Sehol sem szórják úgy a pénzt, mint Manchesterben

Rio Ferdinand, Manchester United, foci
RUSSIAN FEDERATION, Moscow : (FILES) A picture taken on May 21, 2008 shows Manchester United's English defender Rio Ferdinand (C) holding up the trophy after beating Chelsea in the final of the Champions League football match at the Luzhniki stadium in Moscow. Former England captain Rio Ferdinand, at one stage the world's most expensive defender, announced his retirement from football on May 30, 2015. The 36-year-old former Manchester United stalwart, whose wife Rebecca Ellison died on May 1 following a battle with breast cancer, spent last season at QPR. AFP PHOTO / Adrian Dennis
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a 154 millió fontot elköltő Manchester City nem nyugodott bele, hogy a Chelsea legutóbb megnyerte az angol bajnokságot. Közben a ManUnitednél befejeződik a Ferguson-féle aranycsapat végleges leépítése, az Arsenal pedig csak áll bambán. A Barca lendületet veszíthet a FIFA-büntetés miatt, a Realnál egy nagy blama volt a legérdekesebb fejlemény. A Bundesligában a Wolfsburg gazdag lett De Bruyne eladásából, a Bayern okosan igazolt, az olasz vesztes a Napoli. Mit műveltek a nagyok a nyári átigazolási szezonban?

Spanyolország

Az átigazolási időszak talán legnagyobb vesztese David de Gea és a Real Madrid: a kapus egy adminisztrációs baki miatt nem tudott a 2014-es BL-győzteshez igazolni. A Real azért így is elköltött 65 millió fontot, és – a kölcsönből visszatérőket is figyelembe véve – nyolc játékost szerzett. Az újak közül a legjelentősebb Mateo Kovacic (26 millió font), Danilo (23 millió) és Casemiro (5,5 millió), de közülük csak az FC Portótól érkezett Danilo számíthat arra, hogy rögtön bekerül a kezdőbe.

A La Ligában ennek ellenére nagy volt a jövés-menés,

még úgy is, hogy a Real Madrid és a Barcelona elég passzív volt. Igaz, utóbbi nem is lehetett túl aktív, a FIFA eltiltása miatt ugyanis januárig nem igazolhat, pontosabban nem regisztrálhat új focistát.

Két majdani érkező mégis lesz a Nou Campban, Arda Turan és Aleix Vidal egyaránt csak 2016-ban lesz bevethető a Barcelonában.

Madridban menő dolog lenne Casillas kesztyűjében védeni, ám De Geának egyelőre le kell mondania erről Forrás: AFP/Paul Ellis


A török középpályás attól az Atlético Madridtól érkezik, amely az utóbbi négy évben bajnoki címet, EL-t és spanyol kupát is nyert, és egy BL-ezüstöt is szerzett. Turannal sokat erősödhet a Barca, a 34 millió eurós, kiváló rúgótechnikájú játékossal még eredményesebb lehet a katalánok kontrákra épülő támadójátéka. A Sevillától 18 millió euróért megszerzett Aleix Vidal a jobb oldali védő posztjáért harcol majd Dani Alvesszel, de ha kell, előrébb is bevethető.

Összességében azonban

biztos, hogy ősszel gyengébb lesz a Barca,

mint az előző szezonban, és egy esetleges döcögősebb kezdet rányomhatja a bélyegét az egész idényre. Két népszerű futballista távozott a Camp Nouból, az előző idényben már kevesebbet játszó Xavi és a villámgyors szélső, Pedro.

A harmadik és a negyedik költekezett

A spanyol klubok így is rekordot döntöttek, összesen 410 millió fontot költöttek játékosokra, miközben 295 milliónyi bevételt könyvelhettek el az eladásaikból. A Transfermarkt.de adatai szerint a két legaktívabb a Valencia és az Atlético Madrid volt, előbbi 99,4, utóbbi 97,65 millió fontért vásárolt be. A két spanyol csapat ezzel - az éllovas Manchester City mögött - a második, illetve a harmadik legtöbb pénzt elköltő európai csapat volt a nyáron.

