Vágólapra másolva!
Egy volt nigériai futballista a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hatodik elnökjelöltje. Még van hat hónap a választásig.

A nigériai Segun Odegbami bejelentette, versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért.

Új vezetői generációra van szükség ahhoz, hogy ezen túllépjen, hogy helyreálljon egy nemes sportág és egy megbecsült nemzetközi szervezet méltósága" – indokolta elhatározását az új jelölt.

Segun Odegbami Forrás: Citypeople.com.ng

A 63 éves Odegbami neve nem teljesen ismeretlen, játékosként tagja volt ugyanis a Nigéria első kontinensbajnoki címét 1980-ban megszerző válogatottnak.

Alighanem Platinit kell legyőznie

Eddig a világbajnoki bronzérmes brazil Zico, az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, a dél-koreai Csung Mong Jun, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy szívesen lenne a nemzetközi szövetség elnöke. Közülük Platini tűnik a legesélyesebbnek.

Blatter és Platini nincs már ilyen jóban Forrás: AFP/Michael Buholzer


Az új elnököt február 26-án választják meg. A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Blatter lemondásának előzménye, hogy a május végi kongresszus előtt egy nappal

hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.