Vágólapra másolva!
Egy futballcsapat, amely 1986 óta nem jutott ki sem világbajnokságra, sem Eb-re. Ismerős helyzet, ugye? Ezúttal azonban nem a magyar válogatottról van szó, hanem az északírről, amely ugyanolyan régóta hajt, hogy kijusson egy nagy tornára, mint mi, és most éppen ellenünk próbálja meg ezt kivívni.

"Megvan a motiváció a csapat számára, mivel az országnak szüksége van az Eb-re. Ilyen egyszerű az egész" - mondta Michael O'Neill, az északírek szövetségi kapitánya.

Az északír válogatott a magyarhoz hasonlóan 1986-ban jutott ki utoljára nagy világversenyre, akkor még olyan játékosok voltak a keretben, mint a nemzeti csapatban 22 éven keresztül védő Pat Jennings, vagy a vb-rekorder Norman Whiteside, aki 17 éves és 41 napos volt, amikor 1982-ben debütált a spanyolországi világbajnokságon.

Minket is, a görögöket is megverték

"Ha sikerül fenntartani a formánkat és bebiztosítani az Eb-részvételt, akkor azt hiszem, az első alkalommal fordulna elő, hogy egy csapat az ötödik kalapból érkezve kijusson, ami megmutatja, hogy ez a csapat milyen utat járt be" - folytatta O'Neill.

Eddig jócskán várakozáson felül az északír csapat Forrás: AFP

Az északíreket a csoport sorsolásakor a románok, a görögök, a magyarok és a finnek is megelőzték a rangsorban, de a pályán ezen sikerült változtatniuk, nyertek Budapesten, majd Görögországban is, és közben Feröert és a finneket is elkapták, legutóbb pedig hazai pályán ikszeltek a románokkal. Így hat kör után 14 pontjukkal a második helyen állnak az északírek, akik pénteken Feröer vendégei lesznek, hétfőn pedig minket fogadnak a Windsor Parkban.

Tudják kezelni a helyzetet

"A csapaton belül van egy keménymag, amely tisztában van azzal, hogy olyan eredményt érhet el a mostani selejtezősorozatban, amivel a válogatottbeli pályafutásokat sokáig emlékezetessé tehetik. Ezt a lehetőséget éppen ők teremtették meg maguknak azokkal az eredményekkel, amiket elértek, ezért nem is félek attól, hogy mentálisan nem képesek kezelni a helyzetet a hátralévő meccsek előtt. Steven Davis, Aaron Hughes, Chris Baird - csak három név, akik régóta szolgálják a válogatottunkat, az ő jutalmuk lenne, ha ott lennénk az Eb-n" - dicsérte játékosait O'Neill.