A herceg visszalépett, Blatter maradt a focivilág ura

BLATTER, Joseph Zürich, 2015. május 29.
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke felszólal a FIFA tisztújító kongresszusának második napján, 2015. május 29-én Zürichben. A FIFA ezen a napon választ új elnököt, Joseph Blatter elnök eg
Zürich, 2015. május 29. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke felszólal a FIFA tisztújító kongresszusának második napján, 2015. május 29-én Zürichben. A FIFA ezen a napon választ új elnököt, Joseph Blatter elnök egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg. (MTI/EPA/Walter Bieri)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget 1998 óta vezető Sepp Blatter ugyan jóval több szavazatot kapott, mint Ali bin al-Husszein, de mivel nem szerezte meg a voksok kétharmadát, így második fordulóra lett volna szükség a szervezet zürichi elnökválasztásán. A jordániai herceg azonban a második kör előtt visszalépett, így a 79 éves svájci sportdiplomata zsinórban ötödik ciklusát kezdi meg a FIFA élén, és a következő négy évben is ő irányítja a világ futballját.

Az egyetlen kihívó, a 39 éves Ali bin al-Husszein jordániai herceg volt a pénteki elnökválasztáson. A voksolás előtt a kihívó azt mondta,

"eltakarítja a szemetet",

illetve minden erejével a rasszizmus és a diszkrimináció ellen fog harcolni. A 79 éves Sepp Blatter azt emelte ki, hogy

"nem forradalomra, hanem fejlődésre van szükség",

amelyhez erős vezető kell. Blatter beszédét hatalmas tapsvihar követte.

Blatter maradt a trónon Forrás: MTI/EPA/Walter Bieri

A szavazatokat mintegy másfél órán keresztül adták le ábécésorrendben az országok képviselői. A szabályok szerint, ha az első körben valaki megszerzi a szavazatok kétharmadát, akkor nincs szükség második körre. Ez azonban nem sikerült, a 209 leadott voksból 206 volt érvényes,

Blatterre 133-an, al-Husszeinre 73-an szavaztak, 140 kellett volna a győzelemhez.

Így második fordulóra lett volna szükség, ahol az nyert volna, akinek több szavazata van. Az első kör eredményét tekintve teljesen érthetetlennek tűnt a második kör kiírása, ezt jól tudta Ali bin al-Husszein is, aki az első forduló után visszalépett, így a következő négy évben is Sepp Blatter lesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke.

A 79 éves Blatter zsinórban ötödik ciklusát kezdi meg meg a FIFA és a világ futballjának élén.

Az újraválasztott elnök természetesen megköszönte a kapott szavazatokat, majd így folytatta:

A vébéhez nem nyúlunk, a FIFA-t pedig ismét naggyá tesszük. Szeretem a munkámat, nem vagyok tökéletes, senki sem az. Együtt megyünk tovább. Hajrá, FIFA!"

A jordániai herceg gratulálhatott Blatternek Forrás: MTI/AP/Walter Bieri

A jordániai herceg röviden ennyit mondott:

Hiába a hirtelen jött botrány

A Zürichben zajló FIFA-elnökválasztás előzményeként szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül, így több mint 150 millió dollárra tettek szert. Sepp Blatter nincs a gyanúsítottak között. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.