Ha nem akar semmit nyerni, honosítsa Messit!

529447281
Argentina's forward Lionel Messi walks with the second place medal of the 2015 Copa America football championship, in Santiago, Chile, on July 4, 2015. Chile defeated Argentina 4-1 in the penalty shootout. AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
Három Copa América és három világbajnokság telt el úgy, hogy az elmúlt évtized talán legjobb labdarúgója nem tudott az argentin válogatottal aranyérmet nyerni, az egyetlen valamirevaló sikere a pekingi olimpiai bajnoki cím az U23-as csapattal. A felnőttek között a tavalyi vébén és a hétvégén véget ért Copán állt a legközelebb a sikerhez Lionel Messi, de mindkétszer a döntőben bukott el. Összességében ez már a harmadik vesztes fináléja volt.

2006, világbajnokság, Németország

Messi az argentin válogatott történetének legfiatalabb játékosa lett, aki vébén szerepelt, 18 évesen hívta be az akkori szövetségi kapitány, Jose Pekerman. A Szerbia-Montenegró ellen 6-0-ra megnyert meccsen csereként beállva lőtt gólt.

Messi vb-debütálása:

Akkor a negyeddöntő volt a végállomás Argentínának, miután büntetőkkel kikapott Németországtól. Messi a kispadról nézte végig azt a meccset.

2007, Copa América, Venezuela

Ez a torna jelentette számára az igazi kiugrást, hiszen már nem csak epizódszerep jutott neki. Mindhárom csoportmeccsen adott gólpasszt, az argentinok hibátlan teljesítménnyel jutottak tovább. A negyeddöntőben és az elődöntőben Perunak és Mexikónak is betalált. A fináléban Messi ismét kezdett, végig a pályán volt Brazília ellen, de az ősi rivális nagyon simán, 3-0-ra nyert. Ez volt az első komolyabb döntő, amit Messi elveszített a válogatottal.

A brazilok elnyomták Messit és az argentinokat Forrás: AFP/Luis Acosta

2010, világbajnokság, Dél-Afrika

Diego Maradona szövetségi kapitány már egyértelműen vezérként számított az akkor 22 éves támadóra, aki megkapta a 10-es mezt és a csapatkapitányi karszalagot is, Maradona pedig a pálya közepén játszatta őt. Mindhárom győztes csoportmeccsen csapata legjobbjai közé tartozott, de gólt nem szerzett, ahogy a Mexikó ellen 3-1-re megnyert nyolcaddöntőben sem. A németek elleni csúfos, 4-0-s nyolcaddöntős kudarc után kellett vigasztalni Messit.

Maradona vigasztalta Messit a döntő után Forrás: AFP/Javier Soriano


Messi gól nélküli zárta a tornát, igaz, ebben az évben így is megnyerte első Aranylabdáját, de azt egyértelműen a Barcelonában nyújtott teljesítményének köszönhette.

2011, Copa América, Argentína


Házigazdaként az argentin válogatott volt a torna legnagyobb favoritja, és az akkor már aranylabdás Messi jól is irányította a csapatot. Ismét továbbjutottak a csoportból, a Bolívia és a Costa Rica elleni találkozón a meccs legjobbjának is megválasztották a Barca klasszisát. A tornát gól nélkül zárta, de ő adta a legtöbb gólpasszt (hármat), és az Uruguay elleni negyeddöntő büntetőpárbajában is belőtte a tizenegyesét. Csapata ezzel együtt kiesett. Négyből semmi.

2014, világbajnokság, Brazília


Ismét parádésan rajtoltak az argentinok, és ezúttal Messi is, igazi vezérként gólpasszt adott és gólt lőtt Bosznia-Hercegovinának, majd az Irán elleni meccset is ő döntötte el egy távoli bombával.


Az utolsó csoportmeccsen duplázott Nigéria ellen (3-2), mindhárom találkozón megválasztották a meccs legjobbjának. A Svájc elleni nyolcaddöntőben fantasztikus gólpasszt adott a hosszabbításban Di Mariának, újra a meccs embere lett. A negyeddöntőben még egy győztes gólpasszt osztott ki Belgium ellen, majd az elődöntőben a csapat 0-0 után büntetőkkel kiejtette Hollandiát. Legutóbb 1990-ben, még Maradona vezetésével jutott vb-fináléba az argentin válogatott. Akkor is Németország (pontosabban Nyugat-Németország) volt az ellenfél, amely '90-ben 1-0-ra győzött, és a 0-0-s rendes játékidő után ezúttal is 1-0 lett a vége a németeknek.

Messit nem vigasztalta, hogy a torna legjobbjának választották Forrás: AFP/Pedro Ugarte


Noha Messi az egyenes kieséses szakaszban most sem lőtt gólt, őt választották a torna legjobbjának, ő dolgozta ki a legtöbb helyzetet és neki volt a legtöbb sikeres csele is a vébén. "Nem érdekelnek a díjak, a világbajnoki címért jöttem, ezért nagyon fáj most ez a vereség" - mondta a döntő után.

2015, Copa América, Chile


A Paraguay elleni 2-2-vel nyitottak az argentinok, Messi lőtt egy gólt büntetőből, a tornán többször nem is volt eredményes.

Ő lett a nyitómeccs legjobbja, de nem vette át az elismerést,

így azt Nelson Valdeznek adták. Ugyancsak Messit választották az Uruguay ellen 1-0-ra megnyert találkozó emberének, majd a Jamaica elleni utolsó csoportmeccsen lépett pályára századszor az argentin válogatottban. Ez addig csak Javier Zanettinek, Javier Mascheranónak, Roberto Ayalának és Diego Simeonénak sikerült. A negyeddöntőben büntetőpárbaját 5-4-re megnyerték Kolumbia ellen, Messi belőtte a saját tizenegyesét, majd következett a Paraguay ellen 6-1-re megnyert elődöntő, ott a Barcelona klasszisa három gólpasszt osztott ki, a meccs legjobbja lett.

A 2015-ös Copa-trófea sincs meg Forrás: AFP/Rodrigo Arangua


A döntőben aztán ismét elbuktak az argentinok, Chile hiába képviselt papíron gyengébb játékerőt, sokkal jobban akarta a győzelmet, és tizenegyesekkel megnyerte a tornát. A finálé legjobbjának Messit választották, de ezt a díjat sem vette át.

Következő esély?

Ezúttal nem kell éveket várnia Messinek, hogy ismét megpróbáljon valamit nyerni a válogatottal, hiszen jövő nyáron egy speciális, jubileumi Copa Américát rendeznek az Egyesült Államokban 16 csapat részvételével. A Copákat és a vébéket tekintve eddig hatból semmi Messi mérlege. Talán majd a hetedik meglesz.