Visszavonul a brazil, aki egy bajnokin hét gólt szerzett

Afonso Alves, Heerenveen, foci
NETHERLANDS, Heerenveen : SC Heerenveen's Afonso Alves (R) duels with PSV goalkeeper Gomes during their Dutch Premier League football match Heerenveen, 03 November 2007. AFP PHOTO / ANP / VINCENT JANNINK
Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását a brazilok egykori Copa América-győztes, holland gólkirálya, Afonso Alves, aki a Heerenveen színeiben 2007 októberében egy bajnokin hét gólt is szerzett.

Afonso Alves 2001-ben az Atlético Mineiróban kezdte profi pályafutását, de a hazai bajnokságban mindössze hat mérkőzés jutott neki. 2002-ben a svéd Örgryte szerződtette, miután 39 meccsen 28 gólt szerzett, leigazolta a Malmö, majd két évvel később a Heerenveen.

A holland klub színeiben 39 bajnokin 45 gólig jutott, első szezonjában 34 találattal gólkirályi címet nyert, ő lett Romário és Ronaldo mögött a harmadik brazil, aki Hollandiában ilyen magaslatig jutott.

2007. október 7-én is klubcsúcsot ért el, amikor a Heracles Almelo elleni 9-0-s bajnokin hétszer talált az ellenfelek kapujába.

Miután edzésre nem szeretett járni, a Heerenveen vezetői kaptak az alkalmon, és 2008 januárjában 20 millió euróért eladták az angol Middlesbrough-nak. Ott már csupán 10 gólig jutott, onnan egyenes út vezetett a Közel-Keletre, ahol három katari klubban már csupán levezetett.

Afonso Alves (j.) nagy király volt a Heerenveen csapatában Forrás: AFP/Vincent Jannink

Afonso Alves a brazil válogatottban nyolc mérkőzésen léphetett pályára, 2007-ben tagja volt a Copa América-győztes együttesnek is.