Palesztin tüntetők szakították meg a FIFA-vezért

BLATTER, Joseph Zürich, 2015. május 29.
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke felszólal a világszervezet tisztújító kongresszusán Zürichben 2015. május 29-én. A FIFA ezen a napon választ új elnököt, Blatter egyetlen kihívója, Ali
Zürich, 2015. május 29. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke felszólal a világszervezet tisztújító kongresszusán Zürichben 2015. május 29-én. A FIFA ezen a napon választ új elnököt, Blatter egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein. (MTI/EPA/Walter Bieri)
Vágólapra másolva!
Palesztin-párti tüntetők szakították félbe Joseph Blatter beszédét a zürichi FIFA-kongresszuson, de a biztonságiak hamar kitessékelték őket.

Váratlan közjáték történt a zürichi FIFA-kongresszuson: Blatter elnök beszéde közben palesztin tüntetők rontottak a terembe, "piros lapot" követeltek a FIFA-nak, és bár senkit nem bántottak tettleg, a korrupcióval vádolt elnök kidobatta őket.

Éppen a katari vb munkálatain meghalt munkásokról volt szó, amikor behatoltak a Hallenstadionba, és

követeltek. A közelmúltban a palesztin hatóságok Izrael tagságának felfüggesztésére kérték a FIFA-t, a "határoknál való megalázó bánásmódért" és "az izraeli biztonsági erők focimeccseken tanúsított erőszakos tetteiért".

Blatter felfüggesztés helyett havi rendszerességű egyeztetéseket kezdeményezett a felek közt, a FIFA részvételével.

A zürichi tüntetőket gyorsan kivezették a biztonságiak, majd egyperces gyászszünet következett a 39 halálos áldozatot követelő Heysel-katasztrófa 30. évfordulójára.

Blatter a beszédében nem mondott semmi újdonságot: egységet kért, hogy megbirkózhassanak a "felmerült problémákkal". Amelyek nem csekélyek: szerdán hét, magas rangú FIFA-vezetőt tartóztattak le egy kora reggeli rajtaütésben. Egy amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Blatter az ötödik elnöki mandátumáért száll harcba, egyetlen ellenfele Ali bin al-Husszein jordán herceg.

Az ESPN tablója a FIFA-ról: hét felső vezető letartóztatásban van, egy bűnösnek vallotta magát, egy ellen pedig vádat emeltek. Aki bűnösnek vallotta magát, Chuck Blazer, aki többek közt New York-i luxuslakást bérelt a macskái számára.