Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a mesterhármast szerző Carli Lloyd vezérletével 5-2-re győzött a címvédő Japán ellen a női labdarúgó-világbajnokság döntőjében, és ezzel harmadik vb-aranyát szerezte. Lloyd tizenhárom perc alatt érte el a mesterhármast, és egyik gólját a félpályáról szerezte.

Először fordult elő a női vébék történetében, hogy megismétlődött a négy évvel ezelőtti döntő, 2011-ben is Japán és az Egyesült Államok játszotta a legfontosabb meccset, és akkor az ázsiaiak 2-2 után büntetőkkel nyertek.

Most az amerikaiak hamar jelezték, hogy nem szeretnék, ha megint a japánok örülnének, a 3. percben egy begyakorolt szögletfigura után a csapatkapitány Lloyd teljesen üresen érkezett, és bal külsővel bepörgette a labdát.

Négy gól 16 perc alatt

Két perccel később egy újabb pontrúgás után érkezett a második amerikai gól, és megint Lloyd volt az, aki közelről bekotorta a labdát. Az amerikai csapatkapitány ekkor elmondhatta magáról, hogy csapata legutóbbi hét góljából kivette a részét, ötöt ő lőtt, kettőt pedig előkészített.

A 14. percben már 3-0 volt az állás, egy jobb oldali beadás után Ivasimizu nagyon ügyetlenül fejelt be a labdába, Holiday pedig kapásból a léc alá vágta. És ezzel még nem volt vége az amerikai hengernek, a 16. percben Lloyd a félpályánál megkerült egy ellenfelet, majd kapura ívelte a labdát, a japán kapus, Kajhori pedig kissé megbotlott, ahogyan kétségbeesve hátrált, és így csak beleütött a labdába, amely a kapufáról bepattant.


A varázslatos gól egy másik kameraállásból:

A 32 éves Lloyd az első játékos lett, aki egy női vb-döntőben mesterhármast szerzett, a férfiaknál ez csak az angol Geoff Hurstnek sikerült 1966-ban a németek ellen.

Olyanra viszont sem férfi, sem női vébén nem volt példa, hogy valaki a finálében 13 perc alatt szerezzen három gólt.

Ő volt az egyik játékos 2011-ben, aki hibázott a büntetőpárbajban, igaz, 2012-ben, a londoni olimpián némileg már korrigálta a hibáját, akkor az ő duplájával nyertek az amerikaiak a japánok elleni döntőben. Lloyd mind a hat gólját az egyenes kieséses szakaszban szerezte, és a döntőbeli triplájának köszönhetően utolérte ugyan a szintén hatgólos német Celia Sasicot, de mivel utóbbi kevesebbet percet játszott a tornán, így ő lett a gólkirálynő. A torna legjobb játékosának járó Aranylabdát viszont így is Lloyd kapta.

Ez volt a leggólgazdagabb női döntő

Japán a mostani döntőben több gólt kapott, mint addig az egész tornán, de a 27. percben végre felvillantott valamit abból, hogy miért is került a fináléba: egy beadás után Ogimi fordult le a védőjéről, majd szépen csavart a kapu jobb oldalába. Azzal, hogy öt gól esett az első félidőben eldőlt, hogy ez minden idők leggólgazdagabb döntője a női vébéken.

Az 52. percben felcsillant a remény a japánok számára, amikor egy szabadrúgás után Johnston a saját kapujába csúsztatta a labdát. A fordítási hadműveletet azonban gyorsan rövidre zártak az amerikaiak, két perccel később Heath passzolt be egy szöglet után oldalról visszatett labdát.

A mérkőzés góljai:


A folytatásban a japánok még próbálkoztak becsülettel, de nem jártak sikerrel. Az amerikai kapitány még behozta a vb-k történetének legjobb góllövőjét, Abby Wambachot, valamint a több mint 300-szoros válogatott Christie Rampone-t, így ők is a pályán ünnepelték a többiekkel a lefújás pillanatában, hogy az USA 1991 és 1999 után harmadszor lett világbajnok.

A torna legjobb kapusának a botrányiaról is elhíresült Hope Solót választották.

női világbajnokság, döntő:
Egyesült Államok – Japán 5–2 (4–1)
Vancouver, BC Place, 53 341 néző
v.: Monzul (ukrán)
Egyesült Államok: Solo – Krieger, Johnston, Sauerbrunn, Klingenberg – Heath (Wambach, 79.), Holiday, M. Brian, Rapinoe (O'Hara, 61.) – Morgan (Rampone, 86.), Lloyd.
Japán: Kaihori – Arijosi, Ivasimizu (Szava, 33.), Kumagai, Szamesima – Kavaszumi (Szugaszava, 39.), Szakagucsi, Ucugi, Mijama – Ohno (Ivabucsi, 60.), Ogimi.
gól: Lloyd (3., 5., 16.), Holiday (14.), Heath (54.), illetve Ogimi (27.), Johnston (52., öngól)