Vágólapra másolva!
A nyáron a magyar válogatott kapuskeretének összes légiósa, Bogdán Ádám, Gulácsi Péter, Király Gábor és Megyeri Balázs is klubot váltott. Érdekes egybeesés, hogy a modern futball történetében talán még egy átigazolási szezon sem szólt annyira a kapusokról, mint ez. Talán véletlen, hogy ez pont most történik, de a poszt átalakulásával a kapusok fajsúlya is megnőtt a nemzetközi piacon, amit Manuel Neuer Aranylabda-jelölése vagy Petr Cech átigazolási rekordja is bizonyít. 

Túlzás lenne azt állítani, hogy az elmúlt egy év döntően a kapusokról szólt, de a megszokottnál jóval többször kerültek a nemzetközi labdarúgás fókuszába, és a 2015-ös nyári átigazolási szezonban is ők a nagy sztorik főszereplői: Cech, De Gea, Casillas, Reina, Szczesny, és ki tudja, hol van még a vége.

A kapusok 1912-ben kaptak a csapattársaiktól eltérő mezt, ezzel eltérő bánásmódot is, és úgy tűnik, 103 évet kellett várni rá, hogy nemcsak védéseikkel, de a csapat egész stílusára kiható szerepkörükkel reintegrálódjanak a futballba – mint például a Bayern Münchenben sokszor söprögetőként biztosító Manuel Neuer.

A brazíliai vb-t a kapusok nyerték

Bizonyos értelemben már a brazíliai világbajnoksággal megkezdődött a kapusok felemelkedése, hiszen a világ közvéleményének jelentős része – köztük Michel Platini – Manuel Neuert követelte a torna legjobb játékosának. A díjat végül nem kapta meg a német válogatott kapusa, de Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellett bekerült az Aranylabda-jelöltek végső hármasába, ami felért egy győzelemmel, ilyesmire ugyanis korábban mindössze öt alkalommal volt példa. Az is feltűnő volt, hogy a vb után a nagy klubok sorra vették a kapusokat: Keylor Navast a Real Madrid, Claudio Bravót a Barcelona, David Ospinát az Arsenal.

Aranylabda: kapusok a dobogón

1963: Lev Jasin, 1. hely (Dinamo Moszkva)
1973: Dino Zoff, 2. hely (Juventus)
1976: Ivo Viktor, 3. hely (Dukla Praha)
2001, 2002: Oliver Kahn, 3. hely (Bayern München)
2014: Manuel Neuer, 3. hely (Bayern München)

A következő nagyobb felhördülést a 2014-2015-ös spanyol bajnokság 36. fordulója hozta el, amikor a Real Madrid hiába egyenlített 0-2-ről a vendég Valencia ellen, a győztes gólt már nem tudta megszerezni, így négypontos hátrányba került a Barcelonával szemben, és elvesztette a bajnokságot. A meccs hőse a Valencia kapusa, Diego Alves lett, aki hárította Cristiano Ronaldo büntetőjét is – ez volt a 16. kivédett tizenegyese a spanyol bajnokságban.

Diego Alves hárítja Ronaldo büntetőjét, tulajdonképpen ezzel dőlt el a spanyol bajnokság Forrás: AFP/Gerard Julien


Érdekes, hogy a La Liga mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerő Barcelona tulajdonképpen két kapussal pótolta a sérülése után távozó Victor Valdést: a bajnokságban Claudio Bravo védte a csapat kapuját, míg a Bajnokok Ligájában és a spanyol kupában a lábbal rengeteget javuló Marc-André Ter Stegen.

2015: a kapusok nyara

Az átigazolási piac első igazi bombája az volt, hogy az Arsenal szerződtette a 2005-ben a világ legjobb kapusának megválasztott Petr Cech-t. A Chelsea ikonja azért távozott, mert fiatal belga riválisa, Thibaut Courtois kapta meg a bizalmat José Mourinhótól.

Cech klubváltásának akkora jelentőséget tulajdonított az Arsenal, hogy Prágában külön is bemutatták a szurkolóknak Forrás: arsenal.com


A helyzet hasonló volt az angol futball egyik legemlékezetesebb kapusváltásához: 1966-ban a Leicester City eladta világbajnok legendáját, a később az évszázad védését bemutató Gordon Bankst, csak hogy szerződtesse a mindössze 18 éves, alig ismert Peter Shiltont, aki később 125-szörös angol válogatott lett.