A Portótól megszerzett Jackson Martinezzel igencsak jól járhat az Atlético Forrás: AFP/Cris Bouroncle


A Sevilla a Carlos Bacca és a Aleix Vidal értékesítéséből befolyt összeget verte el tíz játékosra, köztük olyanokra, mint Steven N’Zonzi, Adil Rami, Gaël Kakuta, Ciro Immobile vagy Fernando Llorente. A Guardian szerint

összesen 21,6 milliót költöttek, de 17 milliós profittal zártak a sevillaiak.

Az Atlético végül úgy tudott a második legnagyobb vásárló lenni, hogy a kiadásai csak 3,6 millió fonttal haladták meg a bevételeit. Arda Turan (30 millió), Mario Mandzukic (14), Toby Alderweireld (12), Joao Miranda (11), Mario Suárez (7,3), Raúl García (7,3) és Raúl Jiménez (6,6) értékesítése lehetőséget adott a keret felfrissítésére. Jackson Martínez, Luciano Vietto és Filipe Luis is az érkezők között van, míg Oliver Torres a Portótól tért vissza.

Németország

Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője nem igazán rajong az átigazolási szezon hajrájáért.

Az edzők, menedzserek feltehetik maguknak a kérdést, mi értelme van a szezon előtti felkészülésnek, ha az utolsó pillanatban négy játékos elmegy, négy pedig érkezik?"

Nagyot kaszált a Wolfsburg

Talán igaza van, mindenesetre a legnagyobb biznisz a VfL Wolfsburg nevéhez fűződik, a legutóbbi ezüstérmes 52,5 millió fontért eladta a Manchester Citynek Kevin De Bruyne-t, aki korábban a Chelsea-ben is megfordult, de nem érezte jól magát. A beérkező pénz feléből De Bruyne helyére érkezett a német válogatott Julian Draxler a Schalkétól.

A Juvétól érkezett Arturo Vidallal nagyot szakíthat a Bayern a pályán Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Barth


Kulcsjátékost sem a Bayern, sem a Dortmund nem veszített, előbbi viszont 22 millió fontért megszerezte a Sahtar Donyeck kiválóságát, a már most három gólnál járó Douglas Costát, illetve a juvés Arturo Vidalt – ezek komoly erősítések. Volt viszont olyan csapat, amely annak tudott örülni, hogy egy jobb játékosát nagy pénzért elviszik.

Az FC Augsburg sportigazgatója, Stefan Reuter például annyira örült a Baba Rahmanért beígért 18 millió fontnak, hogy azt mondta: ő maga kíséri ki a reptérre a ghánai védőt, nehogy a Chelsea meggondolja magát.

Olaszország

Nem ültek a fenekükön az olasz klubvezetők sem, a csapatok 440 millió fontnyi focistát értékesítettek, a bevételi résznél pedig 348 millió font áll. Tavaly ugyanez az arány 256:231 volt. A deficit tehát nőtt.

A Juventusnál a BL-döntőig tartó meneteléssel komoly pénz állt a házhoz,

amit sikerült is már június vége előtt elkölteni Mario Mandzukicra és Paulo Dybalára (Sami Khedira ingyen érkezett). A távozók névsora hosszúra nyúlt: Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Carlos Tévez, Kingsley Coman, Angelo Ogbonna és Fernando Llorente is vette a kalapját. A helyükre érkezett Juan Cuadrado a Chelsea-től, Alex Sandro a Portótól, Hernanes az Intertől.

A 89 millió fontot költő Juve után a Serie A-ban a második helyen az Inter áll 60,5 millióval. A kék-fekete milánói klub legfontosabb szerzeménye a Monacótól érkezett középső középpályás, Geoffrey Kondogbia lehet, aki

a klub történetének valaha volt harmadik legdrágább focistája a maga 30 millió fontjával.

Említésre méltó szerzemény még Felipe Melo, Alex Telles és Adem Ljajic.

Az olasz lapok szerint az Inter igazolt a legokosabban, hiszen a mérleget tekintve mindössze 5,8 millió fonttal lett szegényebb, és az új igazolások közül nyolcan is rögtön helytálltak a csapatban. Stevan Jovetic két meccs után három gólnál jár, és sokat várnak a Wolfsburgtól érkező Ivan Perisictől.

A volt realos Di Maria a Manchester Unitedből a BL-trófea titkos esélyeséhez, a PSG-hez igazolt Forrás: AFP/Valery Hache

A Milan 45 milliós deficittel zárt,

a Sevillától megszerzett Carlos Bacca egymaga 30 millióba került.

