költött, keveset mutatott

A korábbi angol válogatott Ian Wright szerint Brendan Rodgers "túlságosan sokak pepecselt a klubnál, nem tudta kialakítani a stílusát, folyton változtatott a csapaton, miközben rengeteg pénzt szórt el az átigazolási piacon."

Mit hozhat ehhez képest Jürgen Klopp?

Meglehet, Klopp mókás fickónak van elkönyvelve Németországban, de ez csak addig igaz, amíg nem munkáról van szó. "Nem ismer tréfát, kőkemény és fanatikus.

és tapasztalatom szerint pont erre van szükségük" – mondta róla a BBC-nek Colin Bell, aki 2001 és 2005 között dolgozott vele a Mainzban.

Jürgen Kloppnál nincs apelláta Forrás: AFP


A Bayern München és a német válogatott korábbi középpályása, Stefan Effenberg kimondottan jóban van Klopp-pal.

Nemrég elmondta nekem, hogy feltöltődött, kész átvenni egy olyan csapatot, amit a csúcsra vezethet. Olyan klubnál szeretne dolgozni, amit a saját elképzelései szerint formálhat át, építeni, újítani akar" – mondta Effenberg a berlini Aspire4Sport konferencián.

Klopp fanatizmusát a játékosai gyakran a bőrükön érzik:

Ha összegezzük a Klopphoz közel állók véleményét, akkor az a feltevés rajzolódik ki belőle, hogy a német nem fél majd felforgatni a Liverpool játékát,

motivált csapatot szeretne, amelyben minden poszton kiélezett a versenyhelyzet, nincsenek bérelt helyek.

Márpedig az egyértelmű, hogy már Rodgers sem volt teljesen elégedett Mignolet teljesítményével, ezért is igazolta le nyáron Bogdánt.

Egyelőre a háttérbe szorul Bogdán, de ez könnyen megváltozhat Forrás: Origo


Ebben a szituációban Bogdán Ádám az, akinek semmilyen vesztenivalója sincs, ráadásul már idén is bizonyította, hogy ha lehetőséget kap, akkor képes az átlag feletti, bravúros teljesítményre. Ezzel akár maga mellé állíthatja Kloppot is.

Ugyanakkor nehéz megjósolni, mit fog lépni az edző, hiszen pályafutása során eddig nem volt a liverpoolihoz hasonló helyzetben: új ország, új bajnokság, míg a német közeget már játékosként megismerte. Ahhoz sincs hozzászokva, hogy a szezon közben vegyen át egy csapatot; a Dortmundnál a kezdetektől szabad kezett kapott, maga építhette fel a keretet, és ott ki is tartott választottjai mellett: Roman Weidenfeller például nem tudott annyi potyát és annyi bunkóságot bemutatni, hogy ne ő maradjon a kezdő kapusa.

A szurkolók is őt akarják

A szurkolók 67 százaléka a német edzőt szeretné a Liverpool élére Forrás: skysports.co.uk


Mindennek a tetejébe Klopp máris maga mögött érezheti a legendás liverpooli szurkolótábort. A Sky Sports felméréséből kiderül, hogy a drukkerek egyértelműen őt akarják, ez a fajta támogatottság pedig elég lehet hozzá, hogy szabadon megvalósíthassa reformjait.

A BBC egy korábbi riportfilmjében egy szurkoló még könyörögni is hajlandó volt a trénernek:

This Liverpool FC fan begged Jurgen Klopp to come to the Premier League in 2013. Could his wish be about to come true? http://trib.al/YpSKRuE

Posted by Match of the Day on 2015. október 6.