Átigazolásával Cech egyébként a világ 6. legdrágább kapusa lett, és új rekordot állított fel: 30 évnél idősebb játékosért még sosem fizettek ennyi pénzt (11 millió fontot) Angliában.

A világ legdrágább kapusai

6. Petr Cech (16 millió euró, 2015, Chelsea-Arsenal)
5. Jan Oblak (18 millió euró, 2014, Benfica-Atlético Madrid)
4. Sebastien Frey (22 millió euró, 2001, Inter-Parma)
3. David de Gea (25 millió euró, 2011, Atlético Madrid-MU)
2. Manuel Neuer (27 millió euró, 2011, Schalke-Bayern München)
1. Gianluigi Buffon (46 millió euró, 2001, Parma-Juventus)


Még egy klubikonnal kevesebb

Iker Casillasért ugyan egy vasat sem fizetett a Porto, mégis ez a transzfer lett a nyár eddigi legnagyobb igazolása. Mellette klubot váltott válogatottbeli csapattársa, Pepe Reina is, aki Münchenből tért vissza a Napolihoz, és hogy teljes legyen a kép, a Bayern első nyári igazolása szintén egy kapus, a Stuttgarttól érkező Sven Ulreich lett.

Pepe Reina (b) és Iker Casillas is klubot váltott a nyáron Forrás: AFP


2015-ös távozásáig Casillas összesen 25 évet töltött a Realnál, de az elmúlt néhány évben gyakran kritizálták a szurkolók, a legutóbbi, trófea nélküli idényben pedig többször ki is fütyülték. Ennek ellenére az egész világot sokkolta, hogy elhagyja Madridot. Helyére az egykor ott nevelkedett Kiko Casillát szerződtették a madridiak az Espanyoltól.

Váltottak a legjobb fiatal magyar kapusok is.

Megyeri Balázs az Olimpiakosztól a spanyol első osztályú Getaféhez szerződött három évre. A spanyol klub első számú kapusa a 28 éves Guaita, aki tavaly szerződött a csapathoz, előtte pedig négy éven keresztül a Valencia kapusa volt, de Megyeri menedzsere, Hrutka János szerint ötven-ötven százalék esélye van mindkettőjüknek az új évad előtt.

Megyeri korábban az Origónak azt mondta, ha klubot vált, elsősorban olyan csapathoz menne, amelyben rendszeresen véd Forrás: Getafe


"Balázs régi álma volt, hogy Spanyolországba szerződjön, az Olimpiakosznál ezért is tanulta tudatosan a nyelvet edzőjétől, Mícheltől és riválisától, Robertótól, és a többi spanyol csapattársától. Nyelvi problémái tehát biztosan nem lesznek, már a bemutatásakor is spanyolul válaszolt az újságíróknak. A tavalyi szezonban Guaita is többször volt sérült, nincs bebetonozva a helye, úgy látjuk, egészséges a versenyhelyzet kettőjük között, Balázs pedig készen áll a harcra. Örülünk, hogy topbajnokságba tudott szerződni, amihez az is hozzájárult, hogy korábbi edzője, Míchel rendkívül jó ajánlást adott róla a spanyol kluboknak" – mondta az Origónak a váltásról Hrutka.

Igazi sztárklubban, a Liverpoolnál folytatja Bogdán Ádám.

A 27 éves magyar kapus szerződése július 1-jével lejárt a Boltonnál, így ingyen kerül az ötszörös BEK/BL-győztes klubhoz.

Bogdán Ádám sorozatban nagyszerűen védett a Liverpool ellen, ezzel hívta fel magára a csapat figyelmét Forrás: AFP/Glyn Kirk

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a világ egyik legnagyobb és legismertebb csapatához csatlakozhatok!

Nagyon várom már az új kihívásokat. Köszönöm a családomnak és azoknak az embereknek a támogatást, akik segítettek idáig eljutni! Külön hálával tartozom a Boltonnak, hogy megadták a lehetőséget, és a gyerekkori álmom beteljesítésével a Premier League-ben védhettem" – kommentálta a hírt Bogdán. Azóta már az első csapatban is bemutatkozott, ráadásul rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet, és túl van első teljes meccsén is.