Mario Balotelli megvétele elég kockázatos húzásnak tűnik, és a drága, de tehetséges két fiatal olaszról, Andrea Bertolacciról és Alessio Romagnoliról sem tudni, mire képes a középpályán, illetve a védelemben.

Az AS Roma első ránézésre remekül erősített: Edin Dzekót, Iago Falquét és Mohamed Salaht is jó áron tudta megvenni.

Az olasz vesztes a Napoli, amely a zárónapon Roberto Soriano reklámjogairól egyezkedett a Sampdoriával, de kicsúszott az időből.

Anglia

A topligák közül a Premier League-ben tartott a legtovább – magyar idő szerint kedd 19 óráig – az átigazolási szezon. A csapatok nem szerénykedtek, a Manchester City végül 154 millió fontot vert el, 52,9 volt a bevétele, a nettó költsége így 101 millió font, ami hatalmas összeg.

Három játékos tette ki a kiadás zömét a Citynél: a wolfsburgi Kevin De Bruyne 52,5, a liverpooli Raheem Sterling 43,75, a valenciai Nicolás Otamendi 31,22 millió fontba fájt.

Kevin De Bruyne-ért csillagászati összeget fizetett a Wolfsburgnak a ManCity Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen


Úgy tűnik,

a másik manchesteri csapatnál a tradíció és a klubhűség szavak Alex Ferguson távozásával végleg eltűntek az Old Traffordról,

a 2013-as bajnokcsapatból ugyanis alig maradtak páran hírmondónak. Ashley Young, Michael Carrick, Phil Jones, Wayne Rooney, Chris Smalling, Antonio Valencia, David De Gea és Nick Powell tagja már csak a két éve aranyérmes keretnek, és Powellt biztos, hogy újra kölcsönadják.

A legutóbbi bajnoki negyedik helyezett biztos kerettel nem voltak elégedettek a klubnál, mert a MU 115 millió fontot költött új igazolásokra.

A legdrágább érkező a Monacótól megszerzett középcsatár, a mindössze 19 éves tehetség, Anthony Martial.

Őt követi a 25 éves védekező középpályás, Morgan Schneiderlin, érte 24,5 milliót fizetett a MU a Southamptonnak. Dzsudzsák Balázs exklubja, a PSV 19,25 milliót kapott a balszélső Memphis Depayért. A torinói bekkért, Matteo Darmianért leszurkolt 12,6 millió font sem kevés.

A Chelsea most szerénykedett

A címvédő Chelsea csak negyedik a 73,3 milliós bruttó, 38,1 milliós nettó kiadásával. Húzónév Pedro (Barca, 18,9 millió), az augsburgi Babára pedig nagyon kíváncsiak vagyunk.

A Liverpool sokat költött (88 millió), de a bevétele is sok volt (66,3). Az Aston Villától igazolt támadó, Christian Benteke 32,55 millióba került, a Hoffenheimtől megszerzett brazil Roberto Firmino 28,7 millióba, és ott van még a 12,39 milliós jobbhátvéd, a Southamptontól érkező angol Nathaniel Clyne.

A Liverpool a Sterlingért kapott fontmilliókból egy rakás játékost le tudott igazolni Forrás: AFP/Paul Ellis


A kiadásokat tulajdonképpen a Sterling-ügylet fedezte, a balszélsőért 43,75 milliót kapott a Liverpool a ManCitytől. A Fabio Boriniért a Sunderlendtől átutalt 7,59 millió fontos összeg ezen a szinten már nem is olyan sok.

Az viszont érdekes, hogy

az Arsenal úgy zárta a nyarat, hogy Petr Cech kapuson kívül nem érkezett új erősítés a csapathoz, vagyis mezőnyjátékos egy sem.

Az Independent nevű brit lap szerint az Arsenal ez utóbbival az egész európai topfutballban (5 liga 98 csapata) egyedülálló nyári produkciót nyújtott.

Pedig miután Madridban kiröhögték Benzema-ügyben, Arsene Wengert hétfőn Párizsban látták, ahonnan Edinson Cavanit és Adrien Rabiót szerette volna elcsábítani. A jelek szerint nem járt sikerrel.