Lejátszottam az első teljes mérkőzésemet a Liverpoolban! Óriási élmény volt. Most indulunk Angliába, csak 13 óra a leveg...

Posted by Bogdán Ádám Official on 2015. július 24.


Minden légiós válogatott kerettag váltott

A magyar válogatott első számú kapusa, Király Gábor nemet mondott Amerikára, és a Haladásban folytatja pályafutását.

Gulácsi Péter bajnok és kupagyőztes lett a Red Bull Salzburggal, mégis úgy döntött, a német másodosztályú RasenBallsport Leipzignél folytatja a pályafutását. A magyar kapus egyike annak a három játékosnak, aki az osztrák partnerklubtól, a Red Bull Salzburgtól Lipcsébe kerül – közölte Ralf Rangnick edző, aki egyben a klub sportigazgatója is. Gulácsi 2019-ig szóló szerződést írt alá.

A kapusposzt evolúciója

A kapus azért is különleges a labdarúgás történelmében, mert talán ez az egyetlen poszt, amely már a kezdet kezdetén megjelent a játékban, és alapjában véve a modern labdarúgásra sem változott – csak a poszttal szembeni követelmények változtak.

A játék az 1970-es évek közepén, a totális futballon keresztül kérdőjelezte meg a posztokat. "A jelen a sokoldalú játékosoké, akik tetszés szerint cserélgethetik helyüket a pályán, hiszen sokoldalúságukkal több játékszituációban is megállják a helyüket. A kapusok esetében sem kell sokáig várni az ugrásra" – jövendölte akkor Rinus Michels, a totális futball atyja.

"Menj ki bátran a mezőnybe, hibázz nyugodtan!" – tüzelte kapusát, Stanley Menzót az 1985/86-os szezonban Johan Cruyff, az Ajax edzője Forrás: ajax.nl


Nem kellett sokat várni, hogy a jóslat beteljesedjen. Az 1974-es világbajnokságon már Jan Jongbloed védte a hollandok kapuját, elsősorban azért, mert lábbal sokkal képzettebb volt, mint vetélytársa, az átlövések védésében kiemelkedő Jan van Beveren. Azért, mert Rinus Michels számára fontosabb volt a veszély megelőzése, mint a veszély semlegesítése.

A hazaadás eltörlése hozta el az áttörést

Az 1990-es világbajnokság a csapatok végtelenül defenzív játékáról és a rengeteg időhúzásról maradt emlékezetes. Áttételesen ez vezetett oda, hogy 1992-ben eltörölték a hazaadást, ami újabb evolúciós lépcsőfokot jelentett a kapusposzt történelmében. A sorból kiemelkedtek azok a játékosok, akik a labdatartásra építő csapatok kapuját védték, hiszen náluk a kapusok szerepe nélkülözhetetlenné vált: a védők bevonták őket az összjátékba, így a meccsek alatt megsokszorozódott az addigi érintésszámuk. A kapusok lába közel olyan fontossá vált, mint a kezük.

Victor Valdés söprögetése és lábmunkája a Barcelona és egyben a modern kapusposzt alapja lett Forrás: AFP


Ezen a folyamaton keresztül integrálódtak a játékba, és váltak sokkal inkább a csapatok szerves részévé, mint elődeik.

A kapus egy csapat stílusának alapjává vált

2015-ben a jelenség leginkább a Manchester Unitednél látszik. Louis van Gaal, a holland iskola apostola nem véletlenül szerződtette végül a Barcelonában parkolópályára állított Victor Valdést – igaz, később szintén ő volt az, aki kirakta a csapatból. A lényeg látszik: a United a csapat stílusát kiegészítő kapusokkal dolgozik, Van Gaal pedig foggal-körömmel ragaszkodott David de Geához, akit a csapat egyik legnagyobb értékének tekint. Amikor azonban még lebegtették a távozás lehetőségét, Van Gaal olyan utódban gondolkodott, aki nemcsak a tizenhatoson belül magabiztos, hanem képes kifutni, passzolni, hosszan indítani, és labdakezelésben is jó. Így került a képbe a sokoldalú Hugo Lloris és Jasper Cillessen is, egyelőre azonban csak Sergio Romero érkezett a klubhoz - valószínűleg tartaléknak. Ha De Gea távozik, a MU várhatóan nagyon megkéri az árát.